joi, 28 iulie 2011
Monsanto confruntat de fermieri
Peste 270,000 de fermieri de hrana organica s-au unit intr-un proces intentat lui Monsanto pe 30 martie. Fermierii se bat cu acest gigant Monsanto pentru o cauza nobila si anume pentru dreptul de a pastra o parte a lumii aprovizionata cu hrana organica - totodata protejandu-se astfel de toate acele acuzatii aberante de furt ale semintelor modificate genetic - atunci cand acestea de fapt le contamineaza prin vant si polenizare culturile proprii.
Consumatorii sunt puternici. De mai bine de o decada s-a produs un schimb continuu intre cumparatorii de mancare rapida-mai mare-mai ieftina (produsul fermelor industrializate) catre fermierii autohtoni. Toate aceste manevre din fabricile automatizate au fost demascate in documentarul Food Inc. Fermierii cer o agricultura pastrata la nivel local intr-un mod continuu si sustenabil - pentru sanatatea noastra, a animalelor si a pamantului insusi.
Insa cu toate aceste seminte patentate ce se infiltreaza in mediu cu atata agresivitate, tot ce este organic este supus riscului. De exemplu semintele de rapita Monsanto - Genuity, cele ce sunt pregatite sa reziste la Roundup - au ajuns atat de raspandite incat astazi uleiul traditional de rapita a devenit un fel de specie pe cale de disparitie. Fermierii urmaresc prin acest proces sa previna contaminari similare ireversibile pentru porumb, soia si alte genuri vegetale. Insa si mai mult decat atat, ei doresc sa se protejeze de la acuzatiile Monsanto cum ca folosesc ilegal seminte modificate cand de fapt e vorba de o contaminare pe care ei doresc sa o evite cu orice chip.
"Suna de-a dreptul pervers ca un fermier de produse organice contaminat cu seminte transgenice este acuzat de violare a brevetului" spune directorul Fundatiei Publice pentru Brevete - Dan Ravicher intr-un articol despre acest proces intentat de catre fermieri. Insa Monsanto este cunoscut pentru astfel de acuzatii facute si in trecut impotriva acestor fermieri "nefericiti". Insa desi megacorporatia se bucura de cresterea valorii actiunilor sale, Departamentul de Justitie al Statelor Unite continua sa analizeze aceste acuze despre practici frauduloase ale Monsanto.
Monsanto care a cumparat peste 20 de mari producatori si comercianti de seminte pe intinsul tarii de-a lungul ultimei decade, a urmarit o politica stricta cu clientii sai, obligand cumpararea semintelor modificate in fiecare an, in loc sa se poata folosi seminte in mai multe sezoane diferite. Iar fermierii care s-au opus au fost pusi pe lista neagra pentru totdeauna.
Monsanto a intins o panza uriasa peste agricultura. Si precum Ravicher evidentieaza: "este de altfel in interesul financiar Monsanto de a elimina toate semintele organice pentru a putea avea un monopol total peste hrana noastra."
Imaginati-va o luma lipsita de recolte viguroase traditionale si toate controlate de o singura companie cu un apetit nestins asupra proprietatii intelectuale ? Mai simte si altcineva un vant rece pe sira spinarii cand isi imagineaza asta ?
Si acum imaginati-va o lume in care mii de familii de fermieri se bat intr-o lupta buna in care vor sa pastreze dreptul consumatorilor in a-si alege hrana - si sa castige !
Etichete:
agricultura,
alimentatie,
arme secrete,
cancer,
Codex Alimentarius,
culturi modificate genetic,
educatie,
infertilitate,
Initium,
Mon 810,
Mon 863,
Monsanto,
sanatate
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!