miercuri, 6 iulie 2011

Aurul si argintul la un pas de o noua detonare

Dupa 2 luni de consolidare a celor 2 metale, se pare ca ne apropiem de punctul in care incep sa-si continue trendul ascendent. Desi unii s-au speriat de corectiile majore inregistrate in ultimele luni, aceasta corectie si stabilizare ulterioara n-a facut decat sa intareasca trendul de crestere, ramas de altfel intact. Pentru baietii destepti n-a fost decat o noua sansa de a-si extinde portofoliile. Cei care si-au vandut metalele nu au decat sa regrete asta, pentru ca toate datele din jurul nostru nu indica altceva decat ca cele doua sunt inca mult subevaluate. Si desi vara in general nu e un anotimp favorabil pentru metalele pretioase, aceasta vara nu va fi ca celelalte. In orice caz, in curand ne vom lamuri si cu asta.
Piata metalelor este de multa vreme manipulata, am scris despre asta in mai multe randuri, ceea ce a facut posibila achizitionarea lor la preturi mult sub cele la care trebuiau sa fie in contextul actual economic, dar si in functie de indicii de inflatie ai decadelor trecute. Indiferent cum privesti lucrurile, aurul si argintul nu pot sa mai stea multa vreme subevaluate. Insa poate va intrebati: "bun, dar daca piata aceasta este manipulata, atunci de unde stiu ca nu se va continua asta ?". Intrebare foarte buna si cu siguranta ca manipularile inca decurc si se incearca constrangerea preturilor. Dar suntem foarte aproape ca toate acele vanzari speculative sa fie aruncate odata pentru totdeauna de pe piata. Motivele generice pentru care asta se va intampla le-am explicat in alte articole. Astazi insa avem o noua componenta in plus, una foarte importanta pe cat de neraportata. Insa am sa traduc mai bine un interviu dat in aceasta dimineata de catre celebrul Andrew Maguire, care a devenit cunoscut prin demascarea pietei manipulate a argintului. Da. Andrew mai traieste pentru cine se intreba de asta, desi s-a atentat odata la viata lui si a trecut o vreme in umbra, nimeni nestiind unde este. El revine cu informatii importante despre piata metalelor, piata in care a ramas la fel de activ ca si inainte.

Andrew a informat in aceasta dimineata King World News despre lansarea bursei de aur si argint din China, lansare care va distruge "short-urile" (vanzarile speculative) ramase. El a spus: "Lansarea acestei piete de schimb pentru aur si argint a cazut sub radar, dar cu siguranta mi-a atras mie atentia. Cred cu tarie ca noi marcam astazi un moment de pivot care va afecta pretul metalelor in dinamica lor actuala. Acum avem un factor aditional ce se adauga in ecuatia de cerere-oferta. Acest factor va distruge pana la urma urmele de pozitii short atat in aur cat si in argint."

Maguire continua:

"China este nerabdatoare sa-si diversifice detinerile banesti si totodata isi incurajeaza cetatenii sa faca investitii in aur si argint. Noul schimb The Pan Asia Gold Exchange e un alt pas in aceasta directie si deschide accesul facil pentru clientii bancii sa achizitioneze aur si argint fizic. Iar aceasta bursa bazata pe metale fizice (nu hartie) va fi un factor ce va schimba jocul.


Doar priviti putin imaginea de ansamblu ca sa va dati seama cat de mare va fi aceasta schimbare de joc. Banca Agricola din China are peste 320 de milioane de clienti si 2.7 milioane de clienti corporate, si si-a dotat clientii cu platforma cea noua.


Prin crearea primul contract de pana acum pentru aceasta forma de tranzactionare, clientii bancii vor putea pentru prima data sa aiba acces la contracte de cate 10 uncii de aur in Renminbi cu doar un singur click direct din conturile lor. Ca sa vedem si mai bine, doar 1% dintre clienti daca ar cumpara fiecare un contract de 10 uncii, asta ar echivala cu 1000 de tone de aur fizic ...


Iar impactul pentru argint va fi si mai pronuntat. Argintul are o piata mult mai mica si deja sufera de probleme de achizitionare si livrare. Daca doar 1 % din clientii de la Banca Agricola chineza vor cumpara 500 de uncii de argint, asta ar insemna 1.6 miliarde de uncii de argint. Consider ca toata aceasta concentrare pe contractele de vanzare din argint vor fi astfel terminate. In opinia mea asta va arunca afara o mare parte din toti cei care sunt in pozitii short. 


Nici unul dintre acesti factori ce includ o noua crestere fizica nu a fost evaluata de analisti si ma astept la o masiva contractare a disponibilitatii celor 2 metale (fizic) in urmatoarele cateva luni, odata cu toate aceste noi contracte internationale activate.


Iar unul dintre punctele cheie in aceasta ecuatie este ca multe dintre aceste pozitii short sunt "naked short" (adica nu sunt sustinute in spate de metalul fizic) si au un leverage foarte mare. De aceea toate aceste contracte noi ce vor lua faptic afara cantitatea de aur si argint din piete va avea ca rezultat fortarea tuturor celor ce detin doar hartii si contracte, fara a avea metalul in spate."
Sursa: King World News

Asadar ne asteapta o vara fierbinte pentru cele 2 metale. 

Mai cititi si:
De ce sa cumparam argint si aur astazi ?
Lucruri importante de stiut despre AUR si ARGINT
Dezvaluiri importante despre lumea araba, petrol si metale (planul de implementare a Noii Ordini Mondiale) - Lindsey Williams. Fratia Musulmana - unealta inteligentei britanice. Yemen si Siria urmatoarele pe lista ...
Argintul pierde 12 % in 11 minute, Osama bin Laden mort, bursa creste ...
Recorduri noi pe piata metalelor 
Reconfigurarea sistemului monetar ? 
Cat de pregatiti sunt romanii ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!