joi, 19 august 2010

Interviu cu Shiv Chopra - America si Canada au cele mai periculoase alimente din lume

Am absentat cu postarile, deoarece am lucrat pe materialul de mai jos, dupa volum veti vedea de ce spun asta.

Urmariti toate cele 9 parti ale interviului pe limba engleza, deoarece informatiile sunt valoroase pana la final, de altfel informatia devine tot mai captivanta pe masura ce se deruleaza interviul. Pentru cei care au dificultati de intelegere a limbii am facut zilele acestea o traducere, care o regasiti dupa materialul video. Vei gasi date despre ce se intampla in spatele culiselor in industria alimentara, despre ce este cu adevarat in produsele pe baza de carne, lactate si nu numai, despre cum se produc infectiile si se propaga in spitale, despre cine sta in spatele acestei coruptii si cum decurge ea, veti invata istorie despre cum s-au pornit toate acestea si cum functioneaza sistemul astazi., despre genetica bolilor si cum se transmit ele, despre primele increngaturi de specii … O lectura sau auditie fascinanta de la un capat la altul. La final veti gasi si o solutie universala, pe cat de simpla, pe atat de implementabila si salvatoare pentru noi toti. Asa ca … spor la informat !

Interviu 1/9:


Interviu 2/9:


Interviu 3/9:


Interviu 4/9:


Interviu 5/9:


Interviu 6/9:


Interviu 7/9:


Interviu 8/9:


Interviu 9/9:


Shiv Chopra are o experienta indelungata in industria alimentara si farmaceutica. Fost veterinar in India, acesta s-a mutat in Canada in anul 1960, iar dupa scurt timp s-a relocat in Anglia. Acolo a fost seful cercetarii la o companie farmaceutica. Apoi reintors in Canada a lucrat 35 de ani pentru guvernul canadian in cadrul asa numitului Health Canada, echivalentul FDA din America (Food and Drug Administration). In primii 25 de ani acolo lucra in cadrul sistemelor de aprobare a vaccinurilor umane. Ulterior a fost mutat la evaluarea sigurantei umane ca urmare a administrarii medicamentelor animalelor destinate consumului. In acest interviu ne vom focusa pe aceasta etapa a carierei sale. Ne vom axa pe cateva elemente importante privind securitatea alimentelor deoarece este vorba de raspandirea cea mai larga, iar alimentele americane si canadiene sunt intre cele mai toxice alimente de pe planeta. Asta datorita folosirii continue de hormoni, antibiotice, refolosirea sau contaminarea cu deseuri in urma transarii carnii, pesticide si substante modificate genetic. In 2004 el si inca 2 colegi au fost concediati pe motive de subordonare deoarece nu vroiau sa aprobe folosirea de substante nocive sau netestate pentru sanatatea umana, astazi inca se asteapta sentinta de la recurcul care ei l-au facut in toti acesti ani, contestand decizia de concediere pe motivul dat.

Problema alimentatiei este dezbatuta de 2 decade si nu toata lumea ia parte la acest genocid in masa. In Europa exista restrictii privind folosirea acestor substante si a deseurilor rezultate in abatoare. De asemenea marile tari producatoare de alimente: China, India, Brazilia si Mexico devin mai atente la ce se intampla in industria alimentara, iar cateva dintre ele chiar refuza sa importe carnea de vita si produsele modificate genetic provenite din America si Canada.
Dr Chopra povesteteste detaliat din experienta sa in domeniu. Intre primele sarcini incredintate in Canada era legata de studiul horonului bovin de crestere, asta in 1988. El s-a aratat de la inceput ingrijorat pentru ca era vorba de un hormon de crestere administrat fara discernamant bovinelor, pentru singurul motiv sa creasca productia de lapte pentru a genera un pret cat mai redus de fabricare si respectiv profituri mai mari catre companii si fermieri. Hormonul a fost produs de Monsanto si de o companie competitoare Eli Lilly. Ambele companii au venit in Canada si vroiau aprobare pentru produs.
Dr. Chopra a ridicat cateva intrebari foarte simple, adica intrebari stiintifice banale. Daca administrezi ceva animalelor de consum atunci trebuie sa demonstrezi sub incidenta legii ambelor tari implicate ca astfel nu se produce nici un rau oamenilor care vor consuma acele produse.
Companiile au spus insa – NU, ele nu vor sa se faca testari pentru ca e vorba de un simplu hormon – chiar daca e fabricat prin inginerie genetica – dar e acelasi cu hormonul secretat natural de bovine. Dar asta nu conteaza a replicat Dr. Chopra. Chiar daca ar fi hormonul produs direct de bovine, acesta in exces poate fi mortal la fel cum se intampla daca iei prea multa insulina sau tiroxina. Asa ca trebuie sa fie testate efectele la animale de laborator cum prevede legea. Ei au refuzat sa o faca.
FDA-ul american a aprobat folosirea hormonului oricum, asa ca presiunea era foarte mare si continua sa fie pana cand Chopra s-a hotarat sa vorbeasca in 1997. Pana una alta el doar a spus ca trebuie sa se faca testari. Insa presiunea asupra sefilor sai era uriasa mergand pana la nivel politic in birocratia guvernamentala la primul ministru, toti spuneau un singur lucru: “Aproba-l pentru ca si America a aprobat.” Insa Chopra a refuzat in continuare. Totul a ajuns in tribunal si in acest proces s-au decoperit datele cerute de Chopra, date realizate de Monsanto dar nedezvaluite nimanui. In final acestea au ajuns si la FDA-ul american si raspundeau pozitiv la toate ingrijorarile doctorului.

Monsanto este compania care produce aproape toate semintele modificate genetic, insa ei au devenit cunoscuti pentru asta dupa 1990, in anii in care au dezvoltat hormonul de crestere nu erau in centrul atentiei, de altfel aceasta companie producea substante chimice inainte. In anii 80’ Eli Lilly avea monopul pe primele produse modificate genetic, acestia au introdus de altfel in primii ani din 80” insulina umana. Cand s-a aflat ca acestia vor sa produca hormonul de crestere in acelasi fel pornind de la E. Coli prin modificarea genetica a bacteriei, Monsanto a facut guvernul american sa aprobe faptul ca in America doar o singura companie poate detine patentul pentru un produs si asta a fost. Monsanto a primit patentul pentru rBGH, desi Eli Elly i-a dat in judecata, insa Monsanto a castigat. De altfel s-a facut o intelegere ca in America doar Monsanto poate vinde hormonul pe cand inafara tarii cele 2 companii isi impart piata. Asa a ajuns Eli Elly, Elanco in Canada. Ei vroiau testari, asa ca acestea s-au facut pe produsul companiei, insa asta nu conta pentru ca intrebarile erau aceleasi pentru ambele produse, fiind fabricate la fel.
Dr. Chopra a cerut testarile pe sobolani, intre anii 88’ si 97’ acestea testari nu erau furnizate, Chopra a scris o scrisoare companiei Elanco intreband ce s-a intamplat cu scrisoarea prin carea cerea testarile. Asa a fortat departamentul sa ii arate datele. S-a format o comisie si s-a inceput analizarea datelor, aceste date erau deja realizate si apartineau Monsanto. Rezultatele aratau ca atat activitatea insulinei cat si a tiroxinei erau crescute, testele erau evidente. Chopra a cerut si testari pe femele insa acestea nu s-au efectuat pentru ca el era ingrijorat pe efectele asupra ovarelor si progesteronului. Totusi atunci lucrurile au explodat in Canada, grupul de studiu a fost audiat in fata comitetului de agricultura din senat. Atunci au inceput problemele sale, cand s-a inceput demascarea Health Canada si ce s-a intamplat in Statele Unite. Si asa au ajuns la concediere si respectiv procesul pe rol.
Ideea este ca sistemul canadian e diferiat de cel american, Canada neavand resursele pe care le are tara vecina, astfel ca ei nu fac testari dar le cer pentru aprobari, astfel datele furnizate veneau din America pe aceleasi produse. In cazul in care nu se produce aprobarea ei semnaleaza neregulile, pun avertizari si asa mai departe. Insa in acest caz presiunea era imensa, nu se dorea nici testare, nici semnalare, doar aprobare si atat.

