joi, 30 iunie 2011

Noua educatie romaneasca. Funeriu si BAC-ul.

Oare Funeriu si-ar luat BAC-ul? - aceasta este intrebarea de pe buzele tuturor, dupa ce au auzit gafa ministrului, din Parlament, care sustinea sus si tare ca, potrivit DEX-ului, cuvantul “coleg” este neutru.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, s-a facut de ras in Senat incercand sa-l convinga pe Mircea Geoana ca genul substantivului "coleg" este neutru. Totul a pornit de la un schimb de replici intre parlamentarii puterii si cei ai opozitiei. Aflat in randul de banci rezervate reprezentantilor guvernului, Funeriu l-a aplaudat pe unul dintre senatorii PDL, atragand atentia presedintelui Mircea Geoana, care l-a somat sa pastreze linistea. "Vorbeam cu un coleg", a fost raspunsul ministrului, contrat din nou de catre Geoana: "Nu sunteti coleg cu noi”, scrie Gandul.

Luand cuvantul, in fata plenului, cateva minute mai tarziu, ministrul Educatiei a tinut sa puncteze: "Asa cum scrie in DEX, cuvantul «coleg» este neutru, nu este defel feminin".

Dupa ce ministerul Educatiei nu are bani sa investeasca in salariile cadrelor didactice, profesorii fiind printre cei mai prost platiti bugetari din tara si nici bani de investitii in scoli, se pare ca totusi ministrul are bani sa investeasca in sisteme de supraveghere pentru Bacalaureat.



“Fara frauda!” - este motto-ul ministrului pentru examentul de BAC din acest an - si in toata disperarea asta dupa corectitudine, sute de elevi au fost dati afara din examen, probele au fost incredibil de grele si ministrul se dovedeste a fi agramat.

Bacalaureat 2011: Ce patesti daca esti prins copiind?

BAC-ul - o bataie de joc

Presedinta Societatii Academice din Romania, Alina Mungiu Pippidi, critica modul in care au fost formulate subiectele la proba de limba si literatura romana a Bacalaureatului.

Circa 200 000 de elevi fara aparare au fost expusi sapamana aceasta unei imposturi si batai de joc fara precedent, sub pretextul ca isi sustin bacalaureatul la limba romana. Examenul a fost un exemplu de cum sa nu formulezi subiecte, sa propui bareme care arata stiintific, dar nu pot fi decat discretionare data fiind natura subiectelor, si cum sa stabilesti arbitrar ce se puncteaza si ce nu.

Prima proba a celebrului examen, ( astept de la Minister sa ni se spuna cine a facut subiectele, cine le-a validat si cine a selectat pe cei care le-au facut - ca trebuie toti dati afara) era un pasaj dintr-un roman de Eliade (nu mai comentez locul supraevaluat al lui Eliade ca prozator in romana, exista Calinescu pe tema asta). Nu conteaza asta. Sa vedeti ce trebuie sa faceti ca sa absolviti in viata reala la optsprezece ani cu certificat ca intelegeti si comunicati in romana cat sa performati in restul vietii dvs. Trebuie sa fiti capabil sa explicati «rolul punctelor de suspensie in secventa: caci toate sunt zadarnicii omenesti ale pamantului... » (de ce e asta o secventa si nu un fragment ? ca sa deprindem elevii cu folosirea improprie a limbii romane chiar in subiectele de bac ?) ; sa construiti un « enunt in care sa folosesti o locutiune/expresie care sa contina substantivul gand », sa transcrii « doua cuvinte din text care apartin campului semantic al creatiei », sa notati « doua motive literare din textul dat ».

Daca reusiti sa faceti toate astea, cert nu o sa va faceti inteles in mod neambiguu in conversatie, nici nu veti scrie vreo romana decenta si demna de Eminescu, cel mult veti deveni un aspirant la categoria critic literar roman pretentios si semidoct. Si desi nimeni nu aspira la asa ceva, asta e de fapt cerinta probei 1 la bacalaureat. 30 de puncte daca te conformezi si nu stergi geamurile cu foaia asta asa cum ar merita.”

Proba la Matematica - subiecte de olimpiada

O alta bataie de joc a invatamantului a fost proba la matematica, unde subiectele au fost asemanatoare celor de olimpiada, toti elevii fiind dezamagiti si ingrijorati in privinta rezultatelor.

Cateva declaratii

Andrei, elev la un liceu economic din capitala a declarat pentru romanialibera.ro ca "Au fost in ultimul hal. Nu cred ca iau bacul, nu am stiut nimic, pe olimpici i-au lasat sa copieze si pe noi nu ne-au lasat nici macar sa ne intoarcem capul."

Alexandra, eleva a colegiului Gheorghe Sincai este mai increzatoare, chiar daca nici ea nu spera la o nota prea mare: "Si-au batut joc de noi. A fost o lovitura de teatru. Ai vazut ce usoare au fost alea la romana. Ma asteptam sa fie la fel. Cand am vazut subiectele mi s-a facut rau. Nu am facut decat de ici de colo cate ceva. Cred ca iau peste 6, dar nu mult."

Bacalaureat 2011: Vezi subiectele la matematica si istorie


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!