luni, 6 februarie 2012

Grecia - un model de "asa nu !" Rolul actual al Germaniei in UE

In timp ce la noi e o debandada generalizata in guvernarea actuala, situatia Greciei poate servi ca exemplu ce nu trebuie urmat, mai ales ca exista similitudini alarmante intre Romania si Grecia.
Desi pentru unii problemele grecesti sunt rasuflate, greutatile acolo sunt doar pe cale sa inceapa. Iar pentru asta hai sa dezvoltam starea acestei natiuni.

Mai intai, din punct de vedere demografic - Grecia e un dezastru.
  • rata de fertilitate a Greciei este de 1.3 copii la o femeie. Aceasta rata este cu aproape un copil sub "rata de inlocuire", adica rata necesara pentru a mentine numarul actual al populatiei.
  • populatia varstnica de peste 65 de ani a crescut de la 11% cat era in 1970, la 24% in 2010 si se estimeaza ca va ajunge la 33% in 2050. Intre timp populatia muncitoare va scadea cu 20% in perioada amintita.
  • datorita evolutiei mentionate, Grecia cheltuieste 12 % din GDP doar pentru pensii.
Si ca si cum nu era suficient asta, rata somajului a ajuns la 40% pentru cei cu varstele cuprinse intre 15-24 de ani. Pentru cei de 24-34 de ani rata a ajuns la 22%. Ganditi-va cum e sa fii tanar, sa nu poti gasi o slujba, iar apoi sa stii ca daca ai totusi o slujba 42% va finanta acele programe nebunesti de ajutor social si pensii catre populatia imbatranita. Nu e de mirare ca 7 din 10 tineri vor sa munceasca inafara si ca 4 din 10 chiar cauta in mod activ locuri de munca in strainatate.

Totodata nu e de mirare ca cei ce au un loc de munca nu doresc sa plateasca aceste taxari uriase. Sa luam in considerare ca populatia muncitoare din Grecia e de aproximativ 7 milioane, iar 95% dintre acestia declara venituri anuale mai mici de 30.000 de euro.

Deci asta e situatia din Grecia. O demografica teribila, o economie dezastruoasa si politicieni care pur si simplu fac abstractie de asta.

Si acum sa vedem cine e cu banii care trebuiau prezumtiv sa salveze Grecia de la faliment si ce vor acestia in schimb.

Vorbim aici de Germania.

Pentru majoritatea grecilor, salvatorii presupusi ai tarii sunt fost FMI, Banca Centrala Europeana si apoi Germania. Insa toate astea s-au schimbat in ultima luna. FMI-ul a fost chemat din nou la muls. Acele fonduri insa n-o sa mai vina, Statele Unite nu vor furniza capitalul necesar sa salveze Europa. Astfel FMI-ul iese din peisaj in a mai salva Grecia in vreo forma decisiva.

Cum e cu BCE ? Pai, Germania a spus BCE-ului direct in fata ca daca va continua sa mai monetarizeze bondurile suverane europene, atunci Germania paraseste zona Euro. Si desi ECB se mai joaca cu aceste monetarizari de bonduri, n-o face in mod public si agresiv, altfel ar da apa la moara pericolului ca zona Euro sa se scindeze.

Toate astea lasa Germania sa devina salvatorul oficial si de ultima frontiera a Greciei. Si priviti cum s-a adresat Germania FMI-ului atunci cand acesta a cerut ajutorul pentru situatia greceasca.

Berlin rezista presiunii de a da mai mult Greciei
Germania, cea mai mare si cea mai bogata tara din zona euro, a furnizat o gramada de fonduri pentru salvarea Irlandei, Portugaliei si Greciei. Acum rejecteaza in mod ferm orice chemare catre noi fonduri catre Grecia pentru a compensa lipsurile in platirea datoriilor catre creditorii privati.

Vineri, ministrul de externe Guido Westewelle a aparat pozitia dura a Berlinului. Grecii, a insistat el, trebuie sa arate ca sunt hotarati sa implementeze reformele inainte de a mai primi alti bani.  