Presiunea merge astfel: marile companii farmaceutice, mega companiile si marile abatoare se aduna impreuna inainte de alegeri si supun politicienii la presiuni mari in schimbul finantarii adica donatiilor din campanie. Asta se intampla cu fiecare partid politic. Apoi sunt toti cei care fac lobby pe langa asta, iar unii din aceste companii chiar primesc joburi in cadrul cabinetelor, cum este si Michael Taylor din cadrul FDA, dar sunt si in Canada in cadrul ministerului de sanatate, intreband mereu unde este acel produs, de ce nu e abrobat, astfel se creeaza o relatie incestuoasa intre corporatii si guvern.
Publicul presupune ca guvernul are grija de ei, ei cred ca totul este in regula. Daca o persoana ca si mine da informatii din interior de acest fel atunci lumea sare si spune ca “El nu este un jucator de echipa. El vrea doar sa creeze scandal si probleme, hai sa ne descotorosim de el.”
Am scrisori documentate in cartea mea despre cum companiile scriu Ministerului de Sanatate. Cum acestea ajung la Privy Council, la primul ministru si cer concedierea mea si a celor ce imi tin partea. Asa am ajuns noi 3 sa fim concediati. Cama asta este presiunea care companiile o au.
Aceasta forma de presiune a inceput dupa cel de al doilea Razboi Mondial intre comunisti si capitalisti pentru a produce mai multa hrana. Pentru ca pana la urma urmei lipsa de hrana, excesul de hrana sau lipsa hranei sanatoase a generat mereu razboaie. Competitia dintre lumea comunista, blocul comunist si cel capitalist a preluat controlul asupra tuturor sistemelor producatoare de hrana pretutindeni. CE s-a intamplat ? Lumea comunista s-a destramat inaintea capitalismului, prea multa hrana era produsa. Momentan este mult prea multa hrana produsa in lume, mai ales in tarile capitaliste. Tarile UE, NAFTA vor acum sa razbata in America de Sud, India, China, Brazilia si Africa de sud, asa zisele tari din BRIC, toate acestea produc prea multa mancare si toate produc mancare toxica. Insa mancarea americana si canadiana a devenit cea mai toxica, ca urmare a competitiei descrise de mai sus. Mii si mii de acri de pamant detinut atat de companii mici cat si indivizi s-au transformat in ferme de productie sau fabrici industrializate. Ce sunt si inseamna acestea de fapt ? Un individ care detine pamant agricol il transforma singur sau cu o mana de oameni in hectare de produse agricole modificate genetic si pline de pesticide, ierbicide peste tot pe acea suprafata detinuta. Pe acele ferme lucreaza 3 sau 4 oameni. Utilajele, pesticidele, toate de fapt sunt detinute de banci.
Coruptia e peste tot, azi pana si presedintele Obama a admis deschis ca au gasit coruptie in congres si senat, multa birocratie, coruptie pe Wall Street, banci, companii de masini, companiile ipotecare si mai recent cele din industria petroliera. Acum toti admit ca exista coruptie imensa. Obama ameninta ca va desfinta asta, dar el se refera la trecut. Insa astazi coruptia este extinsa in industria alimentara, farmaceutica, produse medicale si profesia medicala. Astazi companiile farmaceutice sunt si companii de chimicale. Si mai sunt si imensele macelarii si fermele industrializate. Toate aceste operatii sunt controlate de banci, de firmele producatoare de utilaje agricole si asa mai departe.
Iar acum aceleasi companii merg si cumpara terenuri in Africa, Pakistan, India si peste tot in lume. Coruptia de extinde, iar Banca Mondiala este implicata. FMI-ul este implicat. Toata lumea este implicata in acest sector aducator de profit.
Prosperitatea americana si a tarilor G8 insa este pe moarte. Iar soarta tarilor precum China, India, Brazilia, Mexico, Rusia care incep aceleasi indeletniciri va avea aceeasi soarta daca urmeaza aceeasi cale.

Efectul ?
Singurul lucru pentru care oamenii lucreaza si asta e legea lui Dumnezeu este pentru hrana. Toate restul reprezinta lux. Daca insa tu nu iti cultivi alimentele, daca acestea sunt toxice, atunci viata nu merita traita.
Daca devii bolnav, daca vei ramane bolnav, daca faci cancer, daca vei avea disfunctii reproductive, daca vei avea boli precum cea a vacii nebune, boala Creutzfeldt-Jacob …
De unde vin toate astea ? Vin de la modul in care hrana este produsa, de la ceea ce intra in productia alimentara.

Ce sunt astea ?
Prima data au aparut pesticidele, pentru ca daca vrei ferme industrializate, nu vrei sa ai forta de munca, e prea scumpa. Asa ca iei ierbicide si pesticide. A inceput cu DDT-ul, care a fost detronat de multitudinea de alte sute de noi pesticide fara sa se anunte ca acestea fac la fel de mult rau.
Acestea distrug sistemul de reproducere, sistemul endocrin, cauzeaza pubertate precoce, sterilitate, infertilitate, disfunctii imune, deficite de atentie si toate la un loc.

Ce altceva mai produc ?
Nu e vorba doar de alimente – este si porumbul cu grad ridicat de fructoza, sfecla pentru zahar si toate acele bauturi date copiilor sa le consume. Oamenilor le este rusine sa bea apa. Cand te duci la cineva acasa si ceri un pahar de apa, gazda e revoltata ca de ce nu vrei o Coca Cola sau un Pepsi, sau toate acele variatiuni de cafele cu mult zahar si alte variante de bauturi ce vor sa-ti dea.
La fel e si cu mancarea. Hamburgerul ar trebui sa reprezinte o hrana bogata nutritional. Denumirea sa reprezinta 100 % vita. Toate aceste companii incepand cu McDonalds spun 100 % vita. Dar cine cunoaste ce este in acele 100 de procente ?
Poate ca vine de la vita, poate ca este 100% de la vita, dar nu este carne. Sunt resturi care se pun impreuna si apoi se transforma in hamburger.
Apoi e acel pepperoni. Sunt aceste carnuri procesate care nu sunt de fapt carne. Sunt de asemenea resturi adunate si compresate, apoi taiate in fabrici si impachetate spre vanzare in magazine precum Deli’s si altele. Asta nu e carne. E infestata cu bacterii ucigase precum Listeria, E. Coli, Salmonella si Campylobacter.
Apoi in cazul laptelui ne alegem cu “super bacterii”.

