joi, 26 mai 2011

Tokes vrea sa deschida reprezentanta Tinutului Secuiesc la Bruxelles!

Multumesc cititorilor blogului care imi semnealeaza articole importante sau interesante. Avand in vedere numarul imens de informatii ce se deruleaza in fata noastra in fiecare secunda, este binevenit orice ajutor din partea voastra. Acest articol mi-a fost semnalat de o cititoare si tin sa-i multumesc pe aceasta cale.

Europarlamentarii UDMR Laszlo Tokes, vicepreşedintele Parlamentului European, Csaba Sogor şi Iuliu Winkler vor să deschidă la Bruxelles o reprezentanţă a Ţinutului Secuiesc. Cei trei au lansat o invitaţie eurodeputaţilor şi presei, informează dcnews.ro.

Evenimentul ar urma să aibă loc marţea viitoare, pe 31 mai, în Parlamentul European. Invitaţia poartă sigla grupului PPE, din care face parte şi PDL. 

Cristian Diaconescu: Înfiinţarea unei reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc la Bruxelles, un afront adus democraţiei române
În iulie 2010, la Băile Tuşnad, în Harghita, Tokes a declarat că, dacă este nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă pentru obţinerea autonomiei teritoriale a regiunii Covasna-Harghita-Mureş. Episcopul a afirmat că, din moment ce Kosovo, o regiune care are dimensiuni similare Secuimii, şi-a căpătat autonomia, acelaşi lucru ar putea sa fie posibil şi în aşa-zisul "Ţinut Secuiesc". "Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel moment UDMR nu va mai fi la guvernare, pentru că am manifesta împotriva lor", a spus Tokes la Universitatea de Vară "Tusvanyos".

Câteva săptămâni mai târziu, eurodeputatul Jobbik Szegedi Csanad a declarat, într-o conferinţă de presă, că este de acord "cu fiecare cuvânt al lui Tokes Laszlo" în ceea ce priveşte ieşirea secuilor în stradă pentru a cere autonomia, adăugând că şi el şi Tokes se referă la demonstraţii paşnice.
Szegedi Csanad a spus că va colabora atât cu Consiliul Naţional Secuiesc, cât şi cu organizaţia condusă de Tokes Laszlo, Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania, în ceea ce priveşte "obiectivul major al maghiarilor din Ardeal, de a obţine autonomia Ţinutului Secuiesc".

"Dacă acest model european al autonomiei se poate obţine numai într-un astfel de mod, prin a ieşi în stradă, atunci da, secuii trebuie să iasă pe stradă, dar prin demonstraţii paşnice să o obţină. Şi nici Tokes Laszlo nu a convocat la un război civil sau ca secuii să ia arme în mână. Şi el a vorbit de demonstraţii paşnice. Sunt de acord cu fiecare cuvânt al lui Tokes Laszlo, fiindcă s-a născut în Ardeal, trăieşte în Ardeal, pe jumătate este şi secui. Dacă cineva are dreptul să spună ce dorinţe au maghiarii din Ardeal, Tokes Laszlo este acela", a spus atunci Szegedi.

Liderul europarlamentarilor PSD, Cătălin Ivan, spune că situaţia este îngrijorătoare, dar nu ar trebui ca lumea să cadă în isterie. "Pe lângă instituţiile europene sunt un fel de mici ambasade, reprezentanţe la nivel de oraş, microregiuni. Dar ele reprezintă unităţi administrativ-teritoriale ale statelor respective, recunoscute de legi, de constituţii. E o tâmpenie asta cu Ţinutul Secuiesc. Poate fi şi o provocare, un subiect care să sune bine în urechile unora. Cam tot ce se întâmplă rău la nivel european are de obicei legătură cu o situaţie internă, cu o criză. Nu ştiu de ce domnul Tokes face asta. Probabil că e vorba şi de lupta dintre cele două partide maghiare din România. În rândurile PDL nu o să genereze îngrijorare pentru că ei l-au sprijinit pe Tokes la scaunul de vicepreşedinte. Pe noi ceilalţi însă ar trebui să ne îngrijoreze faptul că UDMR îşi coordonează activitatea mai mult cu europarlamentarii maghiari, că vorbesc doar maghiara. Îngrijorare e suficient, nu trebuie să ne isterizăm, am ştiut întotdeaună cu UDMR priveşte mai mult spre Budapesta decât spre Bucureşti", a declarat pentru realitatea.net, liderul europarlamentarilor PSD.
Sursa: Jurnalul.ro

Mai cititi si:
Laszlo Tokes declara Ziua nationala a Romaniei ca fiind zi de doliu pentru maghiari

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!