marți, 5 iulie 2011

Basescu - criticat dur si de Medvedev, presedintele Rusiei

Basescu - criticat dur si de Medvedev, presedintele RusieiAfirmatiile presedintelui Traian Basescu referitoare la trecerea Prutului de catre trupele romanesti in 1941 se pare ca l-au infuriat si pe liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev.




Sau cel putin asta sustine ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, care a declarat ca seful sau de la Moscova l-ar fi atacat "foarte dur" pe presedintele tarii noastre, pentru declaratiile sale referitoare la faptul ca si el ar fi atacat URSS, in 1941.

"Medvedev a vorbit foarte dur impotriva presedintelui Traian Basescu", a spus Rogozin, potrivit publicatiei Moskovski Komsomolets.

Atacul verbal ar fi avut loc in cadrul Consiliului NATO-Rusia de luni, desfasurat in localitatea ruseasca Soci. Acolo, Dmitri Medvedev si Dmitri Rogozin au discutat in spatele usilor inchise cu mai multi oficiali ai NATO, in frunte cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmunssen. Rusia si NATO nu au reusit sa ajunga la vreun acord in privinta apararii antiracheta.

"Niciodata nu l-am vazut pe presedintele Medvedev exprimandu-se atat de dur", a mai spus Rogozin, citat de aceeasi sursa.

De ce si cum s-a suparat Rusia pe noi

Medvedev ar fi calificat drept "scandaloase" vorbele lui Traian Basescu, care a spus acum cateva zile ca, daca ar fi fost in locul maresalului Ion Antonescu, ar fi dat si el ordinul de invadare a URSS, in 1941, pentru ca Romania "avea un aliat si un teritoriu de recuperat".

Seful statului rus ar mai fi precizat si ca afirmatiile lui Basescu au fost anti-rusesti si ca seful statului de la Bucuresti s-a pozitionat astfel de partea nazistilor.

Basescu despre supararea Rusiei - daca aia vi s-a parut reactie teapana

Pana acum, presedintia rusa nu a facut nicio declaratie oficiala pe acest subiect.

Rusia nu e la prima reactie dura

Saptamana trecuta, Traian Basescu a fost criticat si de purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukasevici. Acesta considera ca declaratiile sefului statului roman sunt "o bravada nerusinata".

Declaratiile lui Basescu infurie Rusia - vezi reactia Moscovei

"Rusia este iritata de recentele declaratii ale presedintelui roman Traian Basescu cu privire la evenimentele din 1941. Presedintele a spus ca, daca era in locul maresalului Ion Antonescu in 1941, ar fi trimis, de asemenea, trupe pentru a participa la agresiunea Germaniei naziste impotriva Uniunii Sovietice.

Este si mai trist ca o astfel de declaratie a fost facuta in ziua in care se implineau 70 de ani de la Razboiul pentru Apararea Patriei, in urma caruia si-au pierdut viata 27 de milioane de persoane. Declaratia nu poate fi justificata nici prin actualele circumstante politice si nici pusa pe seama intrebarilor provocatoare ale jurnalistilor", a afirmat Lukashevici, intr-un mesaj postat pe site-ul MAE rus.

Lukashevici consideta ca declaratia lui Traian Basescu a jignit memoria milioanelor de victime ale fascismului.

"Este evident ca o asemenea bravada nerusinata, care justifica agresiunea fascista si jigneste memoria milioanelor de victime ale fascismului, este inacceptabila si trebuie sa primeasca o apreciere adecvata din partea Europei civilizate", a spus purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe.

Presedintele Basescu facuse declaratiile pe care le acuza Rusia pe 22 iunie, in emisiunea "Evenimentele Zilei" de la B1 TV, in ziua cand se implineau 70 de ani de la ordinul de atacare a URSS de catre Romania, de partea Germaniei naziste.
Sursa: Ziare.com

Mai cititi si:
Regizorul Sorin Iliesiu îi cere demisia lui Basescu, acuzandu-l de minciuna, incultura, vulgaritate
Scutul antiracheta si entuziasmul lui Basescu il irita pe Putin
Imaginea Romaniei = Izolare !
Traian Basescu si “compania” – recordmenii Romaniei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!