duminică, 10 iulie 2011

De ce trebuie sa ne intereseze cat costa apa in China

Am sa comentez acest articol pentru ca ma intriga la culme. Va las sa-l cititi mai intai apoi imi postez revolta.


S-au boicotat benzinării, s-a blamat preţul petrolui, taxele. Nu s-a pomenit de preţul apei. Nu de cel al apei din carburanţi ci de apa din China! Peter Orszag, vicepreşedinte la Citigroup şi fost director în biroul de administraţie şi buget al preşedintelui SUA Barack Obama a explicat legătura, pe blogul Bloomberg.

Când te duci la benzinărie, în niciun caz nu te vei gândi că scoţi mai mulţi bani din buzunar din cauză că preţul apei din China este subevaluat. În realitate, lipsa de apă cauzează o creştere a utilizării generatoarelor electrice care merg pe motorină, lucru care duce la majorarea preţului motorinei în toată lumea.

O evaluare corectă a preţului apei ar ajuta China şi restul lumii să evite probleme privind alocarea resurselor de apă şi să potolească unele efecte secundare. Centralele pe cărbune gerenează majoritatea energiei electrice în China. Energia hidro este cea de-a doua sursă. Apa este, evident, esenţială pentru hidroenergie, dar şi energia produsă prin cărbune necesită apă – pentru exploatarea minieră, pentru procesare şi răcirea utilajelor. În 2010, energia produsă prin cărbune în China utiliza 114 mii de miliarde de litri de apă, adică 20% din consumul naţional de apă. În următorii zece ani, aproximativ 40% din creşterea cererii de apă a ţării va fi asociată energiei produse cu cărbune, potrivit ministrului chinez al resurselor de apă.

Această creştere accentuează o lipsă de apă deja severă în China. China consumă 15% din totalul de apă proaspătă utilizată în lume. Totuşi, are rezerve puţine iar poluarea nu este de neglijat.

Potrivit Băncii Mondiale, cantitatea de apă pe cap de locuitor în China reprezintă un sfert din media globală. Mai mult, 80% din totalul apei utilizate de China este furnizată în sudul râului Yangtze, în timp ce doar jumătate din populaţia Chinei trăieşte acolo. Deci nordul Chinei rămâne cu puţină apă. Câmpia de Nord a Chinei, unde de plasează şi Shanghai şi Beijing, găzduieşte mai mult de 40% din populaţia ţării dar mai puţin de 15% din rezerva de apă. În această regiune, cantitatea de apă consumată pe cap de locuitor este de un sfert din minimum considerat necesar vital.

O soluţie de depăşire a acestor probleme este să se evaluze mai bine preţul resurselor de apă existente. Apa este marfa cea mai valoroasă a Pământului, şi, totuşi, în cele mai multe ţări, este oferită gratuit, ca şi cum nu ar avea nici o valoare.

În Oman, o ţară din Orientul Mijlociu unde apa este o resursă rară, apa este valoroasă. Acolo, agricultorii tranzacţionează acţiuni ale apei, întrucât agricultorii cunosc cel mai bine valoarea acesteia. “Tarifarea prin acţiuni sau alte mecanisme ar fi un stimulent extrem de puternic de a folosi apă în mod eficient", a declarat Peter Brabeck-Letmathe, preşedintele Nestle.

Literatura de specialitate confirmă acest punct de vedere. Într-un studiu din iulie 2007, Sheila Olmstead de la Universitatea Yale şi Stavins Robert de la Universitatea Harvard a concluzionat că folosirea preţurilor pentru a gestiona cererea de apă ar fi mult mai rentabilă decât programele de conservare care nu sunt legate de preţ, cum ar fi restricţiile privind udarea gazonului şi subvenţiile pentru fluxul redus de la robinete.

