marți, 6 septembrie 2011

FRANCUL ELVETIAN, LIMITAT la nivelul 1,2 CHF pentru un euro

Banca Nationala a Elvetiei a anuntat ca va stabili o tinta a cursului de schimb la minimum 1,2 franci pe euro, pe care o va impune prin achizitia de valuta straina din piata in cantitati nelimitate, transmite Reuters, citat de Mediafax.

"Cu efect imediat, banca nu va mai accepta o rata euro/franc de sub minimul de 1,2 franci. Banca Nationala va impune acest curs minim cu determinare totala si este pregatita sa cumpere valuta in catitati nelimitate", se arata intr-un scurt comunicat al institutiei.

Francul a cazut cu 7% fata de euro dupa anunt, la un curs de 1,187 franci/euro. Vezi aici ce s-a intamplat cu evolutia cursului leu/franc.

Principalul indice al bursei elvetiene a crescut puternic in urma anuntului, urcand cu 3,5%. Cresterea accentuata a pietei elvetiene a propulsat pe plus si bursele europene, indicele FTSEurofirst 300 inregistrand o crestere de 1%.

Francul elvetian a crescut puternic in ultimele doua luni, din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat din zona euro si problemele economice si fiscale ale Statelor Unite, care au determinat investitorii sa paraseasca pozitiile pe bursele de valori si de marfuri, pe valute volatile si obligatiuni cu risc, pentru a se refugia in active cu randamente reduse, insa cu un grad ridicat de siguranta.

Astfel, francul elvetian, aurul, yenul japonez, obligatiunile guvernamentale japoneze si titlurile de trezorerie SUA de pe piata secundara au crescut puternic, atingand maxime istorice.

Companiile elvetiene au reclamat in repetate randuri guvernului si bancii centrale ca aprecierea abrupta a francului afecteaza grav exportatorii, industria si locurile de munca. Exporturile genereaza circa jumatate din Produsul Intern Brut al Elvetiei.

Francul este pe un trend ascendent de trei ani, odata cu criza financiara mondiala declansata in septembrie 2008 de falimentul bancii americane de investitii Lehman Brothers.

In Europa de Est, aprecierea francului a cauzat probleme pentru persoanele si firmele care au luat credite in moneda elvetiana. Fenomenul este mai grav indeosebi in Ungaria, unde creditarea in franci a fost foarte raspandita in anii anteriori crizei.
Sursa: Wall Street

P.S. Intr-o zi cu lichiditate mica pe piata un astfel de anunt poate face ravagii si nebunia din piete a si aratat asta. Toate aceste interventii si insecuritati din piata arata situatia dezastruoasa in care se afla economia mondiala, iar pietele constant manipulate o confirma tot mai des in fiecare zi.  Din aceasta cauza metalele pretioase (aur si argint) se mentin tari in aceste momente desi presiunea pe ele este imensa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!