Te trezesti cu Enterococci rezistenti la Vancomicina, Stafilococi Aureus rezistenti la Meticilina. Acestea infecteaza spitalele si nu sunt antibiotice ramase sa le trateze pentru ca totul a devnit rezistent.


De ce ?
Datorita folosirii excesive de antibiotice si animalele producatoare de hrana.
Inca odata, precum in cazul pesticidelor, daca fermele sunt murdare, daca acolo sunt bacterii, daca acolo e o concentrare mare de animale, sute, mii de animale intr-un singur loc, sute de mii de gaini intr-un spatiu, apoi zeci de mii de proci in alt spatiu, douazeci de mii de vaci in altul, toate puse impreuna.
E normal ca astfel sa se dezvolte infectii.
Daca administrezi acestor animale antibiotice pe viata e ca si cum ai spune: “vreau sa previn orice fel de raceala la copilul meu si asa il pui pe antibiotice pe toata viata”.
Asa se cresc animalele in industria alimentara, tinute pe antibiotice pe viata pana in ziua cand sunt macelarite.
In Statele Unite 70 % din antibioticele produse sunt folosite pe animalele destinate consumului uman si asta se refera la toata gama de antibiotice pana la fluoroquinolone, nu doar unul singur. Fluoroquinolonele sunt cu spectru larg si se folosesc doar in cazuri extreme cand toate celelalte nu mai au efect. FDA-ul a dus compania Bayer in tribunal pentru Baytril insa nu a facut altceva decat sa ceara scoaterea lui de la gaini, nu si vite.
Astfel mai exista o noua sursa de fluorid administrat populatiei din aceste antibiotice. Iar cat priveste Baytrilul acesta in intestinele animalelor se descompune in Cipro, asa ca rezistenta se creeaza la ambele medicamente, iar astazi bacterii precum Campylobacter provoaca infectii la 40000 de americani, iar alte mii mor.
Dar astazi aceste infectii nu provin doar de la animale, ci si de la vegetale, salate, deoarece multe sunt produse in aceleasi ferme sub conditii mizere, iar apoi acestea vin la vanzare gata impachetate si prespalate, iar producatorii le numesc siguranta de la ferma la furculita.
Oamenii iau aceste produse gata ambalate in plastic si spalete si le pun direct in farfurie fara sa le mai spele odata. Asta se intampla la tot felul de vegetale: salata gata taiata, spanac, rosii, broccoli, tot felul. Oamenii au devenit atat de comozi, atat de dependenti de companii sa creada ca tot ce vine de la acestea e sigur doar pentru ca sunt aprobate de guvern.
Iar apoi ne trezim cu sute de mii de kilograme de retrageri de pe rafturi ale carnii de vita, pui, burgeri si mai nou salate. Cum sa gasesti salmonella pe chilli si pe ardeii jalapenos ? Aceste organisme nici macar nu ar trebui sa supravietuoiasca in mod normal pe aceste legume.
Apoi faci Listeria. Acum 1 an si ceva au murit 22 de oameni in Canada de la infectia cu Listeria dupa ce au mancat carne procesata. Apoi companiile ies la rampa si isi cer scuze spunand ca “noi suntem o companie cu oameni bunci si responsabili” iar oamenilor le pare rau pentru aceste companii. Apoi tot ei spun ca nu vor fi capabili sa previna tot timpul astfel de infectii si cer autoritatilor cum este Health Canada sa instituie niste standarde despre cate Listeria poti sa inghitit pana cand te imbolnavesti.
Asta este forma de control si regularizare, de aceea mancarea a devenit atat de toxica mai ales in cele 2 tari.
Antibioticele sunt date cu dublu scop, preventia de infectii si cresteri rapide ale animalelor, denumind procedeul de uz non-terapeutic, pentru ca uzul terapeutic este doar pentru bolile existente, iar daca dai antibiotice la discretie fara boala initiala atunci nu poti denumi asa. Ce incerci astfel sa previi ? Este ca si cum ai face o operatie intr-un spatiu murdar fara masuri igienice, doar tinand pacientul pe antibiotic.
Apoi sunt hormonii, care se dau tot pentru stimulari de crestere. La un moment dat hormonii se dadeau tuturor animalelor, apoi s-a retras administrarea de la gaini.
In 1973 DES-ul, unul din hormoni a fost interzis, apoi insa s-au sucit si au aprobat altul. Iar in anii 80 au aprobat hormoni implantabili care se injecteaza si sunt lasati in spatele urechii vitelor pe viata. Acesti hormoni cauzeaza cancer, este un lucru demonstrat.
Insa cancerul nu se manifesta la animale, deoarece nu traiesc suficient de mult sa aiba timp sa se dezvolte, acestea sunt macelarite si mancate. Dar in carnea lor sunt urme de hormoni, multe dintre ele fiind sintetice, demonstrate ca fiind complet cancerigene. In alte cuvinte pot declansa un nou cancer, sau dezvolta unul existent deja, sau ambele. De asta se numesc complet carconogene. Si ele sunt in hrana noastra.

Daca ceva e carcinogen tu nu poti demonstra limita sigura pentru un astfel de produs deoarece o singura molecula din acel produs poate ataca o singura celula in organism, iar daca asta se face zilnic pe viata, asta poate produce si induce cancer. Toate astea au nevoie de timp indelungat, de asta guvernele spun ca nu exista dovezi ca duc la cancer.
Cum poti insa sa aduci dovezi cand astea ar trebui sa fie studii pe viata ? Iar teste pe viata in cazul animalelor nu au fost facute niciodata. Ele nu sunt lasate sa fie facute. Guvernele nu le solicita.
Una e sa folosesti hormoni doar pentru greutate mai mare la animale. Insa hormonii sunt folositi in ferme pentru a declansa calduri la animale in aceeasi zi, ca sa se faca inseminare artificiala la toate odata. Asta numesc ei intrebuintare terapeutica, adica se refera la faptul ca animalele sunt bolnave. Dar ele nu sunt bolnave, ele sunt in calduri cand se doreste asta pentru reproducere. Asta nu este uz terapeutic. Fiintele trebuiesc lasate toate sa intre in calduri cand natura o cere, nu fortat. Este ca si la oameni care au luat substituienti de hormoni si in timp s-a descoperit ca provoca forme de cancer la san, la uter si asa mai departe. Asa e si la animale. Cand ele sunt macelarite, li se taie urechile unde se afla acesti hormoni, insa ramasitele ce ajung pe jos se trasforma apoi intr-o gelatina sau bomboane moi, si ajung in yoghurt, inghetata si similare.
Astfel cantitati de hormoni ajung indirect in productia alimentara si asta se intampla.
Devine din ce in ce mai clar importanta consumului de alimente organice datorita perversitatii sistemului. Chiar daca aceste produse sunt mai scumpe pe termen lung e foarte clar ca se merita din toate punctele de vedere si ar face sa se reduca banii ce ajung in buzunarele celor ce promoveaza sistemele corupte prin necumpararea lor. Dar exista o metoda mult mai simpla de a ne intoarce cu totii spre orgnaic si sanatos, am sa revin la asta in scurt timp.
Mai exista un al treilea produs pe langa hormoni si antibiotice. E vorba de resturile animaliere in urma macelaririi acestora. Astazi macelarul de rand a disparut, exista macelarii uriase care au preluat aceste sarcini ca sa faca fata volumului. Inainte te duceai la macelarie si cereai pe loc sa ti se taie ce parte vroiai. Aceste raioane existau si in cadrul marilor magazine alimentare. Astazi insa nu mai exista. Acum exista doar preambalate, le iei sau nu e singura decizie care o ai. Nu mai sunt macelarii mici, nici abatoare mici, doar abatoare gigante.