Chinezii sunt dispuşi să plătească mai mult pentru apă, potrivit rapoartelor Băncii Mondiale, "atâta timp cât calitatea este bună, iar nivelul de tarif este acceptabil". Şi totuşi, preţurile în China sunt încă mult prea mici pentru a se asigura că apa este folosită eficient. Preţuri mai mari ar putea convinge oamenii atât să reducă poluarea şi de a îmbunătăţi alocarea apei în toate direcţiile posibile, inclusiv în sectorul energetic. Aceasta ar încuraja, de asemenea, mai multe investiţii în desalinizare şi alte măsuri de creştere a ofertei.
Tradus de: Money.ro 


Asa deci, sa responsabilizam consumatorii la consum rational de apa. Cum ? Prin preturi crescute. Asa, si cine sa plateasca aceasta risipa masiva de apa ? Consumatorii evident. "Apa resursa cea mai valoroasa a Pamantului si totusi in cele mai multe tari ea este oferita gratuit ?" Serios ? Oferita cui ? Si cine decide cine devine proprietarul celei mai valoroase resurse a Pamantului necesara vietii ? Oare nu ar trebui sa se inceapa de la faptul ca sa decizi cine poate avea apa si cat sa coste este ca si cum ai decide cine poate sa traiasca ? Si cine vorbeste de toate astea ? Presedintele Nestle, unul dintre cei mai mari exploatatori pe langa Coca Cola, Pepsi Cola ai apei de pe planeta ? Cei care au presarat globul contruindu-si fabrici si secand populatia de apa lor potabila ? Cei care au cumparat terenurile si au inceput sa taxeze pentru ceva ce ei au secat si trebuia sa fie un bun comun existential pentru oameni ?

Cine nu reuseste sa vada mizeria din spatele acestei propagande e orb definitiv. Si vorbim aici de China, cea care a avut cea mai mare expansiune economica din ultimul deceniu prin relocarea tuturor firmelor mari de pe glob si care prin construirea colosilor industrializati au secat resursele zonelor aferente fara nici un fel de gandire in prealabil pentru apa ca fiind (dupa cum ei brusc realizeaza) acest bun de pret al pamantului. Au folosit fara prejudecati lasand consumatorii casnici fara apa potabila, dupa vorba aceea "dupa mine potopul" insa in acest caz "dupa mine desertul".

Sa ne uitam bine cine sunt acesti oameni care vor sa pregateasca terenul pentru a familiariza populatia ca in curand apa va deveni mai scumpa decat benzina. Despre Nestle lista e luuunga si hai sa ne amintim de cateva aspecte.

Nestle a lasat comunitati intregi fara apa in America unde exista nenumarate procese pe rol si s-a tot relocat in cautare de munca ieftina si resurse de secat. Voi ati vazut cum arata centrele de control Nestle in America ? Niste frontiere bine pazite in care nu are acces nimeni. Asta dupa ce comunitatile au sesizat ca la scurt timp dupa ce aceste companii s-au localizat acolo au inceput sa fure din marile lacuri, rauri, izvoare toata apa buna in zona poluind-o. Iar apoi taxand tot mai scump populatia pentru apa pe care ei au transformat-o in insuficienta, prin uz industrial intens, in scop de comert si control alaturi de alte nume mari. Si ei vorbesc acum de consumatorii casnici ? Acestia sunt mici copii fata de acele corporatii gigante. Si vorbesc de poluare cand ei nu au investit in solutii pentru poluarile lor masive prin care au terminat tot in urma lor ? 

Fa oamenii dependenti de apa imbuteliata,  pune populatia planetei sa se racordeze la retele publice si sa uite sa-si mai foreze singuri fantani descurajand-i in acest sens si speriindu-i ca e periculos, impractic ... in acest moment ii ai pe toti dependeti de ce le dai contra cost. Asa poti controla viata omului prin ratia de apa, pretul ei sau pur si simplu taierea alimentarii. Aceasta strategie e model vechi de manipulare, facand parte si din metodele KGB-ului din Testamentul Rosu.

Pepsi-Cola, Nestle si Panasonic printre cele 33 de multinationale trecute pe lista neagra de organizatii gurvernamentale chineze pentru poluarea apei.
Razboiul apei imbuteliate impotriva apei de la robinet. Nestle promoveaza programe de protectie a mediului cand compania polueaza prin producerea plasticelor din petrol, transportate tot pe consumul major de petrol pentru a-si imbutelieaza apa indoielnica, pentru ca apoi sa lase toate aceste plastice sa polueze planeta.


Totul se reduce si in acest caz la control si am sa tot repet asta, in acest caz pe modelul - preia cea mai importanta resursa a planetei in mainile tale si oamenii vor fii sclavii tai pe viata. Oamenii puternici si companiile au cumparat terenuri enorme localizate peste acvifere, si-au construit pe urma canale de transport pe sub terenurile oamenilor, au modificat legea si s-au transformat in regii de apa ce taxeaza populatia pentru aceeasi apa ca si pana atunci, insa acum aflata sub proprietate privata.

