luni, 19 iulie 2010

Revenind la sanatate - 8 % fructe, plastice si toxine ingerate voluntar !


Am auzit recent un spot la radio la o bautura (n-am retinut numele) care isi promova produsul cu un text genul: “pana la 8 % fructe”. Sucuri promovate naturale cu 8 % fructe ? De ce se cheama aceaste licori sucuri de fructe ? De ce nu se cheama apa cu aroma de x si y, adica exact ceea ce sunt ? Iluzia reclamei a facut sa poti vinde o minciuna imbracata in haine frumoase. Daca ne uitam pe etichete avem o imagine deloc flatanta, o multitudine de substante chimice si resturi de fructe, e o nebunie. Si prin iluzia titlului insusi noi cumparam si bem astfel de amestecuri de “farmacie” si mai grav dam si copiilor nostrii. La fel cum numesc orice parinte ca este inconstient si iresponsabil daca-si “alimenteaza” copilul la McDonalds, la fel as putea spune si despre cei ce baga litri de astfel de lichide in copii lor pana acestia nu mai vor altceva, nici macar apa. Bauturile carbogazoase au o lista intreaga de efecte negative atasate de ele, insa asta nu pare sa tulbure pe nimeni, daca in reclama arata bine si pare apetisant atunci e in regula. In plus un copil este influentabil si va dori sa bea ce beau si altii, iar reclamele il vor acapara ca si o capcana. Iar parintii ca sa scape de gura si urletele copilului ii vor face pe plac, ca si cum nu ei sunt cei ce ar trebui sa fie responsabili, nu copilul lor. Cele 10 motive pentru care sa nu bei astfel de bauturi publicate peste tot pe net, au efecte minime asupra marilor consumatori, ma intreb de ce. Voi enumera si eu rapid aceste motive: contin foarte multe calorii prin aportul crescut de zahar rafinat din ele, afecteaza ficatul, cariaza dintii, imbolnavesc rinichii, provoaca diabet, pricinuiesc arsuri la stomac, determina istalarea osteoporozei, cauzeaza dificultati de digestie (reflux gastro-esofagian), pot provoca hipertensiune si nu in ultimul rand provoaca hipeactivitate si probleme mentale (frumoasa perspectiva pentru copilul vostru).

In plus acest minunat ambalaj de plastic, care pe cat de ieftin si usor de produs, pe atat de nociv mediului si sanatatii. Asociat cu alimentele el poate deveni otrava, mai ales daca plasezi sticle sau flacoane de plastic la soare. Cu ajutorul soarelui dar si in alte conditii substantele din plastic se pot infiltra direct in suc, ketchup sau alimente. Pare atat de logic si totusi noi nu ne prea gandim la asta. Mai grav este ca acest plastic a ajuns sa fie folosit aproape in orice pentru a reduce costurile indiferent de consecinte. Astfel avem azi asocierea plasticului cu biberoane, tuburi, catetere din spitale, masti inhalatorii. Cele mai periculoase par a fi tuburile care pot transporta substanta direct in sange.
In aceste obiecte de plastic, dar nu numai in acestea este prezent bisphenolul A (BPA) care este un estrogen sintetic care poate cauza tulburari endocrine, diminuand activitatile mentale si neurologice. Sunt studii care asociaza BPA-ul cu potentialul de cancer mamar.
Dar revenind la copii, acestia sunt mai incapabili sa se detoxifice si sa elimine expunerile la toxine, astfel ca efectul asupra lor este unul cat se poate de grav. Se pare ca acest BPA se gaseste si in plombele dentare, nu in toate - dar e nevoie sa va intrebati dentistul despre asta cand se pune problema sa va aplice o plomba.

Cum se elimina chimicalele in hrana sau in interiorul recipientului de plastic ?
- la caldura mare, detergenti puternici si folosire repetata.

