In timp ce ne confruntam cu o deconectare evidenta intre piata fizica a metalelor si cea tranzactionata virtual care defineste pretul, o noua realitate se intrezareste in cazul argintului. Si anume incapacitatea de a produce suficiente monede si lingouri pentru a face fata cererilor. Cine priveste la o prima mana scaderea drastica a pretului din ultima vreme poate sa se panicheze sau sa creada ca s-a atins un maxim, precum unii incearca sa induca in eroare populatia credula si neinformata. Insa cei implicati in aceasta piata si cei ce urmaresc ce se intampla in jurul nostru stiu exact ca aceasta corectie nu este decat o mare sansa de cumparare pentru cei intrati mai tarziu pe aceasta piata. Iar preturile de astazi sunt adevarate chilipiruri fata de pretul real, la care vor ajunge mai repede sau mai tarziu cele 2 metale de baza: aurul si argintul. Asa ca vreau sa-i linistesc pe cei care nu stiu ce sa faca. Investitia in cele 2 metale este o baza de care ar trebui sa ne ocupam cu totii pentru vremurile ce urmeaza. Cumparati cand puteti, cat puteti si nu va ganditi sa vindeti deocamdata. Dupa cum v-am obisnuit deja (sper) incerc prin acest blog nu doar sa va "sperii" sau minunez, ci si sa va furnizez informatii utile si valoroase pentru a face fata vremurilor actuale, care pana la urma vor avea un final. Insa pana atunci, informatia este cheia pe care o avem cu totii la indemana, nu e nevoie decat de putin timp alocat cautarii si selectarii informatiei corecte. Din aceasta cauza prefer sa insist pe subiecte financiare, economice si de interes sa zicem asa mai pragmatic in defavoarea "demascarilor muzicale de exemplu" care se bucura de o audienta uriasa, deoarece ele ne pot pregati faptic in ce avem de facut. Mi-ar placea sa am in topul articolelor un material despre aur si argint de exemplu, insa asta depinde de voi si nu de mine. Esential pentru mine este sa stiu ca timpul alocat articolelor, traducerilor sau editorialelor facute este folosit si utilizat in beneficiul vostru. Asa ca beneficiati, abuzati daca vreti de ele, iar scopul meu va fi atins.
Am selectat de data asta un interviu conclusiv despre ce se intampla pe plan real cu argintul. Jeff Clark (redactorul Big Gold) vs Andy Schetman, presedintele Miles Franklin - companie prestigioasa de investitii pe piata metalelor pretioase.
J.F.: Andy, spune-ne despre contactele tale din industrie si cum iti iei tu informatiile.
A.S.: Sursele noastre sunt 3 din cei 6 mari distribuitori din Statele Unite. Avand 20 de ani de experienta cu aceste surse, cat si cu comerciantii din pietele secundare, suntem conectati de industrie cat se poate de strans.
J.F.: Ai facut cateva comentarii interesante despre aprovizionare si prime. Spune-ne ce ai auzit si ce vezi pe piata lingourilor astazi.
Andy: Ma simt ca si copilul care striga "lupul" si am batut toba de mult prea mult timp. Insa in realitate, am simtit inca din 2007 ca pana la urma aceasta piata va fi definita mai putin de pretul care va fi parabolic - ceea ce ce cred ca va fi cazul pana la urma - ci mai mult de lipsa stocurilor. Poti observa rapoarte ocazionale despre argint purificat, sau despre argintul in formele sale de investitie. Dar in ceea ce ma priveste, exista un deficit major de provizii, iar asta se va intensifica.
Sa luam U.S. Mint ca exemplu. In timp ce vorbim aproape ca nu mai poti gasi Silver Eagle. Asistam la intarzieri de livrare de pana la 4 saptamani, iar primele au urcat in continuu in ultimele 3 saptamani. Majoritatea furnizorilor din tara sunt rezervati in a accepta comenzi mari de Silver Eagle deoarece nu stiu cand le vor primi, si cat vor costa primele in momentul cand acestea ajung.
Am vorbit cu seful de la Prudential Bache si l-am intrebat de asta. El a spus: "Stii, cum ajung alocarile acestea se si vand. Nu le putem tine." Si asta vine de la unul dintre cei mai mari distribuitori din Statele Unite.
Si toate astea se intampla intr-un mediu in care avem o participare minima a maselor. Putini oameni din aceasta tara au tinut macar vreodata in mana o moneda de aur sau argint. Asa ca, daca astazi este dificil sa procuri lingou, ce se va intampla cand va deveni evident maselor ca trebuie sa cumpere ? Asta ma tine treaz noaptea.
Jeff: Unii analisti spun ca minele au destule resurse insa au nevoie de mai mult timp sau mai multi muncitori pentru a fabrica lingourile si monedele din metal.
Andy: Nu, eu nu cred asta. Ce fel de afacere cunosti tu care avand un astfel de potential in a-si creste profitul nu isi angajeaza mai multi oameni ? Pentru mine varianta "modelului ineficient" reprezinta doar o scuza.
