joi, 3 februarie 2011

Obama catre armata egipteana: indepartati-l pe Mubarak acum si incepeti tranzitia !

Consider ca e bine sa avem cat mai multe puncte de vedere asupra situatiei egiptene, de aceea am expus aici viziunea venita din partea izraeliana, cu interese majore in zona, prin site-ul lor popular debkafile, probabil alimentat de serviciile secrete. Izraelul este un manipulator remarcabil si o forta enorma din umbra precum stim, dar nu sunt de lepadate informatiile ce vin din zona lor, chiar si din simplul motiv ca in marile manipulari exista mereu presarat mult adevar in minciuna. De aceea depinde de informarea, cultura si educatia fiecaruia sa discearna si sa-si construiasca propriul adevar. 

"Presedintele Obama a livrat un ultimatum vice presedintelui egiptean Omar Suleiman, armatei si sefului securitatii: Mubarak trebuie indepartat in urmatoarele ore sau altfel ajutorul Statelor Unite catre Egipt va fi taiat, surse de la Washington au declarat exclusiv debkafile. Presiunea pe armata egipteana a fost impusa si de catre Secretara de Stat Hillary Clinton care l-a contactat telefonic pe vice presedintele Omar Suleiman; de Secretarul Ministerului de Aparare al Statelor Unite Robert Gates care l-a sunat pe ministrul de aparare egiptean Mohamed Tantawi; si de catre seful fortelor armate americane Adm. Mike Mullen care l-a sunat pe seful de stat major Gen. Sami Enan. 

Nicolas Sarkozy, Angela Merkel si David Cameron au fost recrutati de curand sa puna presiuni pe seful armatei egiptene pentru a pune capat sefiei lui Mubarak.
Sursele noastre au raportat ca toti izraelienii ramasi in Egipt, incluzand corespondentii de stiri, au fost evacuati din Egipt miercuri seara in vederea evitarii pericolelor civile ce se raspandesc incepand cu prima confruntare din P-ta Tahrir intre demonstrantii pro- si contra- Mubarak din a 9-a zi a campaniei de schimbare. Aceasta confruntare a lasat in urma 30 de morti confirmate, minim 2000 de raniti - majoritatea protestatari.

Obama si-a pus pe masa ultimatumul in momentul cand l-a vazut pe Mubarak eliberand trupele puternice armate ale Partidului National Democrat impotriva protestatarilor anti-guvern, o zi dupa ce a spus natiunii ca va ramane in functie pana la terminarea mandatului.
Casa Alba a replicat: "Presedintele Obama a fost cat se poate de clara in faptul ca tranzitia din Egipt trebuie sa inceapa acum, iar acum inseamna acum."

Obama si-a motivat pozitia prin urmatoarele 3 lucruri:
1. Armata egipteana pentru prima data si-a abandonat neutralitatea lasand 50.000 de suporteri pro-Mubarak sa intre in piata Tahrir unde protestatarii s-au ciocnit intre ei fara ca armata sa intervina si sa-i inspecteze la punctele de verificare dinafara. Acestia au intrat in piata pe cai si camile, au calcat protestatari si i-au batut cu cutite, sabii, topoare si bombe de petrol.
Pana in acel moment Casa Alba era confidenta ca armata egipteana era in spatele unei tranzitii pasnice pentru schimbarea presedintelui. Dar apoi, semnalele de alarma au inceput sa apara. Surse debka au raportat ca administratia Statelor Unite incearca sa afle daca armata si-a schimbat suportul acordat presedintelui catre o initiativa a unui comandament local, sau ca intreaga comanda militara a fost retrasa ducand catre inceperea unui conflict civil. O sursa egipteana a spus debkafile miercuri seara ca: "tara s-ar putea avanta intr-o baie de sange."

2. Informatiile ce au ajuns la Washington afirma ca aparitia violenta a protestatarilor pro-Mubarak in piata din Tahrir nu a fost ultima lanseta a presedintelui egiptean, ci prima. Mai multe astfel de actiuni sunt pregatite in zilele ce urmeaza in alte prti ale tarii, cu punctul culminant vineri februarie 4.
Americanii au inceput sa priceapa ca presedintele in varsta de 82 de ani, desi foarte bolnav, nu are planuri sa plece in liniste precum a promis in cuvantrea in fata natiunii in seara de marti. Este chiar posibil ca el sa nu plece deloc in mod voluntar.

3. Primele fisuri au aparut miercuri in randurile opozitiei. Toate cele 10 partide seculare au acceptat sa raspunda pozitiv vice presedintelui, la invitatia acestuia catre un dialog pe tema unei reforme constitutionale, exceptand doar Fratia Musulmana, care este cea mai mare si bine organizata formatiune dintre toate. Liderii sai au refuzat sa faca orice troc cu regimul actual si liderii sai, solicitand ca Mubarak sa plece fara amanare. Fratia totodata a incins spiritele prin denunturi la adresa Americii,  Marii Britanii si Izraelului."
Sursa: debka.com



Mai cititi si:
Situatia din Egipt se escaladeaza
Egiptul nu mai doreste interventii americane !
Proteste de solidaritate pentru Egipt (ei sunt fratii nostrii, ai tuturor !)
Egiptul - prima tara care interzice internetul !
Cairo intra pe lista oraselor protestatare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!