marți, 14 februarie 2012

Si Bulgaria suspenda ratificarea ACTA ! Si noi ce facem ?

Bulgaria a anunţat suspendarea procedurii de ratificare a acordului multilateral ACTA, pe fondul protestelor faţă de acest text, considerat de internauţi ca fiind o atingere adusă libertăţii, informează AFP. "

Voi propune Guvernului suspendarea procedurii de ratificare a acordului multilateral ACTA", a declarat ministrul Economiei şi Energiei, Traicio Traikov, precizând că deja s-a consultat cu premierul Boiko Borisov pe această temă. "Bulgaria nu va prezenta documentul spre ratificarea Parlamentului până ce statele membre UE nu vor avea o poziţie comună faţă de acest subiect", adaugă ministrul bulgar.

Acordul ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) a fost semnat pe 26 ianuarie, la Tokyo, de 22 dintre cele 27 de state europene.
 Negociat între UE, Statele Unite, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia, textul este destinat combaterii pirateriei online şi vânzării de produse contrafăcute. Peste 3.000 de bulgari au protestat sâmbătă, denunţând ACTA şi acuzând Guvernul că a semnat textul prea rapid şi fără consultarea populaţiei.

Cehia şi Polonia au suspendat deja ratificarea acordului, la presiunea societăţii civile şi a atacurilor hackerilor, premierii celor două ţări având până la urmă curajul unor “ieşiri” publice. De asemenea, raportorul PE a demisionat denunţând negocierile cu privire la acest tratat pe care l-a calificat drept o "mascaradă" iar ambasadoarea Sloveniei la Tokyo şi-a cerut public scuze, printr-o scrisoare, pentru faptul că a semnat tratul care “limitează în special viitorul copiilor noştri”.

Din păcate, şi România se află pe lista statelor europene care au semnat ACTA şi nici pînă în momentul de faţă nicio instituţie abilitată nu a demarat vreo dezbatere publică pe acestă temă.

Deşi Jurnalul Naţional a trimis o solicitare către Ministerul de Externe pentru a afla cine a semnat din partea României acest document, nu am primit niciun răspuns.

La Parlamentul European

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat într-un interviu acordat duminică postului de televiziune german ARD, că acordul multilateral ACTA împotriva contrafacerii este "dezechilibrat", relatează AFP, citat de mediafax. "Cred că forma sa actuală nu este bună. (...) Nu cred că vom avansa cu acest acord în forma actuală", a declarat social-democratul german. El a mai menţionat că a făcut apel către Comisia Europeană "încă din 2010" să "înceteze cu secretele. (...) Nu a făcut asta şi acum primeşte critici", a adăugat Schulz. Consultările Parlamentului European privind ACTA sunt preconizate să înceapă pe 27 februarie, conform declaraţiilor lui Schulz, iar europarlamentarii vor trebui să se pronunţe înainte de luna iunie.

Sâmbătă, 11 februarie, sute de mii de persoane au manifestat în toată Europa, în Germania estimându-se participarea a 100.000 de persoane, împotriva cenzurării Internetului de către prevederile conţinute în acest acord multilateral privind contrafacerea. Aproximativ 2000 de persoane au protestat sâmbătă seara în Piaţa Universităţii din Bucureşti, alte mii de români ieşind în stradă în restul ţării.
Sursa

Mai vedeti si:
Opreste ACTA si SOPA - Iti spun CUM sa o faci !