Poate ati auzit de recentul scandal cu aceste "Bitcoins" si cum s-au devalorizat ele intr-o singura zi, probabil ca inventatorii si-au retras o mare parte din bani, insa speculez acum la asta neavand convingerea ca hackerul sau hackerii stau la baza distrugerii acestei monede. In orice caz am gasit un articol destul de bine structurat care explica foarte bine schema acestei monede virtuale. Imi doresc sa atentionez pe aceasta cale pe oricine care este tentat sa cada capcana unor astfel de investitii in "eter", mergand pe principiul ca adesea lucrurile ce par a fi prea bune ca sa fie reale, ele chiar sunt. Insa ramane la latitudinea fiecaruia ce anume vrea sa faca, eu pot sugera doar o informare cat mai minutioasa in prealabil.
"Bitcoins reprezinta una din primele tentative de a crea o moneda reala insa fara guvern, banca centrala si fara nici o regula.
A inceput si s-a sfarsit cu un singur click. Cu o singura atingere a mouse-ului, un hacker a reusit sa transfere credite in valoare de 25,000 $ din moneda online - in acel moment valorand aproape 500,000 $ reali - in propriul sau cont. Transferul este vizibil intr-un registru public; detinatorul publicandu-si situatia online, insa nici un folos - banii sunt dusi.
Asta s-a intamplat acum in iunie, si a fost cel mai mare jaf de pana acum din istoria Bitcoins, unul dintre monedele cele mai noi din lume, iar panica succedata a lasat multi utilizatori ocazionali in impas.
Cateva zile dupa, s-a petrecut al 2-lea hack: un atac pe bursa interna de schimb valutar, implicand de data asta peste 400,000 de Bitcoins - in valoare de aproape 9 milioane de dolari. Incercarea de a vinde monedele a fost atat de mare incat valoarea fiacarei monede a scazut de la 17$ la 0.01$.
Bursa de schimb special creata pentru Bitcoins - MtGox, a fost inactivata imediat, avand intentia sa anuleze acea tranzactie. Insa nimeni nu stie cat va valora moneda - daca va valora ceva - atunci cand bursa se redeschide.
Asa e cu ciudata lume a frontierei virtuale. Bitcoin nu este moneda vreunui joc sau mania de pe Facebook - este o prima incercare de a crea o moneda reala fara guvern, banca centrala si fara reguli. Mai mult de 6,500,000 Bitcoins sunt in circulatie, intr-o economie online, in valoare de peste 180 de milioane, asta pana inainte de "jaful" din iunie.
Nici o banca sau guvern nu instituie Bitcoins. In loc de asta, acestia sunt minati in loturi de cate 50, ca si rezultat al unor calcule intensive facute de PC-uri peste tot in lume. Oricine vrea sa mineze monedele trebuie sa instaleze un software pentru asta si in urma calculatiilor e nevoie de un anumit timp pentru o anumita unitata pentru a fi minata.
Oricare computer si de oriunde care solutioneaza problema de calcul primeste 50 de Bitcoins. Acum 6 luni, aceasta recompensa era de sub 1$. Insa la inceputul lui iunie, valora deja 1000$. Insa munca necesita calculatoare foarte puternice pentru a-si face treaba: uni dezvoltatori implicati in proiect estimeaza ca un laptop ar putea lucra si 2 ani fara sa genereze vreo moneda.
Dat fiind valoarea rapid crescuta a acestor monede si dificultatea tot mai mare in a-i mina - nu e o surpriza ca oamenii au inceput sa ia masuri extraordinare din dorinta de a-i genera.
Utilizatorii de forumuri pentru minat discuta despre cum sa-si ventileze mai bine calculatoarele, inclusiv in racirea acestora cu gheata pentru ca procesoarele sa functioneze mai repede, chip-uri speciale personalizate, sau imprumutarea unei puteri de retea, toate pentru a genera mai multe monede. Cineva a raportat chiar faptul ca prin consumul excesiv crescut de electricitate in casa sa, politia a venit sa verifice daca nu cumva este cultivator de cannabis.
Membrii ai colectivitatii de hacking, precum LulzSec si Anonymous, cei din spatele a nenumarate atacuri mediatizate in ultima vreme, poate au gasit o cale mai inovativa, de a folosi computerele altor oameni pentru asta. Gruparile au negat atacurile bazate pe botnets - o retea de computere cu care acesti hackeri pot accesa si folosi computere fara cunostinta proprietarului - pentru a furniza amploarea si numarul mare necesar in a ataca tintele renumite.
Mai multi pretinsi membrii ai Anonymous, cat si alti intermediari conectati cu Anon sau Lulzsec, au confirmat ca acestia au folosit botnets pentru a mina Bitcoins. Un report credibil sugereaza ca indivizi conectati de Anonymous au botnets cu peste 100,000 de computere active. O astfel de retea ca si marime, chiar daca mineaza Bitcoins in mod ineficient, are potentialul sa genereze 400-500 de monede pe zi - in valoare de 7,500 $, asta inainte de prabusire.
Programatorii din cadrul Bitcoins au pareri impartite despre implicarea hackerilor. In timp ce unii neaga existenta botnet, altii admit acest factor, spunand ca o cadere in puterea de procesare din aprilie este conectata de inchiderea unui astfel de botnet. Altul, care nu vrea sa fie numit, a recunoscut ca "e clar ca acei baieti au decis ca ar putea primi o recompensa mai buna prin participarea in Bitcoins decat prin atacul asupra sa".
Atractia Bitcoins pentru astfel de comunitati e multipla. E doar un experiment online fara implicarea guvernului sau al corporatiilor. Este acceptat ca moneda pe sute de siteuri din intreaga luma, incluzand unele care pretind ca vand droguri ilegale si o gramada de pornografie.
