miercuri, 12 octombrie 2011

Frunzarim prin date noi despre criza !

Europa isi va salva megabancile ? Si daca da, dupa aceea ce ?

Unii investitori considera ca liderii politici pot pur si simplu promite niste bailout-uri si vor rezolva magic problemele cu datoriile.
Da, stiu ca suna absurd. Insa precum stiti, este motivul principal pentru care bursa actiunilor a inregistrat cresteri zilele trecute. Liderii Germaniei si Frantei au promis ca vor veni cu un nou plan de salvare pentru megabancile lor si Wall Street s-a bucurat.
In lumea reala insa nu e chiar atat de simplu. Daca ceva s-a intamplat e ca aceasta criza s-a agravat dramatic...
Tarile ce alcatuiesc PIIGS inca se indreapta spre default si nimic din ce au facut Franta, Germania sau celelalte institutii europene, sau au promis ca vor face, nu a schimbat lucrurile.
Da, aceasta criza are potentialul sa fie mult mai periculoasa decat criza datoriilor Lehman Brothers de acum 3 ani. De altfel, doar 2 dintre candidate - Grecia si Italia - au de 5 ori mai multe datorii decat a avut Lehman cand s-a prabusit.
Apoi costurile cu aceste pachete doar creste.

DEXIA, care tocmai a esuat cu 707 miliarde $ va necesita o infuzie majora de capital de la guvernele din Belgia, Franta si Luxemburg. Si e a 2-a salvare pe care DEXIA o necesita in ultimii 3 ani - cu atat mai ridicola cu cat a trecut testul stresului de acum cateva luni printr-o simpla stampila.

Si desi DEXIA a tinut cap de afis zilele trecute, nu e singura. Grecia tocmai si-a salvat banca Proton, in timp ce Danemarca a trebuit sa inginereasca o salvare pentru Max Bank.

Si nu uitati nici o clipa faptul ca banci mult mai mari europene, cu trilioane in achizitii fiecare, sunt deja ingropate in datorii uriase suverane. Ca sa le salvezi e nevoie de o suma mult mai mare decat cele mai bogate state din lume si le-ar putea permite.
Asa ca in momentul cand planurile de salvare se vor anunta in cateva saptamani, investitorii vor resimti o mare dezamagire - prea putin si prea tarziu.

In al treilea rand, chiar daca guvernele francez si german vor putea cumva sa-si permita o salvare masiva bancara, asta le-ar curma finantele, le-ar scadea ratingul si ar crea o si mai mare criza a datoriilor suverane.
Imaginea de ansamblu ? Ganditi-va la asta: pana recent criza europeana era doar despre tarile europene suverane pe marginea dezastrului.
Insa acum avem tari suverane + bancile gigante - ambele pe marginea prapastiei si pe cale de prabusire simultana !

Asta inseamna: cu cat guvernele suverane se inneaca mai tare cu atat creste riscul unei crize bancare globale.
Cu o astfel de perspectiva de magnitudine istorica e nevoie sa intreprinzi actiuni cu mult inainte ca asta sa se produca.
Money and Markets

Slovakia a votat nu pentru planul european de salvare
Coalitia la putere nu a avut castig de cauza in parlamentul slovac ieri, cand planul de a contribui la salvarea unor economii mai mari decat cele slovace au fost rejectate. Suna si logic, nu ? Insa se asteapta un nou vot, probabil chiar saptmana asta pentru a nu turmenta si mai tare pietele financiare (nu cred ca asta va ajuta la cum merge treaba in clipa in care vorbim).

Ne apropiem de un eveniment "Lehman" in Europa
Nationalizarea este numele jocului astazi in Europa. Intr-adevar am vazut acum 3 banci europene nationalizate in ultimele zile ... iar Franta mai anunta nationalizarea suplimentara a inca 2-3 banci "doar in caz de ...".
Daca va amintiti s-a incercat acelasi plan in Statele Unite cu Fannie si Freddie, AIG, si alte firme in 2008. Situatia nu a iesit tocmai bine. Daca privim in urma lucrurile au inceput sa se accelereze chiar in perioada acestor nationalizari.
Intre timp, Sarkozy si Merkel continua sa "planifice" ce vor face ... Realitatea este ca ei nu au alte planuri inafara de a arunca cu bani in bancile europene si in tarile componenet PIIGS.
Tot ce fac ei e sa castige timp pana cand pregatesc default-ul Greciei.

