joi, 13 mai 2010

Silentio stampa in media despre scurgerile de petrol din Golful Mexic


Am impresia ca vorbesc despre un vis, sau ceva ce nu exista atunci cand revin la problema din Golful Mexic. Nu vi se pare ciudat cum intreaga presa dupa doar cateva zile de la incident a amutit si cum noutatile despre situatia de acolo intarzie sa apara ? Voi intelegeti ca noi vorbim de un dezastru ecologic care s-ar putea transforma in ceva mult mai mare ? Si nimeni nimic ? Bine, hai sa zicem ca noi aici ne bagam capul la cutie deoarece problema nu e in ograda noastra, … deocamdata. Si pentru ca avem si noi problemele noastre fierbinti. Insa nu e doar aici oameni buni, presa tace pretutindeni si mai ales tace in America. Indiferent de ce se intampla acolo la fata locului si etapa in care se afla demersurile bajbaite, restul lumii nu stie mai nimic concret. Si atunci dau de acest articol pe ABC news, despre faptul ca presa nu are voie la centrul de comanda responsabil cu scurgerile de petrol. Un reporter ABC a fost intors din drum de acolo. Totodata o intalnire ieri intre reprezentantii companiilor petroliere cu interese in zona (BP, Transocean, Halliburton) s-a desfasurat  ca la gradinita, adica in loc de solutii imediate si actiune nu s-a intamplat nimic decat o reprezentatie de acuze reciproce despre cine e de vina. 
Intre timp infimele informatii mai noi dezvaluie ca totul e sub control, petrolul nu mai curge ca inainte deoarece i-a luat loc gazul natural care se evapora si nu e la fel de periculos, bla bla bla ...  Si de unde stim ca aceasta informatie e corecta atata vreme cat nimeni nu are acces in zona si cand singura legatura cu interiorul traverseaza o echipa bine pregatita de PR care face totul sa devina formal, scris ca la carte si cu multe interese de pazit in spate ? Dar aflam din alte surse economice ca aceste scurgeri care au saltat pretul gazelor aduc profituri uriase zilnice exact din acest motiv, pret care incepuse serios sa scada doar si prin faptul ca s-a terminat perioada rece conform ciclicitatii sezoniere cu care ne-am obisnuit de-a lungul deceniilor. Traim intr-o lume in care banii par a justifica insasi o existenta in conditii incompatibile vietii, in care oceane si vieti pot muri pentru ca nimic altceva nu mai conteaza.
Toata lumea tace, BP se pare ca nu este pregatita sa faca fata, metoda companiei adoptata in ultimii ani pentru a reduce cheltuielile a fost pe invers, in sensul ca deabia dupa ce se intampla un dezastru reactioneaza. BP a mers pe principiul daca se iveste un incendiu doar atunci ne apucam sa contruim si statie de pompieri. Dar chiar si daca BP este responsabil de cele intamplate, dezastrul se afla pe coastele Statelor Unite, de ce guvernul american in loc sa adune materia cenusie si sa faca ceva doar ataca partea adversa, ca la un show regizat de televiziune, cu singura intentie de a da bine ? De ce se iau in calcul bombe nucleare inainte de alte variante ?  De ce dupa aproape 3 saptamani nu mai auzim aproape nimic desi problema nu este rezolvata ? 

Mai cititi si:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!