marți, 18 octombrie 2011

Insolventa bancilor va cauza explozia aurului si argintului - interviu James Turk

Cu ambele metale (aur si argint) in faza de continua consolidare, James Turk explica scenariul posibil catre care ne indreptam. Intrebat referitor la frica crescuta despre riscurile din sectorul bancar, Turk afirma: "Ce vedem este o crestere a riscului de contrapartida. Oamenii incep sa priceapa tot mai bine riscul sistemului bancar si al insolventei din cadrul marilor banci. Ca si o consecinta ei incep sa iasa din banii fiat si acest trend se va accelera.

Ce vedem noi acum in metale este linistea dinaintea furtunii. Acestea sunt vremuri excelente de acumulare, atat pentru aur cat si pentru argint, deoarece pe termen lung vom vedea preturile lor undeva unde astazi nu ne putem inca imagina. Asa se intampla cu pietele seculare "bull" (in crestere) si nici de data asta nu va fi diferit. Totul se va sfarsi intr-o faza de manie ce va pune parul oamenilor pe foc - dupa cum ii place lui Jim Sinclair sa spuna.

Ce vedem noi astazi este ce a fost in anii 1970 cand banii fierbinti zburau din loc in loc peste tot in lume. In ciuda faptului ca FED-ul cumpara hartii de lunga durata, rata dobanzilor este in continua crestere. Astfel ca preturile cele mai mari in ce privestele hartiile guvernamentale se afla in spatele nostru. Asta va pune in discutie pana la urma insasi solventa FED-ului. Acesta are o gramada de hartie cumparata cu randamente tot mai scazute si cu dobanzi tot mai mari, iar pretul hartiei va scadea.

Si nu e necesara o crestere mare in dobanzi pentru ca oamenii sa inceapa sa puna intrebari despre solventa FED-ului, mai ales datorita activelor foarte slabe pe care acesta le detine in balanta sa si cu toate acele inginerii de "salvari". Toate fac parte dintr-un trend general in care frica este in crestere.

In timpul acestor cicluri veti observa cresteri ale fricii din semnele de intrebare despre siguranta bunurilor, ceea ce este o consecinta naturala a oricarui ciclu de boom/ardere - rezultat al imprumuturilor excesive bancare si contractiei rezultate ...

Ce inseamna asta pentru cititori este ca privirea fundamentala pentru aur si argint duce catre o crestere foarte mare. Cu cat frica creste cu atat oamenii de vor reintoarce catre metalele consacrate ca fiind sigure. In acest mediu nu vad decat un pret tot mai ridicat pentru ambele metale.

Cred ca ne apropiem de sfarsitul jocului. Sunt atat de multe probleme si puncte fierbinti in lume incat e dificil de estimat care va exploda. Insa unul va exploda si asta va declansa reactia in lant catre un nou Lehman, asa cum ma astept.

Aceste imprumuturi bancare nu vor dispare, pana la urma vor trebui sterse. Cine va plati pentru ele ? Guvernele cred ca pot evita ultima zi, insa istoria ne-a invatat ca procesul gandirii este inselator si fals. Pierderile vor trebui asumate si cineva va trebui sa plateasca pentru ele.


De vreme ce platitorii de taxe europeni refuza ulterioare salvari, bancile vor trebui sa faca fata insolventei. Si asta inseamna ca falimentele bancare sunt inevitabile. Ideea de baza e ca planurile din centru incep sa se rostogoleasca la vale si e cazul sa atinga odata pamantul."
Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!