vineri, 30 iulie 2010

Scandalul WikiLeaks – cea mai “cantitativa” scurgere de informatii secrete


Tot urmaresc de cateva zile cum media fierbe pe tema scurgerilor de informatii furnizate de site-ul WikiLeaks specializat pe documente si informatii militare cu ajutorul informantilor si hackerilor. Acesta este si site-ul care a fost acuzat acum cateva luni pentru acea caseta in care soldati americani au ucis un jurnalist de la Reuters alaturi de alte persoane prin monitorizare de la distanta, exact ca si in jocurile de calculator.
De data asta insa asistam la publicarea a nu mai putin de 92000 de documente dintre Pentagon si trupele de pe teren. Toata lumea incearca acum sa analizeze aceste date si importanta lor, iar in timp ce partea americana condamna publicarea lor, tari precum Marea Britanie si Germania doresc examinarea lor cu atentie, deoarece deschid semne mari de intrebare despre sustinerea talibanilor de Iran si Pakistan.
Documentele dezvaluie fata urata si nevazuta a razboiului, in care civili sunt ucisi, fortele afgane corupte, intrigi pakistaneze cu scopul de a ajuta talibanii … Ideea esentiala ramana insa ca Iranul se afla in umbra talibanilor ajutand campania impotriva fortelor internationale conduse de americani. Documentele arata si scurgerea masiva de bani care doar au saracit economia americana fara nici o izbanda reala in fata talibanilor. Pakistanul este prezentat ca un agent dublu care pe fata sustine Statele Unite, insa pe la spate sustine si partea talibana prin comploturi si asasinari ale liderilor afgani.
Dupa cateva zile de digerare si reactii, incep sa apara si scepticii, care miros ceva necurat in spatele acestor scurgeri masive de informatii, iar dupa primele reactii nu s-a schimbat mare lucru in ceea ce priveste razboiul si masurile luate acolo, inafara de iesirea la rampa al unui om necunoscut pana acum, ca o fiinta celesta reprezentata de fondatorul WikiLeaks, care peste noapte a ajuns omagiat si laudat de unii pentru aportul extraordinar facut omenirii. Poate chiar asa este, insa e bine sa luam in calcul ambele variante posibile, doar sa fim atenti si sa nu mai credem primele informatii luate in stare bruta si nedigerata. Cea mai buna metoda recomandata este sa luam orice informatie furnizata de oriunde ca fiind o potentiala dezinformare si sa ne facem singuri cercetarile de rigoare, daca suntem interesati cu adevarat desigur. De aceea am sa expun informatiile venite din mai multe parti + cateva impresii personale, si va las pe  voi sa sapati si concluzionati singuri. 

Pana una alta informatiile dezvaluite nu aduc ceva nou, doar confirma lucruri despre care multi au tot vorbit de-a lungul anilor, marturii, mesaje, inregistrari au revelat partea urata a razboiului si cum se fac aliante pe la spate uneori de ambele parti ale baricadei ( e de altfel un tipar obisnuit practicat de banci in timpul razboaielor cu finantari bilaterale). Deci avem azi doar niste confirmari, nu noutati extraordinare, astfel ca e bine sa vedem cu ce se schimba latura problemei de acum inainte.
O varianta ar fi ca mainstream media vrea sa isi spele putin imaginea patata, imagine care devine in fiecare zi mai murdara, prin faptul ca nu raporteaza adevaratele probleme si ca este controlata din spate facand astfel un deserviciu omenirii si un serviciu celor ce o finanteaza. Astazi ea iese cu informatii “stiute” ca si cum ar fi salvatoare, corecta si justa iar noi o vom aclama si ierta. Nu e o varianta improbabila dupa parerea mea. In plus apare un aspect important, din documente reiese ca Osama Bin Laden ar mai trai si acest lucru doar ar intari pozitia “corecta” a lui Obama care a instaurat cautari masive in Afganistan in iarna tocmai pentru al gasi pe acest miraculos personaj care de atatia ani este invizibil si o lume intreaga nu da de el, desi multi l-au declart mort, iar altii au adus documente care sa arate conexiuni stranse cu CIA si guvernul american inainte de evenimentele din 11 septembrie, dar si dupa aceasta data. E totodata posibil ca partial documentatia sa fie falsa sau trunchiata pentru a strecura informatii ce sa ajute imaginea guvernului american in a declansa noi razboaie chiar daca pe alta parte si-a sifonat si mai tare imaginea ?
Pe urma iesirea la rampa atat de ostentativa si cererea de fonduri pentru a-si putea continua activitatea arata suspect. Pentru un site care se ocupa cu dezvaluiri de informatii atat de confidentiale, securizarea datelor ar trebui sa fie foarte importanta. In schimb site-ul “s-a jucat” cu mai multe intreruperi de-a lungul ultimei perioade, iar la un moment dat aplicarea securizata online a expirat, iar intr-o emisiune televizata unii au punctat ca orice persoana priceputa ar putea sparge site-ul, ceea ce ne aduce din nou la intrebarea: “daca Wikileaks are in spate hackeri si este specializata pe informatii guvernamentale secrete, cum de poate lasa asa o mare bresa in siguranta sa ?”.
O alta probabilitate care eu o consider cat se poate de pertinenta este folosirea acestor scurgeri de informatii ca si motiv de cenzura si control asupra internetului. Se vede ca acest lucru se incearca in ultima vreme, tot mai multe guverne iau masuri in acest sens, Australia ajungand sa fie extrem de cenzurata, iar Statele Unite urmeaza cu o viteza alarmanta, ca sa dau doar 2 exemple mai elocvente. Adica atacurile asupra informatiilor guvernamentale trebuiesc tratate cu seriozitate si astfel uite cum gasesc ei motive sa ne cenzureze si sa ne ia libertatea informatiei. Insa mai nimeni nu vorbeste de cum sunt aceste institutii guvernamentale securizate online, cat de slaba este protectia care o folosesc incat orice hacker cat de cat priceput ( mentionez nu e cazul sa fie foarte priceput) poate sa le sparga. Si uite asa se gasesc mereu tapi ispasitori pentru toate relele din lume, tapi ispasitori care in mod aproape integral suntem noi.
Alte voci vorbesc de legaturi intre WikiLeaks si George Soros, informatie care daca ar fi confirmata ar plana grav asupra mediului ostil in care traim, cand nu mai stii cine este aliat cu cine si cu ce scop. Intr-o astfel de invalmaseala ma intreb daca acestia nu se vor incurca intre ei pana la urma, rezultand un haos generalizat. In orice caz nu ne putem plange de variante nenumarate de dezinformare, care ar putea face orice creier sa devina confuz. Si ….. poate tocmai asta e ideea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!