"Noi germanii nu asteptam de la nimeni din Europa mai mult decat cerem propriilor cetateni. Noi nu putem explica platitorilor de taxe din Germania ca ei au de facut lucruri pe care altii nu le fac si in acelasi timp sa le cerem bani," a afirmat Westerwelle la Brussel.

El a punctat ca Germania a varsat deja peste 200 de miliarde de euro in fondul de salvare. "Nu are nici un sens" a spus el, "sa dam mai multi bani Greciei, fara sa stim daca reformele agreate vor fi implementate." El a continuat ca mai multi bani nu fac decat sa scada presiunea asupra reformei.

Din punct de vedere diplomatic aceste afirmatii merg cat se poate de aproape de a spune FMI-ului "sa si-o bage undeva". Germania stie ca FMI-ul nu are fondurile necesare si ca nu le va primi.

Si intr-adevar, la doar cateva zile dupa ce Germania a spus "nein" catre noi fonduri alocate Greciei, a adaugat urmatoarea sugestie:

Germania propune catre membrii comisiei UE sa aiba control direct asupra bugetului Greciei. 

Germania propune Greciei indatorate sa-si cedeze suveranitatea asupra taxelor si deciziilor financiare catre o comisie puternica din zona euro, inainte de a mai putea primi alti bani, spuse un oficial sambata la Berlin.

Ideea a fost rejectata rapid de catre executivii corpului UE si de catre guvernul de la Atena, cei de la Brussel insistand ca "sarcinile executive trebuie sa ramana in responsabilitatea guvernului Grec, care este raspunzator in fata cetatenilor sai si a institutiilor sale".

http://www.washingtonpost.com/business/markets/german-proposal-seeks-eu-commissioner-with-sweeping-powers-to-directly-control-greeces-budget/2012/01/28/gIQAxHWgXQ_story.html

In orice caz, presiuni serioase stau sa se abata asupra Europei. Germania a permis BCE sa monetarizeze datoriile diverselor natiuni europene in anul 2011, deoarece Germania nu era inca pregatita pentru un eventual colaps al UE.

Insa acum este. In ultimele 6 luni, Germania a:

1. A trecut legislatia care permite sa paraseasca zona Euro, fara sa paraseasca UE.
2. A trecut legislatia ce permite sa-si nationalizeze bancile in timp de criza.
3. A cerut ca bancile germane in general sa-si ridice capitalul.

Deci Germania este acum pregatita sa faca pasi daca e necesar. Si si-a formulat cerintele foarte clar: daca vrei fonduri nemtesti, trebuie sa ne dai in schimb suveranitatea ta fiscala.

A clarificat totodata ca nu va tolera nici alte eurobonduri, nici monetarizari directe si deschise ale BCE.

In alte cuvinte Germania a spus: "ori cum vrem noi, ori pa". Sigur, situatia actuala sta la marginea unui razboi financiar, insa Germania nu a dorit niciodata cu adevarat o uniune monetara, ci una politica.

Germania nu va suferi de inflatie (doar au avut parte sa vada cum functioneaza monetarizarea cu exemplul lor din Weimer), nici de discordii interne (in noiembrie 78% dintre nemti credeau ca Euro va supravietui ... pana in decembrie insa 60% au considerat Euro o "idee proasta". Asa ca tara se va orienta catre interesele sale interne.

Asa ca, daca Grecia doreste sa ramana Grecia - nu va mai primi fonduri si piata de bonduri va exploda. Alternativa este sa ia de la nemti, insa in schimbul suveranitatii sale fiscale, deci devenind o provincie vasala a Germaniei. Gata povestea.

Cu asta in minte, noul val al crizei europene e doar la un pas distanta. Si probabil noua apreciere a monedei euro pare sa se incheie si sa isi schimbe cursul.

Asa ca cei ce cred ca s-a terminat cu criza UE sa se mai gandeasca odata. Sigur, mai exista perioada de pana in 20 martie pentru ca afacerea greceasca sa gaseasca o solutie, insa dupa ultimele evenimente, Germania a atins deja un punct in care a dat un ultimatum. Asa ca, fie Grecia isi ofera suveranitatea fiscala, fie intra in faliment intr-o forma mare.
Sursa