marți, 7 decembrie 2010

Moartea micilor intreprinzatori

Azi traim intr-o lume in care totul se reduce la viteza si la cat de multe putem face intr-un timp scurt. Nu conteaza daca pentru asta ne radiem zilnic prin 2-3 mobile, daca nu mai avem timp de cei apropiati, de familie, copii. Conteaza sa fim in ritm cu zilele, cu moda, cu tehnologia si nu mai judecam deloc asupra faptelor noastre, sensului lor sau al consecintelor. Nu avem timp.
La fel se intampla si cu mersul la cumparaturi. Daca societatea tot ne limiteaza timpul liber si noi ingaduim asta atunci ce bine ca exista marile lanturi de supermarket-uri, mall-uri. Sunt ca o mana cereasca, nu-i asa ? Tot ce vrem intr-un singur loc, promotii, reduceri si tentatii nelimitate. Insa nu ne gandim la costurile unei astfel de vieti comode. Sclavia oamenilor care lucreaza peste tot pe glob pe cele mai mici salarii pentru a putea noi gasi reduceri si produse ieftine de duzina in aceste lanturi de magazine. Pe urma nu facem decat sa sponsorizam aceste corporatii mari care conduc astazi lumea. Si nu in ultimul rand, pentru ca la asta vroiam sa ajung astazi lichidam micii comercianti si distrugem astfel spiritul intreprinzator, cel care a mai ramas.
De cate ori v-ati mai dus in magazinele de cartier sa va luati haine, produse de uz casnic etc ? Si credeti-ma ca iluzia pretului nu se justifica. Acesti comercianti izolati in cartiere si zone diferite au produse uneori mai ieftine decat la mall si nu ma refer aici la alimentarele de cartier. Cat priveste calitatea de asemenea, unele din aceste magazine va pot surprinde cu produse care nu se gasesc pe rafturile unui mall insa pot avea o durata de viata mai mare. Si ce e si mai important, in ele mai poti gasi produse confectionate in tara, nu in China. Insa toate acestea degeaba daca oamenii nu calca pragul lor.
Cum am putea sa ne ridicam daca nu putem fi solidari intre noi si nu dam o mana sa neajutam pentru binele nostru comun. Cumparam marci straine, viram capital inafara si nu mai cumparam de la ai nostri. E trist. Un astfel de magazin arata cam asa intr-un singur cuvant - GOL. Iar patronii care adesea sunt de gasit si pe post de vanzatori (pentru ca nu-si mai permit alt personal) sunt pe cale sa lichideze in ianuarie si sa uite ca au avut vreodata o afacere. Am aflat si eu povestea unei patroane la un astfel de magazin elegant de cartier. Confectii, tricotaje, incaltaminte de calitate si la preturi accesibile insa nimeni in magazin. Si asta se intampla mai nou tot mai des, inclusiv de Sfantul Nicolae. Femeia foarte suparata ca a incercat toate metodele, de la promotii si reduceri, insa lumea nu-i mai trece pragul. "Uitati-va la aceste produse, sunt toate de cea mai buna calitate si nu sunt scumpe. Nu mai stiu ce sa fac. N-am vandut o caciulita de cand le-am luat si au venit si sarbatorile. Lumea nu mai ia de la noi. Toata lumea merge la mall-uri. Nu-i nimic ca am sa lichidez tot in ianuarie si nu mai vreau sa aud de nici un comert. sa Vad cand toata lumea o sa inchida asa ce se va intampla?"
Intr-adevar ce se va intampla ? Alti someri, alti asistati sociali, sau nevoiti sa devina sclavii altora ?
E trist ca nu gandim impreuna pentru binele tarii si viitorul nostru. E trist ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!