Uita-te doar la ce a facut U.S. Mint: ei nu au mai facut Platinum Eagles din 2008. Si fac poate doar 1/10 de Gold Buffalos decat Gold Eagles. Aproape ca nu au mai produs nici o moneda Gold Eagle de sub 1 uncie. De fapt ei nu sunt in stare nici macar sa mai faca fata pentru produsele pe care ei insisi le ofera. Ti se pare asta o problema de ineficienta sau mai degraba faptul ca cererea depaseste cu mult oferta ? Pentru mine e cat se poate de clar ca e vorba de ultima varianta.
Jeff: Si ce vezi pe piata secundara ? Investitorii vand lingouri ?
Andy: Nu exista piata secundara. Absolut niciuna. Nimeni nu vinde inapoi nimic, cel putin la noi nu. Gandeste-te la asta: daca asta ar fi fost o investitie traditionala iar portofoliul tau s-ar fi dublat in ultimul an, asa cum s-a intamplat cu argintul, te-ai gandi ca macar cativa investitori si-ar lua profitul sau cel putin si-ar lichida o parte - insa nimeni nu vinde nimic.
De aceea cred ca lipsa stocului este singura mare problema in aceasta piata. Iar in timp, cred ca va deveni tot mai evidenta.
Sunt doar 5 mari producatori - Statele Unite, Canada, Africa de Sud si Australia. Da, exista o mina in China si cateva in Elvetia, cat si cateva rafinarii private, insa acestea sunt mult prea mici in schema de ansamblu. Noi suntem intr-o situatie in care producatorii isi limiteaza selectia si cresc primele, iar asta se intampla intr-un moment in care majoritatea oamenilor nu au nici un lingou. Iar pe masura ce va deveni tot mai evident ca oamenii vor prefera lingouri fata de dolarii din hartie, cred ca primele vor urca parabolic, iar aprovizionarea va deveni o problema.
Jeff: Ai multi noi cumparatori pe piata lingourilor ?
Andy: Mai multi ca niciodata. Unul din lucrurile cele mai interesante este ca tot mai multi tineri incep sa cumpere putin argint pe ici pe colo. Dar vedem si comenzi mari, cat si tot mai dese telefoane de la consultanti financiari care ne intreaba daca putem sa-i ajutam pe clientii lor. Asa ca da, baza se largeste.
Jeff: Asta e foarte interesant. Deci tu vezi acum o cerere mai mare de aur si argint ?
Andy: 90% din afacerile noi sunt in argint. Si cred ca asta indica starea economiei, oamenii incearca sa intre pe piata metalelor, insa considera ca aurul e prea scump. Cred ca profitul potential e mai bun in argint. Asta a facut pana la urma ca aprovizionarea in aur sa fie mult mai buna decat in argint, ... in mare parte tine de pret.
Jeff: De ce fluctueaza primele asa de frecvent ?
Andy: Primele sunt aproape imposibil de apreciat momentan. Deoarece disponibilitatea acestor metale se micsoreaza, cererea creste si creste, asta inseamna ca primele se pot schimba acum peste noapte. Si nu e nevoie de foarte multi investitori pentru a misca primele in sus.
Inconvenienta pentru noi in asta consta in faptul ca nu putem specifica de acum primele care vor fi per produse peste 2 saptamani.
Jeff: Ai amintit de o crestere a interesului managerilor de fonduri. Spune-ne ce fel de comentarii auzi si de ce cumpara acestia lingouri ?
Andy: Cred ca vine de la clientii lor. Am impresia ca oamenii incep sa se preocupe tot mai mult de soarta lor si sa-si faca timp in a studia putin mai mult ce este de facut cu investitiile lor, si cred ca ei sunt cei care le spun consultantilor financiari sa cumpere aur. Si in unele cazuri este pentru ca nu vor derivate de hartie.
Nu este nici un secret ca acestor consultanti financiari nu le place aurul si argintul. In primul rand pentru ca banii se duc la furnizorul de lingouri, nu se va reintoarce in portofoliul lor de actiuni, asa ca le discreaditeaza. Dar acum am impresia ca sunt pusi de clienti sa cumpere.
Uite un bun exemplu. Este aici o firma in Minneapolis, care reprezinta averea Pillsbury, iar cei de acolo m-au rugat sa vorbesc cu partenerii lor despre metalele pretioase, acum cateva luni. La finalul conversatiei au spus: "Ok, vom plasa o comanda pentru unul din clientii nostrii." Auzind ca e vorba de un client, ma gandeam ca va fi undeva intre 50.000-100.000 $. Insa, comanda a fost de 5 milioane.
Sunt 5 lucruri naucitoare despre asta. Primul, este o comanda dubla fata de cea mai mare care am avut-o pana acum. Era vorba de o comanda de la un singur client, un client total nou pe aceasta piata. Cati alti potentiali clienti ca acesta mai sunt pe afara ? In al doilea rand, ei mi-au dat de inteles cat se poate de clar ca aceasta comanda deriva dintr-o presiune imensa a clientului. Astfel, clientii incep sa ceara lingouri, indiferent de ce le spun consultantii lor.
