miercuri, 20 octombrie 2010

Ce face societatea cu noi ? Invataturi cu Robert Kiyosaki.

Preiau cateva idei dintr-un interviu de ieri cu Robert Kiyosaki deoarece se aplica foarte bine vremurilor noastre. Pentru cine nu stie, el este autorul celebrelor carti motivationale din seria “Tata bogat, Tata sarac”, insa el este un om de afaceri de succes care si-a facut averea prin investitii in principal in imobiliare, aur si argint, fiind un sustinator cunoscut al investitiile in argint, detinand mari cantitati din aceste metale pretioase dar si mine producatoare proprii.

Societatea ne trimite la scoala si ne pune sa invatam lucruri care nu ne folosesc niciodata. Ne transforma printr-o propaganda constanta in niste robotei buni de muls: dute la scoala, invata, respecta legile, anagajeaza-te si fa bani ca sa poti sa-ti iei o casa, sa ai pensie, etc. Fii constincios si respecta legile. Ce nu ne invata societatea ? Cam tot ce ne-ar puta folosi cu adevarat: experiente de viata, educatie economica, cum functioneaza sistemele, de ce un sistem favorizeaza bogatii si niciodata saracii. Aceia care sunt invatati sa fie corecti, sa invete, sa plateasca toate taxele si impozitele sunt astfel instruiti ca apoi sa mearga sa lucreze pentru cei bogati.

In sistemul in care traim cei scutiti de taxe sunt tot cei cu bani, scutiri de taxe daca au imprumuturi gigante de la banci, pentru orice. Insa majoritatea oamenilor ce fel de scutiri au ? Nedreptatea sociala si balanta total inechitabila este vizibila. Insa chiar daca adevarul ne scoate ochii, oamenii continua sa faca ce li se spune: merg la scoala, lucreaza, platesc taxe si mai nou “supravietuiesc”. Atat.
Te invata societatea sa devii prosper ? Cum poti obtine cei mai multi bani si cum sa scapi de taxari injuste ? Cum sa devii liber intreprinzator, sa-ti mobilizezi cel mai bine aptitudinile ? Nu. Te invata doar ce trebuie tu sa stii, tu marea masa pentru prosperitatea celor putini dar puternici. De asta banul la ban trage si majoritatea raman la limita unei existente modeste.
Este la propriu o conspiratie a bogatilor daca stai sa judeci la rece, si iti acorzi o clipa din tumultul vietii tale de sluga pentru ca sa gandesti si logic. Robert Kiyosaki explica foarte bine in noua sa carte scrisa online cu acelasi nume (Conspiratia Bogatilor – Conspiracy of the Rich – The 8 New Rules of Money) care este motivul pentru care educatia financiara nu a fost inclusa in materiile de studiu. Raspunsul este simplu, doar asa ei pot programa oamenii sa lucreze pentru bogati. El afirma ca am ajuns astazi in fascism, nici macar socialism, s-a trecut de acea etapa. Cand ajungi sa te temi de propriul guvern atunci ai realmente o problema. Si asta se intampla deja in America, Anglia, si vedem asta si la noi. Kiyosaki sugereaza ca e nevoie sa-ti iei viata in propriile maini fara sa asculti propaganda continua din jur.
Sa schimbi un guvern nu este asa de simplu, atata vreme cat acel guvern a pus mana pe un capital urias si asta ii confera puterea. Astfel incat singura ta sansa este sa joci dupa regulile bogatilor, insa daca nu stii jocul lor atunci ai o problema. Copii sunt literalmente spalati pe creier, nu stiu absolut nimic despre bani. Si asta este ideea. Guvernele si Bancile centrale detin banii, daca nu cunosti regulile jocului esti tinta usoara. De aceea e nevoie sa iti formezi o educatie financiara si economica pe masura. Kiyosaki fiind un pragmatic din fire si jucand dupa regulile jocului nu crede prea mult in posibilitatea ca aceste reguli sa se schimbe, ele sunt facute astfel ca mereu saracii sa dea bogatilor. Decat sa astepti sa se schimbe aceste regului, mai bine le inveti, aceasta este sugestia lui. Si el asta a si facut prin seria sa de carti, sa educe oamenii in ambele lumi, sa le vada si sa le inteleaga. Si este deschis cu afirmatia ca el face parte din categoria celor ce stapanesc jocul si din aceasta cauza el nu plateste nici o taxa statului. Este onest recunoscand laturile sumbre ale bogatilor dintre care face parte, insa a ramas independent in tot acest timp, fara sa intre in vreun joc politic, i-a invatat pe ceilalti experienta sa si cunostintele acumulate, a investit unde trebuie si justifica toate astea prin faptul ca a preferat sa fie bogat decat sarac. Sa astepti de la stat sa te ajute, cand statul e sponsorizat de bogati, iar acestia se hranesc pe spatele saracilor e o aberatie care lumea nu o vede, sau o omite. Evidentele ne scapa.

Ca o mica paranteza, tot Kiyosaki a fost cel care inainte sa izbucneasca marea criza si cand FED-ul incepea  sa pompeze bani in piata, avertiza ca intr-o astfel de situatie cei ce pierd sunt cei care economisesc, iar marii castigatori vor fi datornicii. Si nu se referea la datornicii casnici cu rate la banca, ci la cei ce imprumuta milioane, miliarde din acest sistem.

Kiyosaki avand experienta cu un tata bogat si altul sarac, a invatat de mic ca cel sarac nu are putere, ca nu ai putere daca nu iti poti plati taxele si te chinui in achitarea lor. A avut avantajul sa vada 2 lumi de mic si sa isi deschida apetitul de tanar spre a afla mai multe de ce. Insa banii fara cunoastere nu valoreaza pentru ca nu ai cum sa-i mentii astfel. E nevoie de cunoastere si informare adecvata sa mentii si multiplici banii.
Intrebat cati bani face astazi el nu are un raspuns exact pentru ca nu stie la fix valoarea bunurilor, insa afirma simplu ca face 2 milioane de dolari lunar fara sa munceasca pentru asta si toti scutiti de taxe. Nu sunt bani multi, nu se compara cu Donald Trump, insa este multumit. Si acesti bani nu includ cartile sau altceva, decat banii care se scurg lunar din investitiile facute. Si precizeaza inca odata ca acestea nu cu ajutorul celor invatate la scoli. Avand 2 prezente in razboiul din Vietnam, a apucat sa invete de tanar ca nu exista o cauza reala si nobila pentru a fi intr-un razboi si a fi astfel “patriot”. Cei care te trimit acolo nu au fost niciodata si habar nu au ce inseamna sa fii acolo. Totul e o manipulare.
Ca sa bati sistemul trebuie sa fii destept – si cu asta incheie interviul acordat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!