Tocmai am un raport cu mine publicat in Canada de Global Mail acum cateva zile, ca milioane de animale au ajuns la aceste abatoare deja moarte in timpul transportului. Aceste animale stateau in masini inghesuite si cate 60 de ore sau mai mult in caldura. Erau infometate, lovite si brutalizate. Dar infometate sunt si de unde vin ele.
Este un dosar deschis pentru 4 mii de porci tinuti infometati. Taote aceste animale sunt preluate si introduse in productia de alimente. Acestea nu sunt deseuri. Din cand in cand se mai dau amenzi de cate 3000-4000 de dolari dar hrana facuta astfel continua sa intre in consumul larg. Singura avertizare primita de oameni este sa gateasca bine carnea, dar in rest nu-ti fa probleme.
Mai avem 50% din ceea ce numesc ei ramasite de la animale, care nu este canre. Acest 50% este cules asa cum este cu totul, sangele, oasele, urechile, cartilajele, pielea, fecalele, absolut tot ce a ramas pe podeaua abatoarelor. La fel si animalele gasite moarte pe drum, nurcile de la fermele de blana de nurca. Toate acestea se strang si se baga in acelasi sistem. Se aduna, se fierb, se ususca si se transforma in pudra care ajunge inapoi la animale ca si hrana, inclusiv la pesti. Totul se recicleaza.

Asta a inceput prin anii 60-70 si a ajuns pana in Marea Britanie. Apoi in cativa ani, ei au descoperit ca erau multe vaci, moarte, care au dezvoltat o boala bovina spongiforma si/sau boala vacii nebune. Aceste vaci se imbolnaveau la creiere, paicau jos si mureau. Dar erau si ele procesate ca si carne de vita si date la consum uman. Apoi unii oameni care consumau aceasta carne dezvotau boala CJD si unii mureau. In jur de 150 au murit si toti sub varsta de 40 de ani pentru ca perioada de incubare la boala era de 6-8 ani la bovine, insa 25 la oameni. Insa boala s-a descoperit doar la vacile de lapte pentru ca acestea erau lasate sa traiasca mai mult, iar apoi macelarite si redate consumului altor vaci. Zeci de mii de astfel de vaci au contactat boala.

De ce se cheama boala spongioasa ?
Pentru ca orice specie dezvolta in mod natural din cand in cand o boala, ca si cancerul in creier care transforma organul intr-un burete cu gauri, iar boala apare si la oameni, dar si la pisici, oi, bovine, cai si caini.
Toate speciile daca traiesc suficient de mult vor duce la aceasta boala intr-un anumit procentaj. Este o boala de dezintegrare a sistemului nervos, iar persoanele sau animalele bolnave mor. Dar daca incepi sa reciclezi resturile acestor animale si sa le dai sa fie mancate de alte animale sau oameni, atunci boala se multiplica. Totul vine de la o proteina numita prion. Sunt proteine primordiale ce exista odata cu viata pe pamant. Aceste proteine in timp formeaza lanturi tot mai lungi, insa ele contin memorie asa cum fiecare atom are memorie. Fiecare molecula isi are propria memorie. Astfel acele molecule proteice au memoria pastrata pana astazi. La fel ca si in cazul cancerului, daca aceste proteine nu colaboreaza cu restul organismului, acest sistem viu poate fi compromis.
Insa daca tu culegi cancer si il transferi altor animale si oameni, tu poti da cancer. Similar, tu poti transmite aceste boli prin prioni. Si daca vei continua sa faci asa atunci ei devin concentrati ca prin centrifugare, iar boala se va multiplica.
Asta s-a intamplat cu BSC. Pentru multi ani Marea Britanie a trait in negare, politicienii mergeau la televizor si spuneau: “Uite eu mananc hamburger. Mananc friptura si nu mi se intampla nimic.” Sigur ca nu se intampla daca esti un om in varsta, pentru ca e nevoie de 20-25 de ani pentru a dezvolta boala, asa ca probabil vei muri de alte cauze inainte sa dezvolti boala vacii nebune.
Insa tinerii, si mai ales daca dai asa ceva copiilor si prafuri de deseuri in mancare speciala pentru copii, atunci acestia sunt predispusi sa faca boala la maturitate. Si asta s-a intamplat, dar a fost nevoie de multi ani. Prima data UE a interzis importul carnii de viata din Anglia, insa au descoperit apoi ca si ei aveau aceeasi problema. Franta, Germania, Danemarca, Italia, Japonia, Izrael, au gasit si ele boala prezenta. Oriunde se reciclau resturile de la abatoare s-a gasit boala.
Primul incident in Canada a aparut in 1993 la un taur. Insa riscul era la fel de mare pentru ca atunci deja se importa si lichid seminal. Trebuie sa fii foarte atent cand faci astfel de lucruri. Iar importurile din Anglia au continuat pana in 2000. Si atunci au inceput primele cazuri, una, doua, trei si acum peste 18 de BSC. Ele continua sa apara.

America are si ea, cateva cazuri. Ei au spus asa: “ Nu, asta a fost o vaca din Canada. De acolo a venit. Nu e de la noi.” Dar nimeni nu testa de fapt, nici in State, nici in Canada. Ei faceai testari pe cateva animale si dadeau verdicte. Asa au luat decizia sa importe din Canada vaci si carne de vaca sub varsta de 30 de luni, pentru ca dupa aceste 30 de luni riscul era mult mai mare pentru acel animal.
Asa ca boala nu e una care se dezvolta intr-o singura zi. Daca vaca nu era bolnava la 30 de luni, dar boala era in dezvoltare, iar 1% din sistemul nervos se afla in muschi, in Canada insa actiunea intreprinsa era sa indeparteze sistemul nervos, adica maduva si creierul, ceea ce numeau ei material specific de risc, sau SRM – acum restul de vaca poti sa o mananci.
Insa 1 % din sistemul nervos fiind in muschi, tu nu poti indeparta fiecare portiune de tesut nervos din corp, nici macar sistemul nervos central in totalitate, iar prin macelarit si procesat nu indepartezi totul. Nu se pot lua astfel de riscuri.

