Fracturarea hidraulica este socotita ca fiind o metoda moderna de extragere a gazelor naturale, metoda ce vine din Statele Unite. Companii care deja le folosesc si la noi, precum Petrom OMV, se lauda cu noua tehnologie si cresterea productiei cu ajutorul ei. Desi introducerea fracturarii hidraulice nu a fost grabita in Europa, noi am preluat-o repede, insa se pare ca tarii noastre ii place sa experimenteze tot ce prinde, indiferent cat de nociv este sau nu. "Fracturarea hidraulica in mai multe etape este o tehnologie utilizata in premiera pentru Romania, care permite un debit crescut al fluidelor din rezervor, din roca in gura sondei, rezultand astfel rate de productie mai mari, spun reprezentantii producatorului OMV Petrom." Desi ea este folosita in Marea Neagra, la distanta de zonele locuite, totusi nu putem exclude extinderea ei si nici consecintele pe termen lung, sau cum se propaga acele chimicale pana la tarm si apoi mai departe. Si oare unde isi arunca ei deseurile ? Direct in mare ? Ii controleaza cineva ? In orice caz, noi restul nu prea stim mai nimic la ce se intampla la noi, nu suntem informati despre ce se face, cum se face si daca ne poate afecta cu ceva. In spatele usilor inchise se iau decizii si apoi se implemeneteaza orice, ca si cum noi nu am exista.
Povestea din spatele acestei tehnologii este una cat se poate de neagra. La noi apar doar stiti, gen - tehnologie folosita cu succes in SUA care scade costurile si creste extractia. Insa despre celelalte costuri, de mediu si de sanatate nu vorbeste nimeni. Insa nu e nevoie decat sa studiezi primii "cobai" in acest sens si imaginea formata dezvaluie adevaratele consecinte ale acestei incercari de a face bani mai repede si mai usor.
Costurile reale ale goanei dupa gaz in America nu au fost deloc de neglijat. Fracking Hell arata cum s-au distrus terenurile adiacente folosirii fracturarii, cum apa potabila a disparut, iar solul e devenit de nefolosit., sau cum au inceput sa iasa deseuri toxice din dealuri si campii. In prima faza proprietarii care si-au vandut terenurile catre companii, sau si le-au concesionat au fost multumiti, deoarece li se promiteau sume bune, posibilitatea de noi locuri de munca si o independenta a tarii din punct de vedere al gazelor. Insa aceste sonde puteau fi sapate la doar 150 de metri fata de orice sursa de apa, multe din ele aprovizionand comunitati intregi. Iar contaminarea apei a inceput imediat dupa inceperea folosirii sondelor. Iar cand aceasta apa e pierduta, nu mai exista cale de intoarcere. Chimicale toxice si radioactive, fara nici o reglementare, patrund in apa si din acel moment apa devine contaminata si periculoasa. Chimicalele eliberate se leaga direct de oase, ficat, sani cauzand cancere, cat si boli gastrointestinale, circulatorii, respiratorii, dar si afectarea creierului cu tulburari ale sistemului nervos.
Apa a inceput sa miroase a diesel, iar cei ce o mai folosesc la spalarea vaselor sau a hainelor folosesc creme pe maini ca sa reziste iritatiilor cauzate. Ma refer la cei ce raman in zonele contaminate si nu au sansa de a pleca. Pentru ei intreaga viata s-a schimbat peste noapte. Ei pot sa-si aprinda apa cu bricheta in loc sa o poata bea.
Problema imensa o reprezinta si faptul ca tehnologia fractarii necesita cantitati uriase de apa care interactioneaza cu un volum pe masura de chimicale.
Deseurile rezultate, ce contin cantitati inadmisibile de radium, au fost aruncate aleator pe terenuri situate intre state cum ar fi New York, Ohio si Virginia de Vest.
Deseurile nici nu a fost nevoie sa fie masurate pentru radioactivitate. In schimb, se intentioneaza saparea de inca 400.000 de puturi in urmatoarele decade, paralel cu exportarea tehnologiei in Europa, iar tara noastra este fruntasa la adoptarea acestei tehnologii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!