Jeff: Auzind de toate aceste noi cumparari ne-am putea gandi ca ne apropiem de top in aceasta piata. Ar putea fi cazul ?
Andy: Nu, nu (chicoteste). Cred ca Richard Russel a spus cel mai bine: "Pietele in crestere mor de epuizare prin supra-participare." Dar noi suntem pe nicaieri de acest punct, cand asa de putini oameni in tara asta poseda aur sau argint. De fapt, sunt un comerciant de lingouri, iar majoritatea colegilor mei nu detin aur si argint. Da, vezi mai multi comercianti, insa sunt la fel de multi precum sunt vanzatorii. Cred ca este un indicator ca aceasta piata nu e deloc epuizata.
Aminteste-ti ca in 2000, oricine si fratele sau avea ceva actiuni Nasdaq. Este doar un exemplu despre epuizarea intr- piata supra-populata. Nu suntem nicaieri aproape de asta.
Jeff: Unde se gasesc cele mai bune prime pentru argint ?
Andy: Cele mai bune oportunitati in argint la ora actuala se gasesc in junk silver (obiecte vechi/uzate de argint). Si apropo, acest "junk" nu mai e junk. Era junk in anii 90' cand argintul era 3 sau 4 dolari uncia si era vandut practic la pretul de topire fara nici o prima adaugata. In orice caz acest argint are cele mai mici prime la ora actuala si ofera cele mai bune perspective de crestere.
Urmatoarele pe lista ar fi lingourile de 10 si 100 de uncii. Apoi monedele de cate o uncie - insa American Eagle este foarte scump momentan, daca reusesti sa pui mana pe ele. Austrian Philharmonic are cea mai buna valoare momentan in randul monedelor, iar acestea sunt disponibile. Insa repet, primele pentru toate monedele din argint sunt in crestere rampanta.
Jeff: Si ce spui de aur ?
Andy: La aur situatia nu e asa neagra. De fapt, as spune ca accesul la aur e decent momentan pentru lingourile si monedele de 1 uncie. Nu prea se gasesc cele fractionate. Monedele Buffalo sunt inca greu de procurat. Cele mai decente monede de 1 uncie ca si acces si prime sunt Canadian Maple Leaf, Australian Kangaroos si Krugerrands.
Jeff: Deci care ar fi mesajul de luat acasa ?
Andy: In primul rand, cred ca ai spus bine in recomandarea ta de "a acumula". Nu doar ca va netezi volatilitatea pretului si primele platite in timp, insa iti va da ceva stabil in mana. Daca sunt corect despre aceasta piata, si chiar cred ca sunt, ea va fi definita prin lipsa de acces la produsele finite. Pentru a combate asta, doar acumulati luna de luna, si fiti recunoscatori cand puteti lua ceea ce ati vrut.
In al doilea rand totul se reduce la cate uncii detii. Vei dori sa iei cate uncii poti fara sa te gandesti la fiecare banut. Rezuma-te la cele mai recunoscute produse - nu lua lingouri mari de 1000 de uncii ca exemplu, acestea nu sunt lichide. Vei dori sa iti maximizezi lichiditatea, iar asta se face prin cumpararea de cele mai comune forme de lingouri - de 1 uncie sub forma de lingou sau monede, 10 sau 100 de uncii, si argint vechi sau folosit.
Si in ultimul rand, tineti minte ca primele si comisioanele sunt 2 chestiuni diferite. Comisioanele sunt cele puse de comercianti peste prime. Primele sunt puse de batranii din industrie. Astfel, daca U.S. Mint vinde Silver Eagles cu 3 dolari peste pretul de pe bursa catre distribuitori, asta se intampla inainte ca ele sa ajunga spre public. Asa ca si daca primele sunt mari, voi veti reusi sa primiti mare parte a acestora inapoi cand vindeti.
Astfel, cumparati aur si argint cat timp este disponibil, chiar daca nu luati de la mine, pentru ca daca am dreptate, provocarea majora va fi in curand sa puteti sa puneti mana pe ele.
Jeff: Multumiri pentru aceasta privire de ansamblu.
P.S. Si ca sa-l citez pe legendarul Eric Sprott de la Sprott Asset Management: "Daca doar 3 % si-ar retrage argintul fizic intr-o singura zi, nu ar mai exista argint pe COMEX."
Mai cititi si:
Lucruri importante de stiut despre AUR si ARGINT
Dezvaluiri importante despre lumea araba, petrol si metale (planul de implementare a Noii Ordini Mondiale) - Lindsey Williams. Fratia Musulmana - unealta inteligentei britanice. Yemen si Siria urmatoarele pe lista ...
Argintul pierde 12 % in 11 minute, Osama bin Laden mort, bursa creste ...
Recorduri noi pe piata metalelor
Reconfigurarea sistemului monetar ?
Cat de pregatiti sunt romanii ?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!