duminică, 3 iulie 2011

De ce sistemul de sanatate american este cel mai scump din lume ?

Sistemul de sanatate american este o afacere ca oricare alta si deci se bazeaza pe profit si nu pe servicii in beneficiul populatiei, iar daca profitul este motorul acestei industrii nu exista nici un stimulent pentru sanatatea oamenilor. Dimpotriva, daca oamenii ar fi prea sanatosi acest sistem ar deveni falimentar. Nu degeaba numarul diabeticilor s-a dublat in ultimii 30 de ani - povesteste Mike Adams care a lucrat intr-una din cele mai mari companii farmaceutice, astazi fiind unul dintre cei mai categorici critici ai sistemului.
Faptul ca sistemul este atat de special (in sens negativ) in America vine din seria de monopoluri create intre companiile farmaceutice si FDA, astfel orice molecula existenta in natura de altfel poate deveni monopol al companiei X, deoarece FDA le ofera acest monopol pe tava, si atunci nimeni altcineva nu poate folosi acea molecula fara aprobarea si respectiv plata de folosinta catre compania monopolizanta.
Alte tari sunt mai deschise catre medicamente generice ceea ce scade pretul general al asigurarilor de sanatate, cat si aceste tari sunt mai deschise spre metode alternative de terapie si chiar preventie. In Statele Unite insa companiile monopolizante chiar platesc companiile de medicamente generice sa nu le scoata pe piata, astfel incat medicamentele specifice si care includ monopoluri sa nu aiba concurenta. Asa ca devine evident de ce acest sistem de fapt tradeaza interesul public doar pentru a scoate mai multi bani, iar America a devenit o maestra in aceasta arta pentru a mentine aceasta industrie bazata pe profit. De asemenea publicitatea agresiva prin reclame care face populatia sa creada ca are nevoie de medicamente ajuta foarte mult la controlul asupra individului si pe acest aspect al vietii sale - "sanatatea". Majoritatea tarilor nu accepta astfel de reclame (din pacate nu si Romania) decat in publicatiile de specialitate. Aceste reclame fac ca orice simptom sa devina o boala, chiar si daca esti trist esti catalogat bolnav si ai nevoie de antidepresive. Faptul ca tristetea poate fi si o stare normala de spirit nu exista in America, acolo ai nevoie de tratament pentru orice.

Un alt aspect interesant al dezvoltarii acestui sector este faptul ca in 2008 de exemplu au fost retrase 426 de medicamente de pe piata, iar in 2009 cifra a ajuns la 1742, ceea ce este enorm avand in vedere faptul ca FDA-ul trebuia sa controleze toate aceste iesiri ale noilor medicamente pe piata. Doar Johnson&Johnson a avut peste 10 mari retrageri doar in ultimul an calendaristic, ceea ce e incredibil. Exista o lipsa crasa de control al calitatii, iar FDA-ul nici macar nu cere testari pe oameni pentru o serie de medicamente pentru a le aproba. Sau chiar daca aceste testari se fac, FDA-ul aproba medicamente care se dovedesc eficiente doar la 5% dintre cei testati ca si cobai. Astfel avem si explicatia de ce asa de multi oameni nu obtin rezultatele dorite de la aceste medicamente.

Si cea mai clara dovada este faptul ca populatia, dupa toate aceste interminabile liste de medicamente de pe piata si cu toate aceste sume uriase aruncate in acest scop, nu este deloc mai sanatoasa, si veti gasi statisticile mai jos:

- in 2009 rata mortalitatii infantile a fost mai mare decat in alte 45 de tari;
- speranta de viata a americanilor se afla pe locul 49 in lume;
- in 1999 W.H.O a semnalat Statele Unite ca fiind pe locul 24 la deteriorarea sanatatii populatiei.

Deci tara care cheltuieste cel mai mult pe sanatate are o rata de deteriorare alarmanta exact acolo. Spitalele au fost prinse ca taxeaza dublu pe CT (computer tomograf) desi acestea emit doze de radiatii si de 400x mai mari fata de o radiografie simpla pulmonara, si in consecinta spitalele supun pacientii si la cate 2-3 astfel de tomografii pentru a se asigura de diagnostic cica, insa in fond e vorba de acelasi sistem de frauda pentru profit prin care pot stoarce mai multi bani din Medicaid. La fel se intampla si in farmaceutice, multe proceduri medicale nu sunt deloc necesare, insa sunt folosite pentru a genera castiguri.
Aceste companii implicate insa sunt atat de puternice si conectate cu puterea centrala incat nu se intrevede nici o schimbare prea curand in acest sistem.

Alte date edificatoare: 

- salariile americanilor au crescut intre anii 2000-2006 cu 3.8 %, insa asigurarile au crescut cu 87 %. Asta da afacere profitabila;
- daca sistemul de sanatate american ar fi o tara, atunci ar reprezenta a 6-a economie mondiala;
- Statele Unite cheltuiesc de 2x mai mult pe persona decat oricare alta tara industrializata;
- facturile pentru sanatate reprezinta un factor important pentru mai mult de 60% al falimentelor persoanelor fizice; 75 % dintre aceste persoane avand asigurari medicale;
- in 1965 1/50 americani aveau Medicaid, astazi 1/6 au Medicaid;
- profiturile asigurarilor de sanatate au crescut cu 56% in 2009;
- medicamentele prescrise costa aprox. cu 50 % mai mult decat in alte tari;
- copii pe antidepresive sunt de 3x mai multi decat in Europa;
- aproape 50 % dintre americani sunt astazi prescrisi la medicamente.

Concluzie ? Mentinerea si eventual provocarea starii de boala este cea mai buna afacere ! Deci pofta buna la medicamente !


Mai vedeti si:
Sicko - povestea horror a asigurarilor de sanatate americane - subtitrare romana
Planul Noii Ordini Mondiale merge inainte
Top 50 ale celor mai urate realitati despre economia americana
Interviu cu Shiv Chopra - America si Canada au cele mai periculoase alimente din lume
Copii sub 6 ani - noii consumatori ai antidepresivelor !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!