Ce plasticuri trebuiesc evitate ?
-       plasticul de tip PVC care contine ftalani, acesta interfereaza in dezvoltarea hormonilor. Dar in contact cu o sursa de calcura (ex : soarele) acesta emite dioxina un cunoscut cancerigen. PVC mai gasim in jucarii, perdele de dus, sticle de ulei vegetal (alegeti tipul 1 – PET sau PETE), ambalaje cosmetice, manusi chirurgicale …
-       plasticul de tip polistiren (PS de tip 6), gasit in tavitele de carne din supermarket, boluri si tacamuri opace de unica folosinta din fast-food sau supermarket.
-       Plastic de tip policarbonat (PC 7) gasit in cani, farfurii, biberoane si tetine(cele transparente). Incalzirea sau mai rau, fierberea recipientelor marcate cu 7 pe dos este extrem de nociva, favorizand scurgerea BPA in hrana, de aceea preferati sticla, canile, bolurile din ceramica. PC-ul este folosit si in captusirea conservelor din metal, mai ales in cazul mancarurilor acide (ex.: sos tomat). Acest PC se mai gaseste si in plombe dentare, textile, tacamuri de unica folosinta, bidoane cu apa…

Care sunt plasticurile inofensive ?
-       PET sau PETE (tip 1), folosit pentru sticlele de apa, suc, ulei, cosmetice (unele). Insa folosirea repetata nu este indicata, de exemplu aprovizionarea de apa in aceleasi sticle de plastic duce la scurgerea de chimicala inauntrul sticlei.
-       LDPE (tip 4) la ambalajele unor produse cosmetice cum sunt cele in recipientele tub (pasta de dinti, demachiante, crème).
-       PP (tip 5) folosita la recipiente opace sau semi-opace, cum ar fi sticle, boluri, paie de baut, unele cutii de iaurt, cosmetice si unele biberoane (astfel alegeti tipul 5 daca tineti neaparat sa folositi biberoane de plastic).
-       HDPE – de negasit.

Atentionari:

-       cititi eticheta si evitati pe cat posibil plasticul de tip 3,6 si 7, precum si producatorii ce nu specifica numarul plasticului folosit.
-       Nu lasati la soare sau in congelator lichide imbuteliate in plastic pentru a evita eliminarea dioxinei in conditii extreme. Nu consumati apa sau sucul din plasticul uitat si lasat desfacut mai mult timp.
-       Nu incalziti in microunde astfel de plastice.
-       Transferati hrana cumparata in plastic in ambalaj de hartie, ceramica sau sticla
-       Nu spalati la masina de spalat vase recipiente de plastic, spalati doar manual cu apa calduta si detergent delicat.
-       Cumparati la vrac ca sa evitati excesul de ambalare in plastic si ca sa economiti si bani.
-       Alegeti hrana conservata la borcan, nu la conserva metalica.
-       Evitati bauturile in doze de aluminiu – la testari s-au gasit concentratii mari de BPA, mai ales la bauturile energizante.
-       Nu folositi de prea multe ori recipiente de plastic, la orice semn de degradare – aruncati-le in tomberoanele speciale.
-       Hraniti bebelusii si copii din recipiente de portelan, ceramica sau sticla si eventual inox.
-       Ca sa evitati ftalanii, plumbul si BPA-ul din jucariile de plastic, cumparati jucarii din materiale textile, carton sau lemn
-       La terasa sau restaurant cereti sa nu vi se aduca pai impreuna cu bautura comandata.

Adevarul este ca optiunile noastre se reduc in mod constant, cei care au creeat aceasta dependenta si comoditate in stilul de viata bazat pe plastice nu au avut nici o clipa in vedere efectele nocive, astfel incat suntem pusi mereu in fata unor provocari pentru a avea un stil de viata cat mai sanatos si profilactic. Totusi cunoasterea acestor elemente, face sa putem macar sa tinem cont de ele si sa fim constienti de acum incolo si de alte motive care ne pot face viata mai nesanatoasa si cu efecte patologice. 

Surse: Sideris 

Mai citit si:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!