luni, 6 iunie 2011

Isteria E. Coli

Mereu sunt si vor apare scandaluri care sa alarmeze populatia pentru orice. Daca nu e gripa aviara, e cea porcina, daca nu e cea porcina e castravetele purtator E. Coli. Ce bine ca intr-o luma globalizata orice rau se poate extinde extrem de repede, din pacate nu e la fel si in cazul lucrurilor bune. Tot ce e rau/negativ se raspandeste ca un virus, ca un parazit, toate astea asociate astazi cu o piata libera in care nici ceapa nu mai e de pe plan local, se pot crea scenarii grandioase din aproape orice.
Situatia e complicata si ca de obicei neclara. Avem vreo 17 morti anuntate, Germania implicata, apoi Germania care acuza Spania, apoi Rusia care interzice toate vegetalele din intreaga Europa si tot asa. Care pe care e acum un fel de joc de glezna si arata penibilul realitatii actuale. Diferite tari au interzis diferite legume din diferite tari. Ba e vorba doar de castravete, ba e si salata si rosia, ba si vineta ...
In orice caz avem inca o motivatie foarte buna pentru promovarea alimentelor modificate genetic, chimicalelor si a tot ce este mai putin sau deloc natural. Pentru ca vizate in acest scandal sunt tocmai legumele, cele proaspete crescute in gradina, deoarece pe cele modificate nici bacteria nu sta. Sa nu mai vorbim de faptul ca la o sperietura din asta mediatizata scade cererea, oamenii se gandesc la alternative si cum viata moderna i-a indepartat de cultivarea legumelor in propria ograda in favoarea exporturilor de pe rafturi, o alternativa (oricare ar fi ea) dar care sa nu includa Coli e mai usor de inoculat in mintea omului. Intre timp, economiile exportatorilor sufera, isteria se propaga si ramane de vazut ce urmeaza. Cat despre faptul ca prin prepararea mancarurilor, ce sa includa fierbere de macar 60 secunde la 180 de grade se distruge E. Coli, nu vorbeste nimeni. Insa intotdeauna isteria maselor cu ajutorul presei se va axa pe scandal si nu pe preventie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!