Citand din WSJ:
"Buzunarul adanc al Chinei mentine momentan un euro puternic.
Insa cu viitorul financiar al Greciei inca neelucidat, chiar daca legislatorii au votat planurile de austeritate ieri, si cu moneda singulara nesigura pe termen lung, Beijing risca sa invete o lectie despre incercarea de a lupta impotriva pietei inclinata mai mult sa vanda decat sa cumpere.
De luni de zile, zvonuri despre "cumparari oficiale din Asia" au incalzit pietele, atunci cand euro cazuse sub anumite praguri. Acele zvonuri au mentinut raportul euro/dolar in suspans si uneori intr-o variatie extrem de mica, chiar si cu frica unui eventual default al Greciei.
China, cel mai mare detinator de rezerve straine, a manifestat un suport financiar fata de moneda euro, aflata in vulnerabilitate, in drumul sau catre legaturile facute in Europa."
Si deoarece BPoC nu detine nici o balanta, datorita faptului ca trilioanele chineze detinute in datorii rele sunt tinute inafara rapoartelor, nimeni nu se incumeta sa stea in fata unui tren al carui capacitate de a cumpara euro e necunoscuta, limitata macar in teorie doar de cantitatea a cat de multe gadgeturi respectiv chinezarii vor cumpara americanii din clasa mijlocie de la fratele comerciant - China.
Exista totusi pericole atasate strategiei chineze. Majoritatea observatorilor de piata sunt de acord ca nu e niciodata o idee buna sa te lupti cu pietele. Doar intrebati Banca Centrala Europeana despre asta, care a cumparat luni de zile obligatiuni aflate in stare proasta - doar ca sa le creasca randamentul datorita fricii legate de Grecia.
In orice caz, momentan investitorii sunt precauti in a merge impotriva Chinei cu toate acele resurse economice de care dispune.
China detine peste 3 trilioane in rezerve, cu o estimare ca 60% din acestea sunt denominate in dolari. Strategia urmata acum cu euro e cu doua batai: pe de o parte isi creste acumularile globale, pe de alta isi diversifica rezerva.
Oricine a urmarit perechea EUR/USD cu o frecventa zilnica este familiarizat cu urmatoarele miscari:
"Piata e inclinata sa vanda euro in raliuri, pe cand China le cumpara pe corectiile in jos," spune Michael Woolfolk strategist consultant la BNY Mellon New York. "Mentinem conditiile curente de oscilatii intre aceleasi nivele, asta pana cand vom vedea o clarificare pe termen lung a Greciei."
Cat de mult euro cumpara China si cati dolari vinde ? Multi.
Analisti ce au revizuit datele oficiale au observat ca trezoreria chineza s-a imputinat recent cu cel putin 300 de miliarde de dolari. Alti analisti de la diverse banci americane spun ca autoritatile monetare au fost in permanenta vanzare de dolari in ultimele 4 saptamani, traducandu-i in euro.
Woolfolk estimeaza ca autoritatile vand cam 2 miliarde pe sesiunea de trading, cu cel putin o treime convertita in euro.
Estimarile lui Douglas Borthwick de la brokerul Faros Trading suna cam asa:
"Conform trendului de alocare al fondurilor de catre CIC (China Investment Corporation) tara ar putea investi in jur de 500 de miliarde de euro (722 miliarde $) de-a lungul Europei in urmatorii 5 ani, cu 20 % din suma alocata zonelor de periferie EU. Asta cu siguranta ca ar cumpara o cantitate uriasa de bunavointa din partea Europei pentru proiectele urmatoare chineze."
Dar asta nu inseamna ca aceasta generozitate nu cunoaste limite.
Si precum am sugerat anterior, singurul lucru ce poate preveni China de la a baga mai multi bani pe piete este un eveniment terminal, in cazul in care sigur China va face tot ce poate sa previna un posibil dezastru, prin ingemanarea bancilor sale cu cele europene.
Analistii prevad posibilitatea in crestere pentru 2 scenarii grave. Grecia paraseste euro, sau frica insolventei va aduce probleme economice serioase Spaniei, Irlandei, si/sau Portugaliei. Daca una din aceste scenarii se va intampla atunci China s-ar putea opri din a schimba unii bani pe altii rai.
Ironia face ca de data asta nu e America cea care urmareste o devalorizare a dolarului, ci partenerul sau monetar, pentru care un euro puternic este la fel de important. Ce poate face China in acest caz e sa creasca exporturile americane, care, pentru cine nu stie, nu mai exista (inafara de niste inovatii financiare). "Iar eu as adauga si razboiul."
Intrebarea acuma ramane: cat timp va trece pana cand Germania spune stop manipularii chineze aducand moneda europeana la un nivel la care sa fie si mai viabil pentru Germania sa renunte la aceasta moneda (ceea ce va costa CDU si pe Merkel o portie serioasa de credibilitate politica) si sa se reintoarca la marca germana. Insa bancile germane sunt la fel de legate de China precum sunt de FED-ul american, astfel tara a picat cumva la mijloc.
Bafta cu asta Angela.
Sursa: ZeroHedge
Mai cititi si:
Germania tipareste deja marci
China a inceput sa cumpere Europa. Care sunt optiunile Romaniei?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!