miercuri, 17 noiembrie 2010

Tardigradele - vietati cu abilitati fantastice.

Mi s-a parut interesant sa postez despre aceste tardigrade, deoarece tot mai des se discuta despre vieti extraterestre, meteoriti, etc. E curios cum de la sfarsitul anului trecut un numar considerabil de oameni "conspirationisti" anticipau o explozie in 2010 de stiri despre vieti extraterestre. Valul de stiri era motivat ca si o pregatire pentru noi inainte de marea veste, ca ei chiar exista si sunt deja intre noi. Suntem in luna noiemrbie 2010 si trebuie sa admitem ca din vara aceste stiri realmente se intesifica, inclusiv in mass-media. Si astazi la National Geographic se incerca identificarea provenientei ploilor rosii si a jeleurilor din spatiu aparute periodic de-a lungul istoriei. Ambele au in componenta lor semne de viata si ADN neidentificabil. Si s-a luat in calcul faptul ca in interiorul unui meteorit pot calatori microorganisme extraterestre capabile de supravietuire, rezistand la temperaturile si conditiile extreme din spatiu. Ca si exemplificare s-au luat aceste tardigrade, de care marturisesc nu am auzit pana acum, insa mi-au atras atentia.
Aceste creaturi fascinante chiar exista pe pamant si detin niste abilitati si recorduri fantastice, fiind capabile sa supravietuiasca fara nicio problema in conditii extreme care ar ucide cu siguranta orice om, dar si majoritatea animalelor. Se numesc tardigrade si pot trai in vidul spatiului cosmic, suporta fara probleme temperaturi intre – 273 de grade Celsius si + 151 de grade Celsius, supravietuind chiar si unei fierbieri indelungate a apei. Tardigradele suporta, de asemenea, radiatiile cu un procent cu peste 1.000 de ori mai mare decat cel care ar ucide un om si traiesc pana la un deceniu fara apa si mancare. Microscopicele creaturi nevertebrate – cel mai mare exemplar observat vreodata avea o lungime de 1,5 mm – au fost descoperite in 1773 de catre naturalistul german Johann August Ephraim Goeze, care le-a poreclit « ursi de apa », datorita modului in care merg tardigradele, asemanator celui al unui urs.

Va las cu niste poze fascinante despre acesti "monstruleti", care dupa parerea mea la capacitatile lor ar putea fi si de natura extraterestra.  Si de altfel cine ar putea exclude faptul ca anumite insecte si mai stiu eu ce vietati nu sunt aduse aici din spatiu ? Cred ca este o intrebare valabila, in multitudinea de specii si mixturi de pe Terra, multe dintre ele fiind cu abilitati si forme cu totul speciale. De la acarieni la varieteti de muste, plosnite acestea vazute macroscopic au niste forme demne de cele mai reusite SF-uri. Oare cine a inspirat pe cine ?










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!