miercuri, 7 septembrie 2011

Sistemul financiar european in citate

Excelenta ideea zerohedge de a pune cap coada indiciile transmise de birocrati in sirul lung al minciunilor in ceea ce priveste soarta zonei euro (regret ca nu mi-a venit mie ideea asta). Din cand in cand acesti oameni se mai scapa si spun lucrurilor pe nume. Puse laolalta, posibilitatea colapsului financiar si dezbinarea zonei euro nu mai pare o simpla fictiune nici pentru sceptici. Ia sa vedem imaginea conturata prin aceste celebre citate ale vremurilor pe care le traim si fiecare poate sa-si ia masurile de precautie pe care le considera de cuvinta.

1. Ministrul polonez de finante Jasek Rostowski: "Elitele europene, incluzand elitele germane, trebuie sa decida daca vor ca euro sa supravietuiasca - chiar cu preturi foarte mari - sau nu. Daca nu, atunci noi ar trebui sa ne pregatim pentru dezmembrarea zonei euro."

2. Stephane Deo, Paul Donovan si Larry Hatheway de la gigantul elvetian UBS: "Sub structura curenta si cu membrii curenti, euro nu functioneaza. Fie structura curenta trebuie sa se schimbe, fie structura membrilor actuali trebuie sa se schimbe."

3. Presedintele UE Herman Van Rompuy: "Euro nu a avut niciodata infrastructura necesara."

4. Presedintele german Christian Wulff: "Consider cumpararea uriasa de obligatiuni ale statelor individuale de catre ECB ca o masura discutabila atata politic cat si legal. In articolul 123 din Tratatul UE se interzice ca ECB sa cumpere in mod direct instrumente de datorii, asta pentru a pastra in siguranta independenta bancilor centrale."

5. CEO Deutsche Bank Josef Ackerman: "Este un secret cunoscut ca numeroase banci europene nu vor supravietui prin reevaluarea datoriilor suverane detinute pe hartiile bancilor la nivelul pietei."


6. Presedintele ECB Jean-Claude Trichet: "Experimentam timpuri solicitante."

7. Managing Director FMI Christine Lagarde: "Actiunile din vara aceasta indica faptul ca ne aflam intr-o noua faza periculoasa."

8. Printul Hermann Otto zu Solms-Hohensolms-Lich presedintele adjunct al Bundestag: "Ar trebui sa ne gandim daca nu ar fi oare mai bine pentru uniunea monetara si pentru Grecia sa-si restructureze datoria si sa iasa din zona euro."

9. Alastair Newton, strategist pentru Nomura Securities in Londra: "Noi consideram ca suntem pe punctul de a intra intr-o perioada critica pentru zona euro si ca amenintarea unei forme de separare intre noi de astazi si pana la sfarsitul anului este mai mare decat oricand din momentul in care a inceput aceasta criza."

10. Fostul cancelar german Gerhard Schroeder: "Criza curenta face clar faptul ca noi nu putem avea o zona cu aceeasi moneda fara a avea o politica identica fiscala, politica si sociala."

11. Guvernatorul Bancii Angliei Mervyn King: "Facand fata unei crize bancare a fost deja suficient de dificil, insa macar exista varianta mutarii problemei la sectorul public. Odata insa ajunsi la datoriile suverane nu mai exista raspuns, nu mai exista cale de intoarcere."

12. George Soros: "Suntem pe pragul unui colaps economic care incepe, sa zicem, in Grecia. Sistemul financiar ramane extrem de vulnerabil."

13. Angela Merkel: "Criza curenta cu care se confrunta euro este cea mai mare cu care s-a confruntat in ultimele decade Europa, chiar si de dupa Tratatul de la Roma din 1957."

14. Stephane Deo, Paul Donovan, Larry Hatheway: "Statele membre ar fi fost mult mai bine acum daca nu ar fi intrat niciodata in asta. Uniunea monetara europeana a fost gresit vanduta populatiei europene."

15. Profesorul Giacomo Vaciano de la Univ. Catolica din Milan: "E clar ca euro a esuat deja virtual in ultimii 10 ani, chiar daca nu ar trebui sa spui asta in mod deschis."

16. Van Rompuy: "Suntem intr-o criza pentru supravietuire. Noi toti trebuie sa lucram impreuna pentru a mentine zona euro, altfel daca zona euro nu supravietuieste la fel va fi si cu UE."

17. Angela Merkel: "Daca euro pica, atunci si Europa pica."

18. Josef Ackerman: "Toate astea amintesc de toamna lui 2008."

19. Christine Lagarde: "Am avut in mod clar o criza de incredere si asta a agravat in mod serios situatia. Masuri trebuiesc luate pentru ca acest cerc vicios sa se rupa."

20. Angela Merkel: "Euro este in pericol ... Daca nu facem fata acestui pericol atunci consecintele pentru noi cei din Europa vor fi incalculabile."

Dupa cum e lesne de remarcat citatele de mai sus strica cu disperare dupa salvarea euro, deci nu se va renunta fara lupta crancena. Si acest consens politic si financiar al elitelor duc cu gandul la o integrare europeana ca si raspuns. Si uite cum se poate ajunge la o Europa ca o singura tara, cu aceleasi reguli, politici si finante, in care fiecare natie ar trebui sa dispara ca sine statatoare ... adica o imagine pe gustul Noii Ordini Mondiale, dar asta dupa ce s-a stricat tot ce se putea strica in fiecare tara in parte, ducand fiecare natie in pragul disperarii. E limpede ca suntem in mijlocul unor batalii crancene de culise, indiferent cate ajung sa se vada in exterior.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!