Da, pentru mine asta este o stire importanta, deoarece ador rosiile din Oltenia, asa cum apreciez tot ce este natural si mai pastreaza gustul copilariei mele. Traind la oras devine o aventura tot mai mare sa-ti asiguri o hrana sanatoasa si cat mai putin pompata cu "artificii", si precum ma straduiesc sa fac exact ceea ce si promovez, uneori nu imi este usor sa ma bucur de adevaratele "delicatese culinare". Pana saptamana trecuta nu puteai gasi decat rosiile acelea fara gust de sera si aduse de nu stiu unde, plus cateva exemplare pe care scria ca sunt romanesti, dar la care existau contestatii din partea altor vanzatori din piete (daca stai sa vorbesti cu oamenii poti afla o gramada de lucruri), cum ca doar eticheta e romaneasca. Ideea este ca ieri am reusit sa pun mana pe primele rosii de Oltenia, si nu doar pentru ca mi s-a spus ca sunt de acolo, dar si pentru ca au trecut testul - atat al formei si culorii, dar mai ales al gustului inconfundabil cu care sunt obisnuite papilele mele gustative de multi, multi ani.
E incredibil cum am ajuns noi astazi sa "vanam" alimentele bune, iar cei ca mine probabil ma vor intelege, si toate astea din cauza unei globalizari prin care un E. Coli de oriunde poate afecta pe oricine, tot de oriunde, si a distrugerii treptate al micului gospodar, care fie se reeduca sa produca numai chimicale, fie iese cu totul de pe piata.
Pana si la paine, sa gasesti o paine fara aditivi e realmente o chestiune de noroc si pe cale de disparitie. Culmea este ca aceste produse se cauta, deci nu sunt oamenii toti dusi cu sorcova, insa in acest caz nu primeaza logica "cerere-oferta", ci logica "sa tina cat mai mult". Am luat ultima paine neaditivata din piata (care la orele amiezii nici nu mai exista) zilele trecute si am purtat o discutie interesanta cu vanzatoarea. Era o femeie dintr-o bucata si cu accent autentic de tara. Imi spunea ca nu intelege de ce oamenii baga tot felul de aditivi in faina, ca aia nu e paine si ca ea acasa isi face propria paine ca alta asa buna nu-i. Eram evident de acord si am intrebat daca painea fara aditivi are trecere in general sau e doar o exceptie. A spus ca mereu trece prima, insa nu se face suficienta. Care este logica in toate astea ? Daca poti s-o vinzi pe toata in aceeasi zi, de ce mai bagi aditivi in ea ? Doar daca toate aceste dispozitii nu vin de sus evident, iar taranul se lasa prostit din pacate. Precum noile prevederi prin care la orice moara de oriunde de la tara sa existe un compartiment special pentru aditivi, fara de care aparatul nu va functiona. E tot o forma de genocid controlat dupa mine. Bine-nteles adaugand asta la toate celelalte produse prin care ajungem sa ne umplem de atatea chimicale in cursul vietii incat nici cadavrul nu se mai descompune ci se mumifica. Dar probabil stiati deja asta.
Si ca sa nu inchei cu ton morbid, astazi mai putem gasi cu putina umblatura produse de sezon, care ne pot rasfata simturile si alaturi de asta ne ofera un grad nutritiv mult mai sanatos si corespunzator corpului uman. Pe langa rosiile de Oltenia, au aparut ciresele acelea mari pietroase, visinele, caisele etc si putem avea sansa cu aceasta ocazie sa ne crestem procentul de produse cumparate din Romania.
Mai cititi si:
Semintele taranesti - o comoara ce trebuie pastrata !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!