Rossiskaia Gazeta, ziarul guvernului rus, scrie miercuri despre entuziasmul prea evident manifestat al Bucureştiului de a participa la scutul american antirachetă, sugerând că o atitudine prea provocatoare "a unei terţe părţi" ar putea declanşa un conflict între SUA şi Rusia.
România primeşte călduros planurile antirachetă ale SUA, titrează miercuri ziarul apropiat puterii, remarcând baza aleasă pentru găzduirea rachetelor - Deveselu, construită chiar de sovietici, dar şi bogăţia manifestă a detaliilor oferite de partea română, în contrast cu discreţia comunicatelor de la Washington.
Cotidianul apropiat premierului Vladimir Putin nu uită să amintească de declaraţiile preşedintelui Băsescu privind lipsa de încredere în Rusia (făcute într-un interviu acordat anul trecut României Libere - n.r.) şi de pretinsele sale ambiţii de a anexa Republica Moldova, sugerând că, având pe teritoriu rachetele americane, abordarea Bucureştiului ar deveni mult mai îndrăzneaţă. Articolul se încheie cu o ameninţare voalată. Amintind ce a păţit Georgia în 2008, când a avut o atitudine prea provocatoare faţă de Moscova, Rossiskaia Gazeta sugerează că un eventual comportament prea provocator din partea unei "terţe părţi" - aluzie la România - ar putea declanşa un conflict între Rusia şi, de data aceasta, Statele Unite.
Preşedintele român Traian Băsescu a anunţat că cel puţin 200 de militari americani vor fi în curând staţionaţi pe termen lung în România, scrie Rossiskaia Gazeta. Băsescu nici măcar nu încearcă să ascundă ameninţarea, sesizată, ce se află în spatele nerăbdării Bucureştiului de a face echipă cu Washingtonul, comentează cotidianul rus.
Marţi, Băsescu nu numai că a spus că aprobă plasarea de unităţi americane de apărare antirachetă pe teritoriul României, dar a dat un calendar detaliat pentru următorii paşi pe care îi vor face cele două ţări.
Băsescu a spus că sistemele de apărare antirachetă vor fi staţionate la baza Deveselu, construită de sovietici în 1952. Ultimul militar a părăsit Deveselu în 2002 şi vechile MiG staţionate acolo au fost vândute. Baza se află de atunci într-o stare deplorabilă.
Renovarea va necesita investiţii considerabile. Până la urmă, personalul militar american nu este obişnuit a funcţiona în condiţii abominabile. În pofida planurilor de reducere a bugetului militar al SUA, subsecretarul american pentru controlul armamentului, Ellen Tauscher, care a vizitat baza, a spus clar că SUA vor găsi bani pentru această facilitate strategică.
Bucureşiul şi-a anunţat planurile de a-i primi pe americani "în curte" în martie 2010. Atunci, Băsescu a spus că zona de coastă a Mării Negre (sic! - n.r.) va găzdui trei baterii de 24 de lansatoare pentru interceptorii SM-3, până în 2015. Circa 200 de persoane vor fi staţionate, dar numărul ar putea creşte la 500.
Băsescu a subliniat că sistemul nu vizează Rusia. Ambasadorul american la Moscova, John Byerly, a declarat că SM-3 nu pot leza echilibrul strategic, din moment ce nu pot decât să neutralizeze rachete cu rază medie.
Însă Moscova vede altfel aceste evoluţii din Europa Centrală şi are destule motive să nu aibă încredere în politicienii români şi americani, printre altele pentru că infrastructura existentă face posibilă înlocuirea interceptorilor cu rază medie cu versiuni mai avansate, în doar câteva zile.
În noiembrie 2010, Băsescu şi-a declarat public lipsa de încredere în Rusia. "Nu ne simţim confortabil cu desfăşurarea trupelor ruse de-a lungul graniţei noastre de nord, în Transnistria. Nu ne simţim confortabil cu desfăşurarea extinsă a flotei ruse la Sevastopol", a spus el.
Conducerea României a încercat în mod deschis să anexeze R. Moldova, comentează ziarul. Una este să iei în considerare în mod deschis amestecul în afacerile unui stat vecin suveran, dar altceva e când ai rachete americane lângă tine.
În acest context, nu SM-3 constituie principala temere, ci ameninţarea unui conflit real între SUA şi Rusia, apărut din acţiuni provocatoare ale unor părţi terţe. Georgia se află dincolo de Marea Neagră. În 2008, liderii ei au încercat să facă jocuri geopolitice pentru rezolvarea disputelor teritoriale. Oare nu a fost de ajuns măcelul care a urmat? se întreabă retoric autorul articolului.
Sursa: Money.ro
P.S. Sarim din nou cum dicteaza SUA desi n-am avut parte pana acum de ajutor real sau avantaje, asemenea tuturor aliatilor in momente grele. In schimb inarmam Transnistria si punem in alerta Rusia, in speranta a ce ? Traian Basescu spune ca aceste rachete nu sunt indreptate impotriva Rusiei. Il crede cineva cand mai face vreo afirmatie ? Si cu siguranta nu-l vor crede rusii si nu se vor culca pe o ureche. Avem probleme destule, dar ne mai facem. In conditiile in care nu mai avem nici un aliat si prieteni nici atat, mai luam decizii care sunt extrem de discutabile in momente in care Statele Unite isi atrage antipatii in fiecare secunda. Sub aceasta guvernare avem parte de cele mai proaste decizii ce pot distruge o tara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!