In al doilea rand, au pus niste interdictii de genul, rumegoatoarele pot fi hranite doar cu alte rumegatoare. Dar ramasitele de la gaini pot fi date si la vaci, vacile pot fi date gainilor si porcilor, iar porcii si gainile pot fi date vacilor si pestilor si tot asa. Deci totul se recicleaza si apoi vedem ce se intampla.
Ca si rezultat avem acum piete de schimb. NAFTA este una in care America, Canada si Mexico sunt una. Apoi este blocul UE si blocul asiatic. Apoi e Brazilia care sta singulara. Apoi restul tarilor din America de Sud, apoi Cuba – singura tara care inca mai creste hrana organica insa asta nu pentru mult timp, doar pana ce moare Castro.
Si de aici am ajuns la concluzia ca America si Canada au cele mai periculoase alimente de pe glob.
Dar pentru ca America este singura superputere ramasa, cel putin mai este inca perceputa astfel, ea poate sa-si impuna “greutatea” peste restul tarilor, cum ar fi China, India – cu aceleasi sisteme corupte politice si de sistem. Ei spun ca vor sa dea prosperitate. India este in crestere, China si Brazilia la fel. Rusia vine din urma. Africa de Sud incepe sa prospere si ea. Acesta este sistemul in care cadem capcana cu totii.
Este prea multa mancare pe pamant. Companiile si corporatiile spun ca vor sa hraneasca lumea saraca. Asta e o minciuna totala. Lumea saraca este cea care hraneste tarile dezvoltate, si asta de multa vreme. China, India, Brazilia sunt toate tari exportatoare.
Oamenii din India inca mor de foame, multi ajung sa se sinucida, dar asta nu din cauza lipsei hranei. Nu exista lipsa hranei. Este din cauza coruptiei. Pentru ca fermierii care produc mancare nu sunt lasati sa si aiba mancare. Apoi Monsanto, Eli Elly, Pfizer, BASF, Dow, toate aceste companii se duc in India.
Pana si universitatile vor sa deschida filiale in India pentru ca multi vorbesc acolo engleza si pentru ca e o tara cu un grad de educatie ridicat. Astfel ca ei spun, noi nu ne putem mentine prosperitatea in America si hai sa mergem in India si China. Hai sa le facem lor ce am facut aici si sa ne mentinem prosperitatea. Care este sursa prosperitatii ? Este dreptul la proprietate intelectuala.

Ce este dreptul de proprietate intelectuala ?
Nu este produsul in sine. Astea sunt doar idei date de Monsanto, Baer si Pfizer care spun asa:” Noi vom produce organisme modificate genetic” ceea ce inseamna atat plante cat si animale. Asta e ceea ce oamenii vor manca peste tot in lume.
In acest fel nu doar vom produce mai multa mancare, dar vom produce mancare cu valoare nutritiva mult mai mare. Vom produce orez cu proteine.

Pentru Dumnezeu ! De ce ne trebuie orez cu proteine ?
De ce nu mancam fasole, sau carne, sau bem lapte asa cum natura a intentionat ?

Ei vor sa puna vitamina A in orezul auriu, modificat genetic. De ce nu mancam morcovi ? Ei vor sa adauge vitamina D. De ce nu stam la soare ? Vitamina 12, de ce nu mancam mai multe vegetale cu frunze verzi ? DE ce nu poti sa-ti cultivi tu singur ?

Inainte sa ajung la concluzii, vreau sa va dau o informatie critica. UE a devit mai desteapta pentru ca in primul rand, ei au avut experienta cu boala vacii nebune, si chiar inainte de asta cu hormoni si antibiotice. Miscarea a fost condusa si demarata in mare parte de o singura tara mica, Danemarca cu 4 milioane de locuitori. Ei au facut testarile pe hormoni si antibiotice. Au gasit ca multi hormoni sunt complet carcinogeni, iar rezistenta la antibiotice vine de la animale. Asa ca ei au spus asa Parlamentului European: fie voi vreti sa opriti asta sau nu, noi vom interzice ambele produse. Noi toti deja am interzis folosirea resturilor din abatoare. Nici un produs animal nu poate fi dat ca si mancare altor animale destinate consumului in Europa. Asta e legea europeana. Indusa de Danemarca insa si alte tari scandinave au ales sa faca acelasi lucru si au interzis hormonii si antibioticele fie ele pentru uz terapeutic sau non-terapeutic. Asa ca nu mai lasa folosirea hormonilor nici macar pentru inducerea hormonala la animalele destinate consumului.
In UE aceste produse sunt interzise.
Asa ca s-a creeat o bariera intre NAFTA si UE. Problema s-a tot ridicat in World Trade Organization in ultimele 2 decenii. WHO, FAO (Food and Agriculture Organization) si Codex Alimentarius faca parte toate din aceasta coruptie in masa.
Ei fac aceste entitati egale cu standarde, nu doar pentru hormoni si antibiotice, dar si pentru melamina, bisphenol. Vreau sa spun, ca acestea sunt noile intrate pentru ca acele alimente nu se mai puteau produce. Nu e vorba doar de acele ferme ci si de toate operatiile implicate de la trasnportul alimentelor in conserve, recipiente produse in China, India, oriunde acestea vor intra.
Toate astea pentru ca nici o mare fabrica de productie sau procesare alimentara nu ar putea rezista intr-o America sau Europa scumpa. In tarile G8, munca este prea scumpa. Ei nu isi pot permite. Asa ca toate aceste companii care au creeat tot acest rau ingrozitor in tarile dezvoltate se duc acum in China, India, Brazilia si in alte parti.
Acum oamenii vor fi nevoiti sa manance - ei deja mananca oricum, dar vor manca si mai mult – mancare toxica in aceste tari si pretutindeni. Ea va fi importata in toata lumea sub controlul corporatiilor. Lupta dintre Europa si America de Nord nu poate fi sustinuta pentru ca aceste companii deja s-au mutat de acolo. Marile companii de farmaceutice, chimicale, abatoarele uriase – toate s-au mutat deja.
Tot aceste companii pot provoca si panica, prin acesti virusi gen gripa aviara, procina, si toata aceasta isterie continua. Asta are implicatii atat pentru oameni cat si pentru productia alimentara. Toate astea sunt povesti nascocite, iar ulterior mancarea devine si mai toxica. Apoi tot ei vin cu solutiile.
Solutiile cu care guvernele vin este sa ignore legile actuale. Noi nu vom interzice toate produsele pe care UE le-a interzis, dar vom creea standarde pentru ele. Aceste standarde vor deveni universale. Asa tu nu mei vai avea nici o alegere, fie ca traiesti in Europa, America, Canada, Australia, Noua Zealanda, India sau oriunde. Eu am calatorit in toate aceste zone in ultimii 2 ani.

