Ar fi fost socant dupa parerea mea ca Germania sa nu-si ia astfel de precautii din timp cand se vede treaba deja de la o posta ca intreaga structura europeana se zguduie din temelii, dar Nigel Farage o spune mai bine decat mine :)
Deşi de-a lungul timpului au existat nenumărate zvonuri privind revenirea nemţilor la marca germană, mai nou, scrie Express.co.uk, există informaţii potrivit cărora aceştia ar fi început deja să o retipărească.
Toate acestea, mai precizează sursa citată, fac parte din planul Germaniei de a părăsi zona euro.
Momentan aceste date rămân la stadiul de zvon, însă este important de reţinut faptul că apar în urma speculaţiilor care susţin că desfiinţarea zonei euro este tot mai aproape.
Pe de altă parte, revenirea nu pare atât de imposibilă dacă ne gândim că încă din 2010 aproape jumătate din populaţia Germaniei susţinea că îşi doreşte să revină la marca germană. Mai mult, circa 13 miliarde de mărci sunt încă în circulaţie aşa că mulţi comercianţi acceptă încă vechea monedă.
De altfel, în luna octombrie a anului trecut, Angela Merkel i-a transmis lui Papandroeu, în cadrul summitul Consiliului European de la Bruxelles, că ia în calcul posibilitatea retragerii Germaniei din zona euro. Potrivit unor martori care au asistat la discuţie, citaţi de The Guardian, George Papandreou ar fi acuzat-o pe Angela Merkel că a făcut propuneri “nedemocratice” la summitul din octombrie, când cancelarul Germaniei a cerut insistent ca statele din zona euro care cer ajutor financiar, precum Grecia şi Irlanda, să-şi piardă dreptul de vot în anumite decizii economice. Potrivit sursei citate, răspunsul “doamnei de fier” a Europei a fost unul tranşant: “Dacă acesta este genul de club în care se transformă zona euro, atunci poate că Germania ar trebui să-l părăsească”.
Dacă într-adevăr Germania va face acest pas, atunci decalajul dintre statele lider ale Europei se va accentua considerabil. Mai mult, încă de la introducerea sa în 1999, euro nu a avut deloc o viaţă tocmai uşoară în rândul publiclui german, şi asta pentru că introducerea sa a fost primită cu foarte mult scepticism în pofida faptului că era considerată a doua cea mai stabilă monedă, după dolarul american.
Cel mai recent sondaj publicat de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung arată faptul că pe fondul problemelor din zona euro, nemţii nu mai au încredere în în moneda europeană. Mai concret, 71% dintre persoanele interogate au afirmat că au mai puţină încredere în euro sau că nu mai au deloc, în timp ce doar 19% declară că au „o mare” sau „o foarte mare” încredere în moneda unică. În luna aprilie a acestui an 66% afirmau că nu au încredere în moneda europeană, iar în 2008, mai puţin de jumătate din persoanele interogate au împărtăşit această opinie.
Într-un alt sondaj publicat la 10 iunie de canalul public ZDF, 60% din germani se declarau şi împotriva acordării de noi ajutoare de către UE Greciei.
Soroş: Ieşirea unei ţări din zona euro este inevitabilă
Tot de curând, miliardarul Soroş a declarat faptul că ieşirea unei ţări din zona euro este inevitabilă, iar Europa ar trebui să aibă un “plan B” prin care să prevină colapsul economic al Uniunii Europene.
Miliardarul a reiterat că moneda euro a avut încă de la început un defect fundamental, pentru că nu a fost susţinută printr-o uniune politică sau printr-o trezorerie comună a statelor care au adoptat-o.
“Euro nu a avut nicio prevedere pentru corecţie. Nu a existat niciun aranjament pentru ieşirea unei ţări din zona euro, lucru probabil inevitabil în actualele circumstanţe”, a spus el. Deşi consideră că “supravieţuirea Uniunii Europene este de interes vital pentru toată lumea”, Soros a arătat că UE are nevoie de schimbări structurale pentru a evita un proces de dezintegrare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!