luni, 14 martie 2011

Retrospectiva de stiri - situatia din Japonia !

"Sunt in total 10 reactoare in complexul nuclear Fukushima. La reactorul 1 a avut loc o explozie dupa cutremurul de 8.9 grade, reactorul a fost distrus si alte reactoare ar putea avea aceeasi soarta"- spunea ieri expertul in securitate nucleara V.K. Duggal din India.
"Guvernul japonez nu a venit inca cu informatii clare in ceea ce priveste pericolul de dupa explozie. Acest lucru este ingrijorator. Acest dezastru s-ar putea dovedi ca unul mai periculos decat Cernobyl, atat din punct de vedere al expunerii cat si al contaminarii" continua Duggal.
Un alt expert, profesorul Subodh Gupta confirma termerile colegului sau: "Noi nu stim exact situatia combustibilului din miezul reactorului care a explodat sambata. Noi nu stim daca miezul este compromis si daca acest combustibil se topeste sau se dezintegreaza, iar acest lucru este periculos".

Agentia de Securitate Nucleara din Japonia a acordat 4 incidentului, pe o scala internationala de la 0 la 7. Atunci nu s-a pus problema ca reactorul sa fie topit.
"Insa explozia trebuia sa cauzeze emisia de materiale radioactive si gaze in aer. Cele mai vulnerabile elemente descarcate au fost iodina si cesiumul, doua dintre produsele folosite in procesul de fisiune. Acesti compusi volatili se pot raspandi in atmosfera si cauza dezastre", atesta profesorul Divya Mishra (Universitea Mumbai).

"Ar fi timpul sa avem o evaluare cat mai corecta a situatiei" concide profesorul Gupta.
 News.Xinhuanet

Ieri, un purtator de cuvant al guvernului japonez a anuntat posibilitatea unei explozii si la reactorul 3, datorita acumularii de hidrogen si a faptului ca acest reactor si-a pierdut la randul sau sistemul de racire. News.Xinhuanet

Astazi, explozia temuta s-a intamplat. Reactorul 3 a avut o explozie de hidrogen si 11 muncitori au fost raniti. Explozia este aproape o copie a primei explozii de la reactorul numarul 1. Totusi, TEPCO a spus ca radiatiile sunt in limitele legale de 10.65 microsieverts, cu mult sub 500, limita la care orice operator nuclear trebuie sa raporteze guvernului.
Totusi, ultimele stiri dezvaluie ca problema pare fara sfarsit, iar reactorul numarul 2 a intrat pe acelasi fagas cu anterioarele, anume ca sistemul de racire a cedat dand nastere la o presiune in crestere. Astfel, avem in acest moment 3 reactoare cu aceleasi probleme, ce continua sa se supraincalzeasca, dand nastere la speculatii si ingrijorari pe masura.
Seful de cabinet Yukio Edano spune ca posibilitatea unor radiatii la scara larga este una foarte mica.

Intre timp, munca anevoioasa, de a raci reactoarele cu apa de mare si acid boric, continua. Aceasta metoda este una netestata si arata intr-un fel disperarea provenita din natura situatiei. Dupa experti ar fi nevoie de zile intregi pentru a putea raci reactoarele la o temperatura normala, iar daca nu se reuseste asta in timp util pericolul de radioactivitate ar fi urias prin topirea incintei in care se afla combustibilul contaminant.
In orice caz, faptul ca a mai avut loc o explozie, arata faptul ca lucrurile nu sunt chiar asa sub control precum autoritatile le prezinta.

Al Jazeera



In tot acest timp, au avut loc 371 de replici pana in ziua de luni, conform U.S. Geological Survey. Iar Agentia Meteorologica Japoneza confirma posibilitatea unei replici de magnitudine 7 sau mai mare, pana miercuri ora 10 dimineata (probabilitate 70 %), pana sambata ora 10 dimineata (probabilitate de 50 %).
Si cum nu era de ajuns acest prognostic, aceeasi agentie atentioneaza posibilitatea unui nou Tsunami in cazul unei replici puternice. 
Trupele de salvare au fost suplimentate la un numar de 100.000, iar numarul tarilor care s-au oferit sa ajute s-a ridicat duminica la 69. Before It's News

Totodata, ieri au aparut zvonuri despre o alta centrala nucleara - Onagawa, unde s-ar fi masurat radiatii de peste 700 ori mai mari decat normal, dupa care odata cu confirmarea s-a decretat stare de urganta in zona.Astazi insa nivelul radiatiilor ar fi revenit la normal in zona.



Vulcanul Shinmoedake din insula japoneza Kyushu si-a reluat activitatea dupa ce cateva saptamani a fost inactiv. Nu se stie exact daca eruptia este conectata de cutremurul de vineri.
InfoWars.com

Americanii de pe coasta de vest sunt in alerta, atat din cauza radiatiilor ce ar putea ajunge la ei, dar si din cauza unui potential cutremur sau Tsunami, locatia coastei fiind in acest moment una extrem de vulnerabila.
Current.com, IB Times

Mai cititi si:
Japonia poate deveni o noua Hiroshima ?
Catastrofa din Japonia - reflectii, invataturi, asocieri ...
Seism de 8,9 în Japonia: Un tsunami de zece metri a devastat regiunea de nord-est
Vremuri: cutremure, vulcani, cutremure
FEMA solicita 140 de milioane pachete de mancare, paturi si saci cadavre
New Madrid Fault - "gigantul adormit"
Cutremure, Tsunami si iar cutremure …
Cutremur Chile – Curiozitati si noutati   
Explicatii pentru vremea actuala
Stewart Swerdlow - Evenimente curente geologice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!