Nestle vorbeste de udat gazoane si apa de la robinete ? Va dati seama cat de putin reprezinta asta fata de consumul unei fabrici precum Nestle pentru toate bauturile lor ce contin pe langa pretioasa apa amestecuri chimice de tot felul inclusiv fluor, plastice si toxice precum melanina din laptele din China sub marca Nestle, sau arsenicul si alte metale toxice gasite in mancarea bebelusilor (tot in China) controverse si acuze care inca nu sunt clarificate nici astazi in vesnica batalie dintre cei responsabili si marile companii bogate ce taraganeaza procese sau creeaza un lobby puternic pentru a descuraja sau incheia astfel de cazuri. Toate acestea se revand populatiei sub forma de apa toxificata sau alte produse alimentare, dar sub forma de brand si deci cu adaosul pe masura.

Daca vedeti si materialele de mai jos in cazul in care nu le-ati vazut, veti observa ca e vorba de o conspiratie reala a acestor companii ca dupa ce s-au folosit pana la refuz de apa altora, avand ei subventii si beneficii + gratuitati, acum trec la etapa urmatoare in care o vor comercializa precum aurul. Dar cand ajungi in faza in care deja comercializezi insasi viata oamenilor se ajunge la un punct sensibil in care se pot detona si alte suprize mai putin anticipate. Nu am sa cred ca la un moment dat oamenii nu se vor destepta in grup si vor lua actiuni comune pentru a termina odata cu aceste monstruozitati. De fapt grupurile exista deja peste tot pe glob, insa ele au nevoie de o voce mai puternica si in crescendo.


Peter Orszag  e si el un pion important in aspectul de control al populatiei inca de cand a preluat administrarea bugetului lui Obama. Dupa cum ar trebui sa stim deja reforma in sanatate de care s-a ocupat direct acest om este unul dintre cele mai diabolice planuri pentru populatia americana, deja cea mai platitoare si impovarata dintre natii la capitolul sanatate, noua reforma ce include transformarea medicilor in operatori de calculator conectati direct de aparatura guvernamentala care va prescrie si va da diagnostice in timp real pentru pacientul aflat in sala de consultatii. Doctorul fie face ce i se dicteaza de undeva de "dincolo" fie este amendat, urmand ca la o a doua abatere sa fie arestat. Iar dispozitivele speciale ce vor conecta reteaua cabinetelor cu cei de "dincolo" deja se impart in Statele Unite pentru pregatirea in prealabil a ceea ce va urma. Si deci acest Orszag vine astazi cu gaselnita apei, intarit de Banca Mondiala (vai ce surpriza), de Nestle si de entitatile academice Yale and Harvard ? Toate mana in mand in proiecte de control major al maselor, fiecare pe sectorul sau. Ah si stati putin. Oare Orszag nu e membru Bilderberg inca de anul trecut, fiind pe lista oficiala de participanti atat anul trecut in Spania cat si anul asta in Elvetia, acum din postura de sef mare la Citigroup una din bancile umflate cu miliarde in "bailout" pe spatele contribuabililor. Si ca membru relativ proaspat Bilderberg, dar probabil sub supraveghere de multi ani, oare Orszag nu e si coleg cu membrul marcant mai vechi Peter Brabeck-Letmathe, presedintele Nestle?
Si daca mai sapi putin ajungi la tot mai multe increngaturi si incurcaturi intre toti cei care astazi promoveaza inrobirea populatiei prin controlul total asupra apei.
...........
Mai cititi si: 
China si pericolul din "umbra" - APA
Apa in Mumbai: pentru unii un chin pentru altii un rasfat
Apa imbuteliata versus apa de la robinet- razboiul impotriva companiilor ce pun stapanire pe apa noastra - documentar
Conspiratia Apei - cu Jesse Ventura
Din manipularile comuniste (aplicate si astazi) – Strategiile KGB-ului pentru tarile din lagarul sovietic – Testamentul rosu
America admite nocivitatea fluorului din apa
Sa va fie rusine – taxa pe apa din fantana ? Noi platim ca sa traim.
Adevaruri stiute dar ascunse - Infertilitate masculina, efeminare cu estrogeni sintetici, fluor si plastice ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!