sâmbătă, 22 octombrie 2011

Avertisment dur al nemtilor: FT Deutschland are pretul in marci

“Nu există cale de întoarcere!”, titrează Financial Times Deutschland, care pune pe prima pagină o fotografie cu o marcă germană, moneda la care nemţii au renunţat pentru euro. Publicaţia financiară are preţul trecut întâi în mărci germane şi apoi în moneda unică europeană.

„Salvarea euro se transformă într-o farsă.Germania şi Franţa se blochează reciproc, summit-ul din această weekend se transformă într-o simplă vorbăraie. Politicienii europeni trebuie să înţeleagă: şi mai multă ezitare duce la catastrofă. O pledoarie a redacţiei FT Deutschland”.

Aşa deschide publicaţia germană ediţia din 21-23 octombrie 2011. Pe prima pagină se găseşte o fotografie mare a unei monede cu denominaţia „1 DEUTSCHE MARK”, din 1956.

Preţul unui ziar este trecut întâi în vechea monedă germană, la care nemţii au renunţat în 1999, şi între paranteze este preţul în actuala monedă, euro: 4,11 DM (2,10 €).

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicholas Sarkozy au promis la ultima întâlnire bilaterală că vor veni cu un plan pentru rezolvarea crizei europene. Apoi, Merkel a declarat că nu se poate adopta o soluţie definitivă acum şi că lumea nu ar trebui să-şi facă prea mule speranţe.
După asta au apărut informaţii potrivit cărora Merkel şi Sarkozy nu mai sunt de acord în privinţa celui mai important aspect al planului de salvare a euro: cum va arăta Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) în varianta 2.0. Cât de mare va fi şi ce prerogative va avea. Francezii vor să-l transforme într-o bancă, nemţii şi Banca Centrală Europeană spun că asta ar încălca tratatele europene.
Pe site-ul publicaţiei este postat un sondaj cu întrebarea “Ar trebui să se întoarcă Germania la marcă?”. 54% dintre cei 3347 de respondenţi spun că DA, 33% spun că NU, şi 13% au ales varianta “Aşa. Şi ce se întîmplă în acest caz?”
FT Deutschland scrie că a venit vremea ca liderii europeni să se hotărască dacă vor sau nu să salveze euro şi că ar trebui să vină cu un plan atât de mare încât să pună un scut pentru întreaga Europă.
Sursa: Gandeste.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!