Deci hrana trebuie sa fie pe aceleasi standarde, adica mai multe toxine peste tot. Cel mai periculos peste tot, asta ca sa nu mai existe discriminari de nici un fel, fie esti sarac sau bogat. Noi vom manca cu totii aceeasi mancare toxica oriunde pe pamant, produsa de ferme mari, abatoare si procesatori sau pescari, care sunt tot o forma de ferme procesatoare la mare adancime. Toate aceste lucruri vor veni inapoi spre noi. Dar asa ceve natura nu are cum sa permita. Natura nu va permite niciodata organisme modificate genetic (GMO-s).

Ce sunt aceste GMO-s ?
Sunt organisme modificate sau manipulate genetic. Seminte, animale, de tot felul. Ele asa cum sunt produse nu sunt permise de si in natura. Umanitatea de-a lungul istoriei sale si cu ingeniozitatea sa a gasit cum sa combine diferite specii intre ele ca sa devina mai eficiente, vacile sa dea mai multa lapte, graul sa dea mai multe boabe, orezul la fel si tot asa.
Toate aceste descoperiri s-au facut si acum 14-15 mii de ani, insa aceste descoperiri nu au fost folosite, oamenii ramanand cu natura. Ei nu au sfidat asta. Daca au facut totusi ceva in aceste sens a fost legat de reproducerea selectiva si hibridizari.
De exemplu, ei au descoperit ca poti sa obtii un catar dintre un cal si un magar. Asta pentru ca acest catar arata ca ambii sai parinti dar este mai rezistent decat amandoi. Acesta are organe genitale insa este steril. Nu poate produce un alt catar. Asa ca nu poti sa produci in masa tot felul de combinatii si specii, iar daca o faci aceasta va muri singura. Natura nu o lasa sa se reproduca.
Acuma companiile care fac modificari genetice se apara amintind istoria si ca asa ceva se face de cand lumea si pamantul. Asta este o minciuna. Sigur ca se pot face canisi, sau cai de cursa prin reproduceri selective si poti da nastere la catari. Dar nu poti sa combini gena umana cu bacteria E. Coli si creea astfel hormonul de crestere bovin si sa-l injectezi apoi vacilor.
Poate ar fi in regula daca vrei sa faci astfel insulina umana, pentru ca ai o boala si dai insulina porcina sau de vitel; acuma poate ca poti sa dai insulina produsa de aceasta bacterie. Asta ar putea fi oarecum acceptabila, dar nu poti face asta ca sa produci lapte. Nu poti face asta ca sa produci animale reale, modificate genetic, pesti…
America deja a probat peste modificat genetic, iar acum sunt pe punctul sa faca la fel cu caprele si vacile, ca sa faca produse modificate din ele: ser, globulina, anticorpi, sa le dea apoi oamenilor. Apoi cand asta e gata, atunci vor sa fie in stare sa le dea de mancat pentru carne.
Asta este imoral.
Asta nu poate fi permis sub legile naturale. Cu asta, companiile si politicienii lor captici spun ca vor aduce prosperitate si urbanizare, dar ce au facut ei in acest sens pana acum ?

Cand prima data am venit in Canada, acum 50 de ani, 25 % din populatia canadiana era formata din familii de fermieri. Acum procentul este sub 1.5 %. Nu cred ca America e mult diferita de asta, sau Europa.
Varsta medie al unui fermier canadian este de 60 de ani. Asa ca in urmatorii 5-7 ani nu va mai exista familie de fermieri in Canada. Acelasi lucru, poate la o scara mai mica va deveni realitate si in America pentru ca asa merg lucrurile.
Tot ce gasesti este forta de munca importata din Mexic si Caraibe pentru cules fructe si vegetale. Si asta aduce noi probleme ale imigrarii, pana la reactii intre oameni, somaj si asa mai departe. Noi creeam o mare problema.
Cand am parasit India 90 % erau implicati in agricultura, acum sunt doar 60%, sau undeva intre 60-70%. Ce a produs asta ? 30 % din populatia indiana au devenit prosperi dar si bolnavi – bogati la buzunar, saraci la corp. Asta e ce se intampla in India, dar si China …
Oriunde un sistem de hrana este copiat ce primim noi ?
Cancer, obezitate, boli de inima, boli cardiovasculare, probleme reproductive, boli imune, deficit de atentie la copii, diabet tip II. Tot felul de boli care inainte erau rare, acum sunt pandemice. 40 % dintre indieni sunt diabetici, dar s-a prezis ca pot ajunge la 80 %.

Asta inseamna prosperitate ?

Totodata s-a creeat astfel saracia urbana in tari precum si America. Peste tot avem o saracie urbana, iar acum si somaj. Asta a atins un nivel de violenta. Si nu glumesc. Sper sa gresesc. Cred ca suntem intr-un punct in care intr-un interval de 2-6 ani se va atinge finalul de linie pentru alimentatie, pentru o natiune.

Asta este ceea ce America, Canada, Europa si urmate rapid de alte tari in dezvoltare vor primi facand acelasi lucruri. Noi, intreaga lume suntem pe un curs rapid catre colaps, dand nastere la atatea rele. E o poveste de groaza.
Sunt oameni care reactionaeaza de ambele tabere. Corporatiile spun ce trebuie sa spuna pentru a face bani, cu sau fara minciuni, dar guvernele lor captive faca acelasi lucru. Astfel ca in loc sa implementeze legi active, ei dau nastere la noi legi sub numele sigurantei alimentare.
Numerele variate – SUA are 5-10 identificari nationale pentru animale pentru a imbunatati siguranta alimentara. Toate astea vin sub Oabama pentru a imbunatati sistemul actual. Sistemul insa nu e zdruncinat de la sine. Guvernantii sunt responsabili pentru asta, deoarece nu implementeaza legile existente.
Asa ca in loc sa faca asta, ei nu renunta la fermele industrializate, la abatoarele imense, la globalizare si productia alimentara. Ei nu renunta la aceste toxine ce intra in alimentatie, dar vor sa creeze noi legi ca sa putem urmari sursa acestor nenorociri. Si doar dupa “vom face ceva”.
Intre timp oamenii nu isi mai cultiva pasari de casa, oamenii nu or mai atinge mancarea, nu o vor mai cultiva. Nu poti sa tii, sa cresti, sa depozitezi, sa transporti, nu ptoi face nimic din toate astea decat sub sanctiuni, legi, aprobari guvernamentale.
Daca le faci totusi poti fi arestat, poti fi perchezitionat fara mandat, poti fi amendat si ulterior poti fi inchis.

Pe ce lume traim ?
Credeam ca am venit dintr-o lume fara sperante, departe de fascism, comunism, o adevarata democratie in lume.

America era lumina conducatoare, dar daca America se scufunda in coruptie si moartea cetatenilor sai atunci restul lumii nu are sperante pentru ca ea copiaza America cea grozava. America cea mare, care era odata mare, de pe vremea decolonizarii.

