miercuri, 24 noiembrie 2010

Atacul Nord-coreenilor este orchestrat sau nu ?

Unul dintre misiunile principale ale acestui blog este sa ridice intrebari si nu sa inghita din prima informatia asa cum vine ea.
In contextul politic in care traim, astfel de evenimente precum cel de ieri rar se intampla fara sa fie planuite cu un scop bine ales. In era informationala, in care avem sateliti ce alcatuiesc o retea in jurul pamantului (mult prea multi pentru necesarul vizibil), in care exista tehnologi avansate, multe dintre ele fara a fi publice, nu se intampla evenimente de anvergura fara ca multa lume din spatele butoanelor si a camerelor sa nu le stie.
Atacul de astazi al Koreei de Nord asupra unei insule de la granita sud-coreeana nu a fost in esenta ei un eveniment grandios sau cu distrugeri masive. Insa gestul in sine si apoi alarma internationala data a creeat un efect de panica intr-o regiune oricum fierbinte. Nord-coreeni au "sicanat" sud-coreenii in repetate randuri si se cunoaste tensiunea dintre cele 2 tari. Insa daca Koreea de Nord ar fi vrut sa actioneze cu adevarat, probabil ar fi facut asta intr-un mod mai complex decat s-a intamplat.

La cateva ore bune dupa atac incep sa apara si primele intrebari si opinii despre care vreau sa va scriu, deoarece sunt gandurile multora care urmaresc cu atentie ce se intampla in lume.

Atacul apare la scurt timp dupa intalnirea G20 de la Seoul si dupa intalnirea Nato de la Lisabona. Prima intalnire mai degraba pentru ochii lumii, deoarece nu s-au luat masuri concrete, iar Statele Unite impreuna cu tot mai stearsa figura internationala a lui  Obama nu a reusit sa se impuna in nici un fel, aratand inca odata schimbarea puterilor lumii. Cat priveste intalnirea NATO a fost cam la fel inafara de prezenta Rusiei, prezenta care Obama si-a asumat-o ca fiind istorica, desi putea fi interpretata ca o nevoie imperioasa de a-si face aliati intr-un context tensionat cu mari puteri precum China si Rusia. Pe urma economia americana este pe punct de colaps iar dolarul a luat-o incet la vale pana la inceputul acestei luni, cand datorita prim-planului reintors catre Europa (ca intr-un joc de ping-pong) cu problemele sale deloc noi, moment cand a inceput o reapreciere semnificativa din nou nefundamentata.
In acest context America are o singura sansa sa se relanseze economic si sa-si reaprecieze dolarul. Si anume un razboi. Obama sustinea sus si tare ca isi va retrage trupele din Afganistan dupa ce tara a fost distrusa pana in temelii. S-a intamplat oare asta ? In Afganistan inca se moare, totul merge ca inainte, nu mare lucru s-a schimbat. Si asta pentru ca Statele Unite nu isi prea permit sa iasa din zone de tensiune sau din eventuale razboiae, deoarece e cam singura industrie care e profitabila momentan pentru ei.
Atacul asupra Iranului era o idee buna si au fost momente cand existau premise de declansare. Probabil ceva s-a intamplat in culise si planul a esuat, sau a fost amanat.
Pe de alta parte noile scandaluri pe tema scannerelor si securitatii de pe aeropoarte, scandaluri care incep sa prinda contur pana si pe mass-media faceau iminenta nevoia de o noua tentativa terorista sau ceva similar pentru a reintari importanta "sigurantei" noastre. Avand in vedere ca riscul de muri intr-un atac terorist este mult mai mic decat riscul de a muri de supraponderabilitate, orice poate fi justificat de acesti indivizi.
Acum ne punem intrebarea, acest atac are ca si substrat intentia de a introduce noi masuri de siguranta sau de a le fortifica pe cele existente ? Acest atac are ca intentie reevaluarea dolarului sau un nou motiv de invazie americana undeva ? Sau este vorba de o simpla inscenare care sa dea motiv pentru a distruge odata pentru totdeauna Koreea de Nord, tara care sta pe batatura multora de multa vreme.  In contextul actual aceste motive nu pot fi omise, mai ales ca Obama deja si-a exprimat indignarea si a afirmat ca nu va permite astfel de represalii. Sa nu uitam ca razboiul este foarte profitabil pentru unii si marturie stau toate marile razboaie din istorie in frunte cu cele 2 razboaie mondiale. In mod curios China a interzis stocarea de petrol si carbune spunand ca este pentru restabilirea preturilor, insa masura poate fi interpretata si ca o pregatire de razboi.
Ramane sa urmarim consecintele in aceste vremuri tulburi pentru toata lumea.

Mai cititi si:
Miscare impotriva noilor scannere si a masurilor abuzive de siguranta.
Paritate EUR/USD un plan esuat? Razboi cu Iranul ?
Rachete, arme secrete, etalari de arsenal - cu ce scop ?
Scandalul WikiLeaks - cea mai "cantitativa" scurgere de informatii secrete

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!