luni, 2 august 2010

Imaginea Romaniei = Izolare !


Bogdan Teodorescu a avut ieri o interventie telefonica din Paris extrem de pertinenta vizavi de vechea problema reactualizata periodic, anume cea a tiganilor romani inafara tarii. Dupa Italia si Marea Britanie, azi avem o Franta care ne blameaza pentru tiganii care ii inunda si pe care vor sa-i expulzeze in Romania fara nici un temei legal european, doar ca si atac politic pentru imagine.
De fapt problema esentiala nu e cea a tiganilor de origine romana, ci insasi imaginea Romaniei ca si tara si relatia inexistenta astazi cu alte tari membre, de altfel cu alte tari in general.
Am vizionat nu demult o inregistrare care nici nu stiu cum s-o numesc, de la penibil, jalnic pana la un sentiment de rusine cand Basescu la o reuniune cu alti lideri de pretutindeni la un summit NATO este singur, izolat si ca in vreme ce alti presedinti au gastile lor si dialogurile amicale, al nostru presedinte nu este bagat in seama, ci ignorat cu desavarsire, iar el se plimba de colo colo singur si penibil. Am incercat sa gasesc inregistrarea online insa fara nici un succes, dar cu siguranta multi dintre voi ati vazut-o. Si el este presedintele meu, iar asta ma rusineaza. El nu are pe nimeni sa sune pe privat cand apar probleme si sa rezolve la nivel inalt niste situatii jenante pentru Romania. El nu are nici o relatie cu nimeni. Si astfel Romania este azi o tara izolata, in a carei carca se pot arunca orice fel de jigniri, orice fel de probleme, pentru ca nu are cine sa ne ia partea si sa actioneze in consecinta. Iar astazi pana si Franta care mai era de partea noastra cand altii mai putin, ne-a intors spatele. Basescu reuseste sa bata record peste record, de data asta in ceea ce priveste stricarea relatiilor cu toata lumea. Spuneti-mi si mie un nume de presedinte cu care Basescu se are la “tet a tet” ? Eu stau si ma gandesc, dar nu gasesc niciunul. Este tragic pentru natiunea noastra.
Relatiile internationale nu difera cu nimic fata de alte relatii in ceea ce priveste nevoia de a intemeia si apoi mentine o relatie, iar apropierea la nivel mai personal e la fel de importanta in relatiile la nivel inalt, ca si in viata. Cunoasteti copilul izolat la scoala, fara prieteni pe care ceilalti il pun la colt si fac misto de el ? Asa este si Basescu al nostru astazi. Citesc niste rapoarte de politica externa, inca din anul 2008, iar situati deja era si atunci prezenta. Citez: “Doctrina Basescu propune o politica externa unidimensionala si unidirectionala care, in conditiile asimetriei dintre parteneri conduce la satelizarea Romaniei. Aceasta doctrina perverteste dialectica legaturii intre politica interna si externa, prin trecerea de la presedintia care personifica puterea la presedintia care personalizeaza puterea. Politica externa, atata timp cat este condusa de Traian Basescu, va fi personalizata de el si va fi impregnata de un mesaj in acelasi timp autoritar si populist… insuccesele externe nu il deranjeaza atata timp cat poate sa isi intareasca in plan intern popularitatea si deci, puterea… Ceea ce este esec pentru tara este un succes al proiectului cezarist. Ulterior, se anticipeaza ca fiind pragmatici, liderii marilor puteri globale si regionale, nu vor avea decat sa colaboreze cu un conducator necontestat si autoritar al Romaniei, capabil sa asigure intr-o tara cu o pozitie geo-strategica totusi interesanta, ordinea si linistea necesare derularii politicilor lor locale si regionale. Din aceasta perspectiva, putem avansa ipoteza ca “Doctrina Basescu” are in principal ratiuni de politica interna: actualul Presedinte al Romaniei spera ca nu va fi contestat international ca urmare a sprijinului prezumat din partea Statelor Unite, iar acceptarea tacita de catre acestea a unui regim de mana forte va fi compensata printr-un atlanticism necritic (aceasta insemnand inclusiv mentinerea neconditionata a trupelor romane in Irak).”

Doar ca astazi in 2010 pana si aceasta relatie cu Statele Unite s-a rupt cu noua administratie Obama, care nu l-a mai primit pe presedinte in nici o vizita oficiala de pana acum, indiferent de interventii. Si specific Basescu acesta si-a aratat supararea facand o gafa si mai mare cand nu s-a prezentat la festivitatile de zilele Statelor Unite de la Ambasada acestora din Bucuresti. Pe lista intra recent si China, Franta prin Sarkozy care se pare ca nu il are deloc la suflet pe Basescu, asta ca sa nu mai vorbim de regimul de la Moscova care nu doar ca ne este neprietenos, dar a devenit si arogant si ironic la adresa noastra, lucru care il resimtim cu totii prin pretul piperat special pentru noi al gazelor - deocamdata. “Moscova nu doar ca refuza sa accepte ca traseul unor oleoducte si gazoducte venind din Rusia sa traverseze si Romania, ci a desfasurat o strategie eficienta de izolare a statului roman.” Relatiile cu Ucraina s-au deterioart si ele in ultimii ani, si azi pana si Bulgaria face o campanie negativa la adresa noastra. Relatiile cu Ungaria sunt binecunoscute pentru toata lumea asa ca se adauga pe lista “prietenilor” nostrii. Si sa nu uitam relatile noastre “minunate” cu Italia si Marea Britanie, care ne umilesc de cate ori pot cu ajutorul mass media pe tema tiganilor si imigrantilor ilegali, tema la care s-a alaturat azi Franta. Cu fiecare natiune enumerata as putea detalia exact motivele pentru care s-a ajuns aici doar ca s-ar transforma acest blog intr-un roman istoric. Si nu doar statele enumerate sunt singurele, lista e lunga incluzand problema Kosovo, cu Republica Moldova
Aspectele politicii externe incep sa fie dezbatute tot mai des in ultima vreme, dar nimeni nu vede solutii concrete in conjuctura actuala, astfel incat intrebarea ramane: “cat de iremediabil este compromisa Romania ca imagine in exterior si cum va reusi sa iasa din aceasta izolare mai mult decat alarmanta ?”. Pentru ca in fond nu e vorba doar de simpla idee de imagine, ci de ceea ce implica ea in cazul in care vom avea cu adevarat nevoie de prieteni si aliati. La cine vom putea noi apela ? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!