Iar acum, America a devenit o colonie virtuala a intregii lumi intr-o forma foarte rea fara sa miste un degete, fara sa se indrepete nicaieri detinuta de drepturi de proprietate privata ale companiei Monsanto si a intregii bande de hoti. Ei spun ca de fapt nu vand nici un produs. Ei doar iti dau tie seminte modificate, dar tu trebuie sa cumperi ideea lor data prin licenta. In fiecare an tu trebuie sa cumperi acelasi produs de la noi si sa ne platesti roialitati.
Acestia sunt adevartii paraziti. Asa traieste un parazit. Nu face nimic, nu lucreaza, fura. Ea lucruri de la toata lumea. Asta sunt aceste companii. Politicienii au devenit si eu paraziti, ei continua sa-si dea mariti de salar cat timp altii isi pierd locurile de munca, iar acum ei nu mai au mancare. Cred ca asta se va intampla in urmatorii 3-4 ani, poate chiar mai repede, pentru ca daca ai atatea milioane de someri si nu exista speranta, atunci foametea bate la usa.

Si dupa atata descriere sumbra vreau sa dau putina speranta pentru ca totusi cred ca este inca speranta.

Eu doar v-am impartasit partea din punctul de vedere al companiilor si guvernelor. Dar mai sunt si ONG-urile si oamenii de rand, publicul care fac un lobby serios, doar ca folosesc metode gresite. Acestia doar se plang vulpii ca atatea maini au disparut, iar vulpea doar asculta.

Asta este vulpea coruptiei, parazitul. Tu nu poti sa te plangi acelor oameni. Asa ca asta este o abordare gresita. Ei au facut asta toti anii astia, toate aceste ONG-uri, intelectuali, profesori, univesritati. Toti oamenii onesti, in disperare, spun ca toate astea nu ar trebui sa se intample.

Eram in India cand a inceput controversa in jurul vinetelor BT. Din fericire s-a facut atunci un moratoriu. Dar astazi acelasi minister spune ca ar trebui sa se faca un comitet parlamentar cu experti care vor decide. Cine naiba sunt acesti experti ? Cine sunt acesti experti ce vor spune oamenilor daca vor avea prejudicii sau nu ?
De ce nu pot oamenii sa decida pentru ei ce vor sa manance ? Este dreptul lor divin. Este dreptul lor constitutional.
Oriunde intr-o democratie, sa mananci si sa dai de mancare familiei ceea ce natura produce sau ceea ce se poate face cu asta, sa cultivi si sa ajuti natura e un lucru natural.

In cele ce urmeaza am sa spun ce cred ca se va intampla.
3 lucruri: primul – oamenii de pretutindeni (am descris detaliat asta in ultimul capitol al cartii mele)- trebuie sa ceara dreptul sa poata manca si hrani familiile cu ceea ce da natura.

Pentru asta, trebuie sa cerem guvernelor noastre sa interzica 5 substante din productia alimentara. Acestea sunt, cum le numesc eu cei 5 stalpi ai sanatatii alimentare: hormoni, antibiotice, reciclarea deseurilor din abatoare, organisme modificate genetic si pesticidele care merg mana in mana cu ele.
Daca interzici aceste 5 substante, dintre care 3 deja sunt interzise in Europa, si daca celelalte 2 vor fi si ele interzise sub legile actuale sau dute si dovedeste ca ele sunt sigure. Altfel noi nu vom lasa sa le folosesti sub legile in vigoare. Daca nu le interziceti noi vom lua actiuni legale impotriva guvernului nostru. Duceti totul pana la nivelul Curtii Supreme si spuneti ca exemplu pt America: US. FDA- noi va dam in judecata. Presedinte Obama, noi iti dam in judecata administratia. Implementeaza legile actuale, Actul de Alimente si Droguri. Si atasati asta curtii criminale. Daca nu faci asta vor fi acuzatii criminale impotriva oricui care opreste asta.

Daca faceti asta faceti totul dupa proceduri, apoi veti putea asocia raspunderea companiilor si ca acestea sa plateasca pentru tot raul care l-au facut si il vor face in viitor, rau care nu poate fi inca determinat acum. Exact ceea ce face acum Obama impotriva companiei BP luand 20 de miliarde de dolari.
Acelasi lucru ar trebui facut- daca e sa iei riscuri pe viata oamenilor, atunci aceste companii ar trebui sa plateasca pentru consecinte si in viitor. Dar cea mai buna solutie pentru moment este sa fie interzise cat mai repede.
Si cum se poate face asta ?
De fapt este un lucru foarte simplu, deoarece legea americana permite asta. Faci o petitie catre FDA America, pentru ca ei au autoritatea sub legile federale sa implementeze Actul de Alimente si Droguri, cat si controlul asupra lor. In petitie scrii, aici sunt cele 5 substante care nu au fost dovedite ca fiind sigure sub respectivul Act, implementati-le. FDA-ul deja a luat o pozitie deoarece cativa oameni au inceput sa demareze actiuni.

Dar daca e asa de simplu, cum de nu s-a facut pana acum ?
Ei trebuie sa faca tesatrile. De fapt s-au facut ceva tesatri in SUA, iar depozitia FDA a fost ca publicul nu are dreptul la propria sa sanatate si siguranta. FDA-ul determina asta. Oamenii nu au dreptul sa manance ce vor. Asta este deja in fata curtii, in fata unei curti federale.
Daca asta se intampla, eu spun sa se faca o petitie generala catre FDA. Sa fie lasati sa ia o pozitie in fata curtii. Va fi ieftin. Tot ceea ce faci e sa dai drumul unei petitii si sa te duci apoi in tribunal cu ea. Cere curtii federale sa ordone FDA-ului implementarea legii deoarece este in autoritatea lor. Daca nu fac asta, atunci ar trebui ei urmariti penal. Si asta se poate duce pana la nivelul Curtii Supreme.
Si nici asta nu ar trebui sa fie un procedeu scump odata constientizata populatia. Trebuie doar sa rogi publicul larg sa doneze 1 dolar pentru litigiu si vei aduna 350 de milioane de dolari. Cu asta vei avea suficienti bani sa demarezi orice in tribunal. Tot ce trebuie sa faci e sa stai la colturi in orase si sa spui” Da-mi un dolar, mergem sa-l dam in judecata pe presedintele Obama si administratia Statelor Unite.”
Aceslai lucru se poate face in orice tara de pe glob. Si in acelasi timp oamenii vor trebui sa ia niste actiuni pe cont propriu. Lasati procesul sa continue. Se va ajunge la nivel politic si apoi politicienii vor fi nevoiti sa ia masuri. De partea cui sunt ei de fapt ? Chiar si daca asta nu va functiona pentru ca asa au mers lucrurile pana acum.
Ei fac intelegeri in Senat, in Congres, in Parlament, iar oamenii sunt pusi pe tusa, oamenii nu stiu. Ei formeaza comitete, oficii, astea sunt toate niste farse. Bine, sa spuneam ca toate acestea vor dura niste ani.
A 3-a varianta este ca oamenii ar trebui sa spuna ca ei vor sa-si creasca singuri mancarea. Uite cum vrem noi sa cultivam. Noi vrem sa cultivam in gradinile noastre, gradinile comunitatii, in biserici, temple, locuri religioase, terenuri libere neutilizate, terenuri municipale si in curtea scolii.
Noi vrem ca ai nostri copii sa fie educati dupa dorinta noastra. Noi vrem ca acestia sa invete din scoala cum se cultiva in curtea scolii. Ar trebui sa fie o materie obligatorie, parte din curriculum. Toata aceasta educatie care este atat de teoretica acum, iar copii se plictisesc si renunta la scoala si asa mai departe. Ar trebui sa fie peste tot copii care isi cresc singuri hrana, invata cum sa faca asta incepand cu 5 ani pana la 18.
Ei ar trebui sa invete toate ramurile agriculturii direct in practica, in curtea scolii, fie ca e vorba de cultivare, recoltare, panouri solare, insamantare… curtile ar trebui sa devina laboratoare vii, iar apoi sa se faca extinderea lor si folosirea informatiei.
Ar trebui sa existe gradini comunitare, etc si comunitatile sa devina responsabile si sa se ocupe in mod direct de productia lor de hrana. Aceste lucruri deja incep sa apara. Doar trebuie inceput de la nivelul directoral al scolilor si dus pana la municipalitate, la rang de politici municipale.
Detroit este unul dintre orasele in care s-a demarat asa un experiment, deoarece acest oras a fost distrus de atata coruptie si industria auto, de banci etc. asa ca un singur om a preluat conducerea intr-o scoala si a transformat-o intr-o scoala agrara. Un primar a spus, hai sa facem acest lucru si cu altii pentru ca oamenii nu au ce sa manance, si-au pierdut locuintele. Ce o sa faca ei ?

