miercuri, 15 iunie 2011

6.6 miliarde de dolari furati din fondurile pentru reconstructia Irakului

Titlul articolului original e "Cel mai mare furt de fonduri din istoria SUA", insa l-am modificat deoarece nu este nici pe departe cel mai mare, dupa cum veti afla dintr-un material amplu zilele urmatoare. Chiar si Jurnalul.ro numeste asta "furtul secolului", dar nu e. Insa faptul ca aceste 6.6 miliarde vin cu dovada pusa pe masa de auditori e un pas inainte in demascarea fraudelor si hotiilor comise de-a lungul vremii chiar sub ochii nostrii. Parca toti banii donati prin toate acele organizatii de ajutorare, ONG-uri, guvern, s-ar fi dus unde trebuie. Banii pentru Haiti (cei 1.4 miliarde) au avut aceeasi soarta, v-am atasat un material la finalul articolului de mai jos, realizat la 10 luni dupa dezastru. Haiti arata la fel si astazi, ca si cum ar fi fost o insula bombardata. In schimb la scurt timp dupa cele intamplate tarisoara a devenit recordmena la numarul de ONG-uri pe cap de locuitor, adica 1 la 900 ... faceti voi socotelile.  Cauzele acestea de ajutor adesea ascund fraude masive, chiar daca mai exista si fonduri care ajung unde trebuie, macar partial, asta ca sa nu-i bagam pe toti in aceeasi oala. Dar am lungit-o prea mult cu introducerea, asa ca va las cu articolul de mai jos.

Dupa ce ani de zile auditorii americani au sustinut ca au pierdut urma unor mari sume destinate reconstructiei Irakului dupa epoca Saddam Hussein, acum admit pentru prima data ca 6,6 miliarde de dolari au fost furati.
dolariDezvaluirea legata de furtul record i-a infuriat atat pe oficialii americani, cat si pe cei irakieni: membrii biroului creat de administratia Bush pentru a monitoriza eforturile depuse pentru a pune Irakul pe picioare dupa invazia din 2003 spun ca 6,6 miliarde de dolari, livrati in numerar, nu pot fi contabilizati! Nu se stie cat si-au bagat in buzunari contractorii irakieni si cat au furat americanii, si probabil nici nu se va afla vreodata, scrie The Independent. Stuart Bowen, conducatorul biroului de monitorizare, spune ca miliardele ratacite ar putea reprezenta cel mai mare furt de fonduri din istoria SUA.
Tot ce se stie este ca, in graba de a trimite bani in Irak pentru a convinge populatia ca ordinea aeconomica si sociala pot fi restabilite rapid, SUA nu au asigurat un control financiar adecvat: au trimis bani cash cu avioane Hercules C-130 ticsite cu bancnote de 100 de dolari, un singur transport fiind capabil sa duca la Bagdad 2,4 miliarde. Cea mai mare parte a banilor proveneau din veniturile incasate din vanzarea de petrol irakian si din fondurile ONU "Petrol pentru hrana". In consecinta, guvernul irakian poate cere ca Washingtonul sa compenseze tara pentru banii lipsa. "Irakul este interesat de cautarea activelor sale", a declarat Samir Sumaidaie, ambasadorul Irakului in SUA. Aceste remarci nu vor fi bine primite de catre Congresul SUA, care a cheltuit peste 60 de miliarde de dolari pentru reconstructia Irakului. "Congresul nu este nerabdator sa cheltuiasca miliarde din banii nostri pentru a compensa miliardele lor pe care nu le putem justifica",  a mentionat Henry Waxman, membru al Congresului.
Aproximativ 20 de avioane care transportau bani in numerar au decolat din Maryland cu destinatia Bagdad in mai 2004, cu peste 12 miliarde de dolari la bord. Odata ajunse pe teritoriul irakian, "incarcatura" era descarcata intr-un fost palat de-al lui Saddam Hussein si in taberele militare americane. Ulterior, banii erau introdusi in saci si transportati in camioane neacoperite, inainte de a fi impartiti beneficiarilor. Sau furati...
Sursa: Agenda

 
HAITI: WHERE DID THE MONEY GO? Episode 1 de filmat11tv

Mai vedeti si:
Confesiunile unui fost asasin economic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!