duminică, 27 februarie 2011

Dezinformarea cu ajutorul internetului !

Top 4 tactici de dezinformare folosite pentru a ascunde adevarul prin internet !

1. Provoaca oamenii cu atacuri emotionale si personale. Aceasta forma o vedem peste tot in incercarea de a distrage atentia de la subiectul principal. Disputele pe subiecte si atacuri personale tin adevarul la distanta. Oamenii ajung in situatia de a se apara pe ei insisi sau sa apeleze la contra-atac. Este si usor de identificat deoarece se ajunge la tot felul de cuvinte jignitoare, insulte la adresa persoanei, minimalizarea importantei sau a prestigiului personal, inclusiv prin denigrarea calificarii sau profesiei celui in cauza. Totodata folosirea cuvintelor cu majuscule sunt destinate sa creasca intensitatea emotionala a criticii si acuzelor aduse.
Solutia este simpla - ignorarea, pentru ca astfel se contracareaza intentia de a musca momeala lor. Cei ce raspund la prima provocare sunt predispusi apoi sa muste si din restul momelilor dezinformatorului, pentru ca deja s-au angajat in defensiva sau contra-atac fata de orice fel de zgandarire al Ego-ului (personal, profesional, etc).

2. Introducerea unei stari de confuzie irelevanta sau fara sens. Ori de cate ori e posibil, se vor introduce noi indicii, sau fapte care au ca si scop contrazicerea ideii de baza a cautarii adevarului. Este o unealta foarte utila care va neutraliza puterea informatiei adevarate, pentru ca impinge spre dorinta la o concluzie sigura. Insa precum se intentiona va aduce noi dubii si o stare indusa de confuzie, sau deturnarea catre altceva prin diversiune, ceva ce seamana cu ideea de baza insa fara sa ajute in cautarea si gasirea adevarului. Astfel aceasta confuzie irelevanta si in cautarea morilor de vant va duce audienta catre alte lucruri. Fiecare minut cheltuit pe investigarea topicului fara sens, sau irelevant va fi cate un minut in minus pe adevaratul topic al discutiei.
Ce se poate face in acest caz este sa incercam sa prevenim pe cat putem introducerea de informatii irelevante si nesigure. Evitati sa preluati recomandari de la straini, mai ales de pe forumuri cu trafic intens, pentru ca dezinformantii se vor afla acolo din simplul fapt ca au acces la o rata mare de impact pe un numar cat mai mare de cititori. Pe forumuri mici problema e mai redusa, insa acesti dezinformanti se gasesc peste tot. Deveniti foarte pretentiosi la cei pe care aveti de gand sa-i ascultati sau de la cine luati recomandari. Verificarea celui care da o informatie sau de la cine sa crezi ceva este importanta. Dezinformarea se poate intalni si la bloggeri foarte cunoscuti si populari de exemplu, chiar daca lumea ii considera deja respectabili si verificati. Asta din simpla cauza, ca 80-90% din informatiile introduse de acestia sunt realmente adevarate, doar un procent mic este dezinformare din diferite interese personale, sau pentru a proteja un anumit grup de interese.

3. Asasinarea caracterului prin asociere. Aceasta forma este utilizata mai ales in mass-media in mod frecvent si se adreseaza cam tuturor celor ce intentioneaza sa chestioneze autoritatea mass-mediei, al guvernului, al celor de la putere in general. Astfel se vor folosit cuvinte nepopulare si cunoscute ca avand o conotatie negativa pentru oameni, gen: radical, terorist, conspirationisti ... orice fel de cuvant "eticheta" care deja are o prejudecata bine infipta in constiinta populara.
La astfel de situatii nu ai decat sa incerci sa le ignori si sa le indepartezi, fara a intra in polemici si scuze. Daca urmariti Fox News, veti vedea ca ei sunt experti la asta, si majoritatea timpului de emisie se scurge nu pe fapte ci pe protejarea fata de atacuri personale initiate de gazdele emisiunii sau a stirilor.

4. Dezbaterea unor detalii despre subiecte diferite sau de importanta scazuta. Aceasta forma este una foarte comuna si subtila. Asta se intampla des cand adevarul a fost scos la iveala. Asa ceva s-a intamplat si in cazul unui documentar de pe Channel 4 despre lobiul din interior al Angliei in favoarea Izraelului. Unul dintre comentarii numea articolul despre acest lobby al Marii Britanii ca fiind stupid si cu multe inadvertente aducand tot felul de detalii despre cand au fost lansate rachetele din Gaza si chestiuni similare, cu scopul de a induce o simpatie emotionala Izraelului. Insa toate acestea erau despre topicuri diferite cu intentia clara de diversiune prin inducerea unor situatii in care se doreste ca cititorul sa se gandeasca emotional ce ar face in diferite situatii similare. Deci ceva foarte emotional, critic si mai ales - fara legatura cu topicul principal, topic care era extrem de bine definit si documentat, insa bine ascuns pana in acel moment.


Mai cititi si:
Fals de zile mari la televiziunea Fox News !
Seria manipulari: 
2) Manipulari mici
3) Manipulari medii 
4) Manipularile mari - despre educatie, istorie, specii ... 
5) Din manipularile comuniste (aplicate si astazi) - Strategiile KGB-ului pentru tarile din lagarul sovietic - Testamentul rosu
6) Seria manipulari – Controlul total asupra individului
8)Razboiul psihologic - cum s-a format industria manipularii sau a relatiilor publice (PR)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!