marți, 15 februarie 2011

Lumea araba din ce in ce mai nelinistita !

Desi nu Egipt a fost prima tara care a declansat demonstratii in masa, totusi efectul Egipt s-a propulsat mult mai repede. In Iran opozitia puterii s-a avantat in centrul Teheranului fiind atacata de gazele lacrimogene ale politistilor. Aici, zeci de mii de protestatari s-au ciocnit cu fortele de ordine pe bulevardele largi ale capitalei. 

Demonstratarii au avut de infruntat si glonturi de cauciuc in dorinta lor de libertate in Bahrain. Aici protestele au fost mai violente, fortele de securitate au tras cu gaze lacrimogene, bile de cauciuc si prastii asupra a mii de protestatari anti-guvern, care au cerut unitate in lumea arama pana la Golf pentru prima data. Cel putin 25 de oameni au fost raniti si unul a murit in urma unui traumatism cranial.
 
Cei din Yemen au protestat de asemenea pentru inlaturarea guvernului ce i-a saracit, un guvern in fruntea caruia se afla un alt aliat al Statelor Unite - Ali Abdullah Saleh. Acesta a promis ca va pleca in 2013. Aici protestul dureaza de 4 zile, desi numarul protestatarilor nu este mare, el insa creste, iar in cea de-a 4-a zi s-au alaturat si avocatii, purtand robele lor - asta doar la o zi dupa ce politia a atacat protestatarii cu bete si pumnale. Insa observatorii drepturilor omului au spus ca duminica s-au folosit si bastoane si pistoale cu gaze.

In Algeria, o coalitie formata din activisti, sindicalisti, avocati si altii au protestat sambata pentru inlaturarea presedintelui Abdelaziz Bouteflika, cu o vechime la carma tarii de 12 ani. 

In Kuweit, opozitia care este una bine structurata, incluzand si membrii din parlament, planuieste o adunare pe 8 martie pentru schimbarea oficialilor cabinetului actual, cu exceptia emirului in functie. 

Mai multe proteste sunt deja planificate: pe 17 in Libia, pe 19 in Algeria, pe 20 in Maroc si pe 25 in Irak
 
Intre timp, Mubarak se pare ca este grav bolnav dupa ce a lesinat de cel putin odata la resedinta sa de la Sharm el-Sheik, unde a fost trimis intr-un exil intern. Localnicii din resort au aflat de la gardieni ca Mubarak este tintuit la pat si are nevoie de ajutor pentru a se misca. Un profesor local spunea Daily Telegraph ca acesta ar avea cancer. 
Mubarak este cazat la o vila din incinta Hotelului Maritim Jollie, detinut de Hussein Salem, un apropiat om de afaceri al presedintelui.
 
Ambulante si doctori au fost vazuti pe cararile private ale hotelului, iar garzile de securitate au afirmat ca presedintele este bolnav. 
Zvonurile si confirmarile vin de la tot mai multe surse, dintre care 2 ziare egiptene scriau ca Mubarak este depresiv, refiza medicatia si a lesinat de mai multe ori.
 
Al-Gomhuria, ziarul pro-guvern a infirmat coma in care s-ar afla Mubarak, zvon lansat de ziarul Al-Masry Al-Youm, dupa ce Mubarak a plecat vineri de la putere cedand totul armatei, dupa 18 zile de proteste generalizate.

Mai cititi si:
Mubarak a demisionat ! Oare ce urmeaza ?
Obama catre armata egipteana: indepartati-l pe Mubarak acum si incepeti tranzitia !
Situatia din Egipt se escaladeaza
Egiptul nu mai doreste interventii americane !
Proteste de solidaritate pentru Egipt (ei sunt fratii nostrii, ai tuturor !)
Egiptul - prima tara care interzice internetul !
Cairo intra pe lista oraselor protestatare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!