Totodata, desi avand un registru public al tranzactiilor, e capabil sa fie total anonim. Utilizatorii mai precauti gasesc faptul ca singura ocazie prin care se face legatura intre portofelul lor Bitcoins si identitatea reala, este cand transfera monedele in bani reali pe o bursa privata.
Astfel, ei se pot localiza oriunde vor in lume, adesea eliminand diferite reglementari, oamenii legii avand o problema - daca experimentul Bitcoins supravietuieste, criminalii si spalatorii de bani s-ar putea sa aiba in curand un canal de neurmarit - prin care sa-si alimenteze activitatile.
Probabil a incurcat anumite agentii si decizia recenta Wikileaks in a imbratisa noua moneda, pentru a da donorilor si surselor un prospect de anonimitate.
"Libertatea de a plati pe oricine de oriunde in lume, instant si usor este idea fundamentala" spune Gavin Andresen, cunoscut ca liderul tehnic al Bitcoin. "Internetul ne da abilitatea sa comunicam cu oricine usor, instant si la costuri mici; cred ca ar trebui sa fie la fel de simplu sa platesti pe cineva precum e sa-i trimiti un email."
Nils Schneider, spune si mai succint: "Bitcoins este un experiment pentru a crea o moneda bruta digitala. O astfel de moneda nu are nevoie de supervizare."
Schneider insa prezinta o lipsa de simpatie si fata de prima victima a celor 25,000 Bitcoins care a adus o agitatie in securitatea acestei comunitati. Portofelele Bitcoin sunt stocate momentan fara nici o criptare - inca de la baza, iar transferurile materialului furat sunt ireversibile pana cand jumatate din comunitatea Bitcoin nu este de acord.
Intrebat inainte de jaful de pe MtGox, Schneider spunea: "Lucram pe criptarea portofelelor pentru a nu putea fi furate asa de usor. Insa inafara de asta, Bitcoins este ca si banul lichid. Trebuie sa ti-l asiguri tu insuti si sa nu mentii prea multi Bitcoin pe un calculator usor de hackuit." El a adaugat ca daca moneda va decola, spera ca bancile sa asigure ajutor oamenilor in protejarea portofelelor.
Poate cea mai simpla explicatie pentru care s-au adunat mii de utilizatori - multi fara cunostinte tehnice - la o moneda neprotejata este valoarea crescuta la care a ajuns moneda in ultimele luni. Pe 1 ianuarie 2011, o moneda Bitcoin valora 30 de centi. Pana in iunie 9 insa a ajuns la 29,55 $.
Volumul total de dolari reali tranzactionati contra Bitcoin pe bursa MtGox a atins 146,000 in ianuarie. Insa in doar primele 2 saptamani ale lui iunie, cifra s-a multiplicat de 143 de ori, la o valoare totala de 21 milioane.
Bitcoins au generat valoare din nimic, spargand toate regulile economice ale oricarei alte monede existente. De la cum a fost proiectat, Bitcoins are o rata a inflatiei estimata de dezvoltatori de 7,2% (asta cazand automat la 0% in urmatorii 30 de ani).
O astfel de hiperinflatie impovareaza de obicei rata de schimb - la fel cum s-a intamplat in Germania la inceputurile lui 1930 (vezi Weimer), sau in Zimbabwe in ultimele decade. Insa valoarea Bitcoins a crescut in continuu in 6 luni.
Chiar si cei mai implicati in Bitcoin au admis inainte de hackul de pe MtGox ca Bitcoin se afla intr-o bula - si ca o pierdere a increderii ar fi fatala: "Cresterea ratei este in mod cert nesustenabila. Nu stiu daca valoarea actuala este sustenabila; cu siguranta daca oamenii isi pierd increderea in sistemul Bitcoin, valoarea se va izbi de pamant," spunea Andresen.
"Bitcoin e un experiment ce n-a mai existat inainte. Oamenii ar trebui sa o ia ca un inceput al internetului - ar putea sa devina extrem de populara si de succes, sau ar putea sa cada. In orice caz nu astept ca drumul din fata sa fie unul lin, chiar daca va fi un succes in final, ma astept la mai multe bule de pret, fraude, virusi de calculator, caderi ale afacerilor conectate cu Bitcoin si alte probleme pe care nu le pot imagina acum."
Data fiind travaliul Bitcoin, cei mai idealisti dezvoltatori sunt dornici sa sustina beneficii largi pe care o moneda deschisa le-ar putea avea, atunci cand se instaureaza. Desi controversant - cel putin in cadrul comunitatii - un anumit ghidaj legal ar putea deveni necesar pentru toate astea sa se intample.
"Oamenii din lumea a treia sunt la cheremul guvernelor corupte si al bancilor," spune Amir Taaki, co-fondatorul Bitcoin Consultancy. "Bitcoin poate reduce drastic capetele de sus si sa lupte impotriva coruptiei. In prezent, e posibil sa platesti pana la 23% comisioane de transfer pentru exterior. Asta nu e capitalism, este coruptia capitalismului."
Doar la cateva zile dupa jaful masiv de pe MtGox, idealistii au asteptat inainte sa deschida din nou calea acestei monede fara reguli, guvern, control corporat, ramane de vazut daca va supravietui suficient pentru a-si atinge beneficiile potentiale.
Cei mai prosperi utilizatori desigur au cele mai presante ingrijorari. Doar cand schimbul se va deschide vor putea afla daca portofelul lor electronic valoreaza milioane de dolari, sau mai putin de cei 10$ cat valoreaza un USB pentru stocare. Este cu siguranta o asteptare tensionata."
Sursa: Guardian.co.uk
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!