Si da, oficialii germani au spus recent in Telegraph ca un default greu vine in Grecia si ca investitorii vor avea taiate cam 60 % din investitiile de obligatiuni acolo.
In termeni simpli, noi ne apropiem rapid de un nou Lehman pentru anul 2011. Insa de data asta nu bancile intre sub apa, ci datoria suverana a Greciei.
Daca privim la DEXIA belgiana ce tocmai s-a scufundat ... avea o expunere de numai 5.4 miliarde de euro la datoria greceasca.
Pai, expunerea franceza, germana, engleza si americana in Grecia este de 165 miliarde. Si tot aceste tari au in total o expunere de 2.6 trilioane in tarile intitulate plastic PIIGS.
Asa ca e doar o deductie logica faptul ca default-ul grecesc (si se va intampla) va aduce cu sine niste momente interesante. Intr-adevar, asta va fi o criza pentru care 2008 a fost doar o incalzire.

Vedeti voi, 2008 a adus datorii toxice in sectorul privat bancar. Astazi insa, multumita FED-ului american si miscarilor inteligente ale Bancilor Centrale, aceste datorii toxice s-au mutat in balanta publicului.
Asa ca prabusirea pietelor va duce la arderea dubla a obligatiunilor, si a defaultului suveran (incluzand aici si Statele Unite), prabusirea unor banci majore (poate Bank of America ?), pauze bancare, inchideri guvernamentale, dezordine civila si lipsa de alimente.

Pe scurt, noi intram intr-o Mare Depresiune: colapsul la scala larga a intregului sistem financiar bazat pe credite din tarile dezvoltate.



Daca nu v-ati luat inca masuri de siguranta pentru voi si familie, atunci e cazul sa faceti ceva ACUM. Pentru ca situatia greceasca poate sa ajunga in tara ta in orice moment.

7 semne mari de avertizare descrise de Money and Markets:

1) Grecia intra in default foarte curand;
2) Contagiunea fricii se va extinde;
3) Mega-banci europene se vor prabusi;
La recentul test de stres deja 5 mari banci spaniole au avut probleme:
  • Caixa Catalunya
  • Unnim
  • Caja de Ahorros del Mediterráneo
  • Grupo Caja 3
  • Banco Pastor

Mari banci franceze sunt si ele in situatii similare. Deabia au trecut testul. Si asta in ciuda faptului ca li s-a permis sa triseze - adica nu si-au contabilizat nici o pierdere pe imprumuturile catre Grecia, Portugalia si Irlanda. Dar avem ceva de genul:

•   BNP Paribas 2.7 trilioane $ in active, transformand-o astfel in cea mai mare din lume ...
•   Crédit Agricole are 2.1 trilioane si e a 4-a banca din lume ca si marime
•   Société Générale are 1.5 trilioane $


Totalul activelor acestor 3 mari banci franceze e mai mare decat totalul activelor JPMorgan, Bank of America si Citigroup. 
Aceste banci stau agatate de imprumuturi paguboase in tarile PIIGS. Insa pericolul consta si intr-o amenintare iminenta: retrageri masive !
Vedeti voi, bancile din zona euro au fonduri de sub 35 % din depozite dupa date Bloomberg. In schimb se bazeaza mult pe "finantari en-gros" - adica bani imprumutati de la alte banci si institutii. In alte cuvinte sunt dependente de "bani la cald". Si acesti bani sunt primii care se retrag - asa s-a intamplat si in State acum 3 ani. Insa bancile europene sunt chiar mai dependente decat erau cele americane in 2008 de acesti bani. Si deja se intampla. De aceea ECB-ul a intrat rapid de curand cu 40 de miliarde de euro pe piata, deoarece bancile sufereau de lipsa de fonduri si lichiditate. Insa 40 miliarde acopera cam 1 cent pentru fiecare dolar aruncat pe imprumuturile PIIGS.

4) Guvernele europene vor fi intr-o cascada proaspata de scaderi de rating
5) Spania si Italia vor fi urmatoarele pe lista default-urilor
6) Piata globala de datorii va fi pe picior de prabusire
7) Cercul vicios al default-urilor suverane si a caderii bancilor mari va arunca lumea intr-o Depresiune Globala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!