joi, 8 septembrie 2011

O alternativa curioasa in haosul actual - Belgia, tara fara guvern

O tara fara guvern de 15 luni bate jumatate din economiile Europei.

Belgia ar putea detine recordul pentru cele mai multe zile fara un guvern, dar aceasta situatie inedita pare sa fi ajutat economia sa accelereze la un ritm cu mult peste cel inregistrat de state mari din Europa, precum Marea Britanie, Franta si Germania, informeaza EconomyWatch.  

In al doilea trimestru al anului, economia Belgiei a crescut cu 2,5%, comparativ cu trimestrul similar din 2010, si cu 0,7% fata de trimestrul precedent din 2011.

Astfel, avand un vedere cat au incetinit economiile din Uniunea Europeana in trimestrul 2, fata de T1, Belgia se poate lauda ca a depasit Germania, Spania, Franta, Italia, Olanda, Portugalia, Marea Britanie, Finland, precum si alte economii mai mici.


Sunt guvernele inutile sau este doar o alta anomalie a economiei?

Belgia se confrunta cu un blocaj politic de peste 450 de zile, in conditiile in care niciun partid nu a reusit sa castige mai mult de 17,4% din locurile in Camera Reprezentantilor si 19,61% din fotoliile din Senat.

Un guvern provizoriu, condus de Yves Leterme, se ocupa de administrarea treburilor curente, dar are foarte putina putere pentru a introduce legi cu impact national.

"Tehnic, situatia poate sa dureze pana la urmatoarele alegeri federale care vor avea loc in 2014", a spus politologul Dave Sinardet, citat de BBC.

Pentru un observator din strainatate, situatia din Belgia poate parea absurda sau chiar comica, dar probabil cea mai mare ironie o reprezinta datele publicate de Eurostat despre avansul PIB in trimestrul II.

Potrivit Financial Times, un motiv pentru aceasta situatie paradoxala poate fi gasit in faptul ca "in absenta unei autoritati politice, Belgia a fost printre putinele tari din Europa care nu au pus in practica masurile de austeritate".

De asemenea, John Lanchester, de la London Review of Books, considera ca absenta factorilor de decizie a permis Belgiei sa evite toate masurile pe care alte guverne din Europa s-au grabit sa le ia.

"Se pare ca, din punct de vedere economic, in actuala criza, niciun guvern este mai bun decat orice guvern", spune Lanchester.

Astfel, Belgia reprezinta exemplul convingator de care aveau nevoie libertarienii pentru a continua disputa despre beneficiile interventiei minime a statului in economie.

Oricum, absenta unui guvern stabil, oricat de benefica ar fi pe termen scurt, nu poate sa aduca nimic bun pe termen lung, daca luam in calcul proportia datoriei in PIB a Belgiei, procent care inevitabil va atrage speculatorii si atunci Belgia se va confrunta cu dobanzi mai mari la imprumuturile din pietele externe.

Belgia a devenit "un laborator interesant pentru o altfel de politica economica", a spus Jan-Luc De Meulemeester, profesor la Scoala Solvay de Stiinte Politice si Economie din Bruxelles.
Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!