Se pare ca am revenit la razboiul valutelor si ma refer aici cu preponderenta la euro si dolar. Parca ar fi o rescriere a anului trecut cand a inceput nebunia cu Grecia. Acum e momentul in care putem sa elucidam daca scenariul Lindsey Williams se va concretiza, adica euro se distruge primul, urmand dolarul. Care pe care e intrebarea ce se resimte si pe piete.
Momentul actual e unul fierbinte, cu Italia ce zguduie pietele financiare, desi era plasata pe lista - dupa Portugalia si Spania.
Oricum loteria si manipularea din piete nu mai e o noutate, lista devine tot mai lunga in ce priveste reactia pietelor la anumite vesti, si aici nu ma mai refer doar la aur si argint, ci la imaginea de ansamblu.
Sa vedem: de curand s-a terminat celebrul QE2 american, adica pachetul de pompare bani pe scara rulanta in piete. Desi va exista inevitabil un QE3 (chiar daca sub alt nume) perioada aceasta in care macar teoretic FED-ul tace si nu spune nimic in acest sens, dolarul ar fi avut cele mai bune sanse sa se aprecieze. Insa aprecierea dolarului a fost una timida si chiar stearsa in repetate randuri de piete. In schimb am aflat faptul ca un jucator puternic - China - sustine euro si cumpara o gramada de valuta vanzand in schimb dolarul. Si dupa ce s-a mai domolit cu aceste cumparari piata a inceput sa favorizeze dolarul. Ieri a reusit sa scada sub pragul de 1.4 si multa lume speculeaza ca e vorba de schimbarea de trend si anume de acum incolo valuta se va aprecia, desi astazi dupa vestile proaste incasate dinspre zona US dolarul nu reuseste sa mentina pragul. Si ma refer tot fata de euro, pentru ca fata de francul elevetian sau yenul japonez dolarul incaseaza zi dupa zi. Insa oricum ideea era care dintre cele 2 valute se va dezintegra mai repede: euro sau dolar ?
E foarte interesant acest razboi, in conditiile in care atat zona euro cat si Statele Unite sunt pe pragul prapastiei. Ieri au iesit o gramada de date importante care au aratat situatia ce se tot agraveaza in Statele Unite, dar si in Marea Britanie. Balanta comerciala a Statelor Unite a iesit la un nivel mult sub asteptari, amintindu-ne de 2008, situatie la fel de proasta si pentru Anglia. Majoritatea datelor din ultima perioada dezamagesc una dupa alta si arata faptul ca niciunul din programele asa zis ajutatoare nu au facut nimic pentru economie, dimpotriva aducand datorii uriase pentru banii ce au disparut nu se stie pe unde.
In aceste conditii de incertitudine economica e greu de stabilit care economie reprezinta raul cel mai mic si care valuta rezista mai putin: euro sau dolarul. In orice caz nu e de mizat pe niciuna dintre cele doua. Francul elvetia pare a fi cea mai favorita valuta batand record dupa record. Insa tot valuta (de hartie) este, intre timp am depasit si perioada de stagnare a metalelor si de ieri aurul cocheteaza din nou cu maximumul istoric la care a ajuns la finalul lui aprilie - primele doua zile din mai, de altfel la o diferenta mai mica de 2 dolari/uncia. Argintul il urmeaza mai lent, dar cu siguranta aceasta lentoare va mai dura foarte putin.
Traim in orice caz niste momente intense economice si ramane sa vedem care bombe se detoneaza primele. Insa vara asta nu e una deloc linistita si ne asteapta inca multe surprize.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!