vineri, 11 februarie 2011

Semne de schimbare sociale si economice in Romania

Faptul ca avem mari probleme in tara si ca exista datorii tot mai mari, care devin pe zi ce trece mai neachitabile nu este o noutate pentru cei informati. Insa, intr-o economie cu probleme si o criza sustinuta si agravata, sunt multe semne care apar si intaresc peisajul. Da, s-a umblat la salari, pensii, s-a crescut TVA si toate aceste masuri haotice si cu efect exact invers decat cel promovat, insa vreau sa vorbesc de alte aspecte. In fata ni se spune ca totul este in revenire si pe modelul "spune orice prostie ca mai sunt destui sa te creada" se omit adevaratele consecinte ale haosului in care se afla tara. Si acum vreau sa vorbesc de aspecte sociale, de schimbari in ritmul zilnic de viata.
Ca si sentiment strada s-a schimbat, oamenii sunt mai sumbrii, reci si apatici daca ii studiezi, zambetele apar tot mai rar. Orele tarzii aduc o prea mare liniste aparenta pe strazi si tot mai putine persoane umbla noaptea, decat daca au motive serioase. Au disparut plimbarile de voie buna, activitatile nocturne si ai sentimentul tot mai acut ca e periculos sa te aventurezi noaptea dupa anumite ore. Eu constat acest lucru facand dferenta cu cativa ani in urma. Desi in Timisoara nu aveai probleme majore sa umbli noaptea, in cea mai mare parte a zonelor, acum e altceva. Pur si simplu vezi si simti o schimbare. Aceasta schimbare are loc, iar pentru cineva interesat de ce se intampla nu poate fi ignorata, o simti in oase, undeva, spuneti-i cum vreti voi. Ritmul, stilul de viata, toate acestea nu mai sunt cum erau doar cu cativa ani in urma.
Iar economiile se fac pe unde se poate. Desi nu ni se spune ca ne intoarcem spre comunism si pe vremea ceausista cu ratii si taieri la tot felul, totusi aceste lucruri se petrec. In Timisoara de exemplu de anul trecut tot se intampla astfel de lucruri. Au fost cazuri periodice de lipsa de apa calda si taieri sau scurtari ale iluminatului public. Dar si iluminatul din case a suferit, au fost destule pene de curent neanuntate si care au tinut fiecare un anumit timp. Au fost taieri din acelea care s-au propagat dintr-o zona periferica pana catre centru, dar in pasi. Tin minte intr-o zi cand mi s-a intamplat si deoarece nu era prima data in acea perioada am stiut ca poate va dura ceva si am profitat sa spal masina. La spalatorie patronul era foarte suparat deoarece se pare ca acea zona si-a luat deja partea inaintea mea cu taiatul luminii pentru nu mai putin de 2 ore. Omul avusese o perioada foarte proasta cu multa ploaie si saptamani in care nu a facut bani din aceasta cauza, iar cu prima zi de soare si clienti pe masura a stat 2 ore rugandu-se sa vina lumina. M-a mirat asta, deoarece nu stiam ca si comerciantii trec prin asa ceva si pentru perioade chiar mai mari decat utilizatorul clasic. Si cand l-am intrebat daca s-a mai intamplat a raspuns afirmativ. De atunci am mai avut 2 situatii in care n-am putut plati in magazine pentru ca nu le mergea casa de marcat din lipsa de curent.
Pe urma a venit ora de iarna, ziua s-a scurtat si necesarul de consum a crescut pe strazi. Insa am constatat o noua modalitate de a face economie, intarzierea orei la care se aprind becurile. Desi de o vreme ele functionau cu senzor la lumina, se pare ca acestea au fost dezactivate pentru ca dupa lasarea intunericului mai treceau 10 minute apoi 20, 30 cu crestere treptata pana la momentul cand se aprindeau becurile. Iar mai nou vad parcuri care nu mai sunt deloc luminate noaptea, de aproape o saptamana, deci nu e vorba de o defectiune temporara.
Acestea sunt chiar semne ca in spatele a ceea ce stim sunt probleme serioase, fie locale, fie nu, dar ele exista. Si dupa toate aceste constatari la fata locului am vrut sa vad daca si altii vorbesc de asta. Si intr-adevar am constatat pe cateva bloguri, ca se dezbatea acelasi lucru. Un alt timisorean intitula articolul sau ca "Timisoara face economie si salveaza planeta !". Pe urma gasesc si titlul "Cainii au facut economie la curent in fata Timisoarei" (asta pentru microbisti). Si comunele incearca sa gaseasca modalitati de economie la factura de curent. Si am vazut ca nu doar Timisoara trece prin astfel de transformari tacite incepand cu anul trecut. O primarie din Ialomita, 4 ore fara curent in fiecare zi. Titlurile continua: Un oras si 6 sate au fost lasate fara lumina pe sosele in judetul Maramures. De altfel in zone si mai defavorizate, precum Valea Jiului situatia s-a deteriorat inca din 2009.

Nu spun ca e rau sa faci economii, dar cand nu ai construit alternative viabile si te pretinzi a fi o tara care a avansat si a trecut de sechelele comuniste, atunci aceste lucruri nu mai pot fi privite intr-un mod linistit. Am vazut ca se incearca diferite alternative: fotovoltaice, economizoare, eoliene ... dar nimic generalizat sau ca un plan bine pus la punct. Pe principiul azi un deget maine toata mana, ne putem astepta la schimbari majore in tot ceea ce inseamna stilul nostru de viata cu care ne-am obisnuit de o vreme incoace. Ma intreb care sunt adevaratele motive: control mai mare pe populatie, epuizarea resurselor, actuala guvernare, toate la un loc ? Se pare totusi ca nu strica sa ne aprovizionam cu lampi de petrol si lumanari ca niciodata nu se stie. Dar e bine sa fim pregatiti cu tot ce este necesar pentru o situatie neasteptata, dar asta stiti deja daca sunteti cititorii fideli ai acestui blog :).

Mai cititi si:
Din manipularile comuniste (aplicate si astazi) – Strategiile KGB-ului pentru tarile din lagarul sovietic – Testamentul rosu
Tari handicapate !
Cat de pregatiti sunt romanii ? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!