Asa ca ei au spus sa faca ceva pentru ei insisi. De ce nu in Chicago ? De ce nu in New York, New Jersey, Ottawa, Calgary, Delhi, Bombay, etc. In suburbiile tuturor oraselor sunt terenuri, sunt scoli. Pot fi utilizate pentru producerea de hrana. Deja este prea multa mancare in lume, dar asta va fi mancare sanatoasa. Va imbunatati sanatatea populatiei. Copii nu vor mai bate strazile. Copii vor fi ingrijiti in scoli.
Momentan parintii sunt ingrijorati de rata mare a criminalitatii, in acest caz propus insa toti pot fi acolo, bunici, parinti luand parte la proiect. Acesta este abordarea Gandhiana despre educatie, care din pacate a fost omorat prea curand. Idei cu care acum ma joc, sunt de fapt furate de la el. Eu spun ca acestea ar trebui implementate.
Am calatorit peste tot in lume in ultimii ani si am vrobit in public. Dar nu are un efect. Chiar si faptul ca am deja 76 de ani nu ma impiedica sa am energie. Eu nu sunt genul care se lasa batut. Asa ca in aceasta vara pentru o schimbare, pentru prima data in viata mea, am avut liber pentru o intreaga vara. Nu a trebuit sa merg la lucru. Si nu a trebuit sa merg in tribunal sa ma lupt pentru concediere.
Asa ca am luat in mana administrarea prorpirului teren impreuna cu cei 5 nepoti ai mei. Am folosit multe materiale reciclabile. Anul trecut mi-am schimbat geamurile in casa, iar lumea m-a intrebat ce fac cu ele, am spus ca pot sa ia sticlele, dar cadrurile le voi folosi pentru gradina. Acestea sunt cadruri de vynil pe care le aveam de 25 de ani. Acum o parte din ele sunt pe teren si nu putrezesc, nu se intampla nimic cu ele.
Asa ca le-am plasat pe teren si sub ele am fixat material textil ca si filtru, am pus peste pamant si am insamantat gradina. Mi-am adus cei 5 nepoti, am luat micul meu tractor si ei lucreaza impreuna cu mine toata vara.
Am inceput sa vorbesc despre asta afara. Asociatia Canadiana de Cultivatori Organici m-au abordat sa tin o prelegere. Am spus nu, sunt obosit de atata vorbarie. Voi veniti la mine, am nevoie de ajutorul vostru. Asa ca vor veni sa ma vada intr-o saptamana. Vreau sa le arat gradina mea pentru ca ei sunt dedicati sa ajute oamenii sa isi cultive singuri alimente organice.
Vreau sa le arat ce am facut. Am stat pe un teren de 6 acri care era acoperit de iarba. In loc sa tai iarba, am transformat-o intr-o gradina. Deci ceea ce spun este ca pot hrani multa lume, doar sa vina sa ma ajute. Asa ca ei vor veni si ma vor ajuta sa facem asta.
Odata ce voi avea asta – caci este un experiment facut dupa cai stiintifice – vreau sa-l transform intr-un poritect de scoalasi proiect demonstrativ. Atunci ma voi duce la cativa politicieni locali cu care am vorbit deja si s-au aratat dispusi, sa ma ajute sa ducem totul la municipalitatea locala si la catedrele din scoli ca sa demaram un astfel de proiect.
In India le spun ONG-urilor sa tina o conferinta internationala si nattionala despre reforma educationala. Pentru ca e important faptul ca India e critica in toate acestea – deoarece multe sucursale canadiene, americane si britanice ale universitatilor vor sa se deschida. De la Harvard, McGill si pana la Liga Ivy sunt acolo ca sa scape de costurile mari de a-si conduce universitatile in tarile enumerate, si vor sa faca asta acolo. Insa ei merg acolo cu o conditie. Conditia ar fi ca toti absolventii de liceu din India sa aiba un curriculum standard. Iar acum guvernul indian analizeaza asta si a introdus un nou act pentru educatie, asta dupa 150 de ani fara schimbari de pe vremea englezilor din 1835. Si prin acest act vor ca toti absolventii preuniversitari sa aiba un curriculum standard pentru engleza, matematica si stiinte.
Eu propun sa se introduca inca un subiect, sa adauge inca din scoala elementara ca toate terenurile din sate, cele din grija consiliilor locale si scolare sa fie cultivate cu hrana care sa fie atasata scolilor, iar copii sa fie parte importanta din asta, fara sa se numeasca asta munca. Nu este munca prestata de copii, este parte din educatia lor.
Acestia vor creste ca niste oameni maturi sanatosi. Ei vor avea mancare gratuita. Ei nu vor muri niciodata de foame si vor fi capabili sa vanda excesul. Daca incepem sa facem asta, mancarea s-ar putea elimina sin ecuatia economica a lumii.
Odata ce mancarea va fio scoasa din ecuatia economica, nici o companie multinationala nu va mai exista mai mult de un an, deoarece acestea raspund direct in fata investitorilor. Daca nu fac bani, mor. Asta cred eu ca se va intampla. Dar vor muri o moarte naturala.
Daca oamenii nu mai cumpara produsele lor, isi vor creste propria hrana, nu va mai exista nici un Monsanto, Baer, sau alte forme de productie masiva de hrana.
Eu consider ca acestea sunt niste solutii foarte simple.
Sa adoptam cele 5 coloane de siguranta, sa ne crestem hrana pentru noi, sa le crestem in scoli si sa facem guvernele si corporatiile sa devina irelevante.
Astea sunt drepturile umane, astea sunt drepturile constitutionale. Daca guvernele vor sa aduca militari, atunci eu voi fi primul in rand pentru arestare.

Cartea se numeste Corrupt to the Core - Memoirs of a Health Canada Whistleblower – se gaseste pe Amazon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!