duminică, 6 mai 2012

Un apel catre Mexic - suna cunoscut ?

GANDURI PENTRU UN MEXIC MAI BUN 
Traducere Filologul Apetrei 

De meditat pentru noi toti care suntem mexicani! Parerea generala era ca Zedillo (Ernesto Zedillo Ponce de León, 1994-2000, fost Presedinte) nu era bun. Anul trecut se spunea ca Fox (Vicente Fox Quesada, 2000-2006, fost Presedinte) nu era bun... si cel care este acum dupa Fox, nu va fi bun de nimic. De aceea incep sa suspectez ca problema nu era cat de "borfas" era Salinas de Gortari (Carlos Salinas de Gortari, 1988-1994, fost Presedinte) in nepriceperea lui Zedillo sau a "palavragiului" de Fox... Problema este cu noi, da, noi ca popor, noi ca "materie prima" a acestei tari. Apartin unei tari unde energia, dinamismul, este moneda care valoreaza, atat cat este valorat un dolar, o tara in care a se face bogat de seara pana dimineata este o virtute mai pretuita decat a forma o familie de durata, bazata pe valori si respectul fata de ceilalti.

Apartin unei tari unde din pacate, ziarele nu se vor putea niciodata vinde ca in alte tari, altfel spus: puse in dispozitive speciale de autoservire, unde fiecare isi plateste un exemplar, lasand pe celelalte la locul lor. Apartin unei tari unde firmele private si administratia publica sunt "librarii particulare". Unde angajatii necinstiti iau pentru acasa, fara nici o problema; foi de hartie, pixuri, dosare, markere si tot ce au nevoie, fie pentru nevoile lor, fie pentru cerintele copiilor lor la scoala. Apartin unei tari, unde lumea simte ca "triumfa" daca reuseste sa fure semnalul de cablu de la vecinul sau.

O tara, unde lumea inventeaza la ora declararii veniturilor la Finante pentru a nu plati sau a plati mai putin. Apartin unei tari unde intarzierea este un obicei, unde conducerea firmelor nu genereaza nici un capital uman, unde nu exista interes pentru ecologie, unde persoanele arunca pe strada gunoaiele iar apoi se plang guvernului ca nu intretine canalizarile. O tara, unde nu exista cultura pentru lectura, unde nu exista constiinta nici memorie politica, unde nu exista interes pentru economie, pentru ca intereseaza numai: "Los Sanchez" (telenovela mexicana) si selectionata Mexicului.

O tara, unde deputatii si senatorii lucreaza putine zile pe an, dar, li se plateste "tot ce li se "cuvine", la fel ca unor inalti executivi. Apartin unei tari, unde permisul de conducere, certificatele medicale, rezidenta mexicana pana si cetatenia mexicana se pot cumpara fara nici un fel de examene. Apartin unei tari, unde se poate urca o persoana inaintata in varsta, sau... o femeie cu copilul in brate iar persoana care este asezata pe locurile rezervate pentru aceste persoane, in mijloacele de transport, se face ca doarme, pentru a nu le ceda locul... Iar daca cineva le cere aceasta, se ridica pentru a lovi sau pentru a injura. O tara, unde dreptul de trecere este pentru automobil nu pentru pieton. O tara, unde lumea este plina de greseli, dar, unde se gaseste bucurie in a-i critica pe guvernanti si pe politicieni. In timp ce-i spun "hot" la Salinas, "eu sunt mai bun", desi ieri am cumparat discuri si haine falsificate si pe deasupra am obtinut toate raspunsurile pentru examenul de matematica de maine. In timp ce-i spun "mincinos" lui Fox, eu sunt mai bun ca mexican si mexicana, chiar daca in aceasta dimineata am inselat un client prin frauda, am inselat pe angajatii mei neplatindu-le orele suplimentare.

Este destul! Va rog, este destul! Ca o "materie prima" a acestei tari avem multe lucruri bune, dar, ne lipsesc multe, pentru a fi barbatii si femeile de care tara noastra are nevoie... pentru ca aceste defecte, aceasta agerime innascuta, aceasta neomenie, aceasta lipsa de calitate umana, mai mult ca Salinas sau ca Fox este ceea ce ne tine in mod real si direct legati de Mexic. Imi pare foarte rau, chiar daca Fox ar fi renuntat, cel care-l va inlocui va trebui sa lucreze cu aceeasi "materie prima" defectuoasa! Nu am nici o garantie ca cineva o poate face mai bine pentru ca in loc de a ne lua propriile noastre destine in propriile noastre maini, asteptam intotdeauna ca cineva sa ne arate care este drumul de urmat. Trebuie sa eradicam mai intai viciile pe care le avem ca popor si dupa aceea sa incepem sa ne schimbam, noi singuri ca mexicani!

Pentru aceasta nimeni nu va fi bun... nu a fost bun Salina, nu a fost bun Zedillo, nu a fost bun Fox si nici atat, Calderon (Felipe de Jesús Calderón Hinojosa 2006, actualul Presedinte). Sau ce? Avem nevoie sa aducem un dictator pentru ca sa ne faca sa respectam legea cu forta sau prin intermediul terorii sau al fricii? Aici este nevoie de altceva, ceva mai inteligent decat: "caserolazas"(zgomotul produs de tigai), bate, baricade sau sabii in timp ce nu incepe sa izvorasca de jos in sus, de sus in jos, din centru catre exterior sau indiferent cum, vom fi in continuare condamnati, vom fi in continuare blocati, in continuare legati! ... Si nu are importanta unde te vei duce, astfel daca vei porni spre Europa, spra Canada, spre Statele Unite... oriunde te vei duce vei purta Mexicul inlauntrul tau.

Daca nu schimbi modul de-a gandi, poti sa fii oriunde-ai fi, "vom continua sa ramanem la fel de limitati". Pentru ca este foarte "gustos" sa fii mexican si sa traiesti "a la mexicana"(dupa placerea ta), dar, cand aceasta "mexicanitate autohtona" incepe sa produca pagube posibilitatilor noastre de dezvoltare ca natiune atunci situatia se schimba.

Astfel ca, un nou Presedinte, cu aceiasi mexicani, la fel nu va putea face nimic... Intotdeauna vom merge impotriva celui slab, impotriva celui neajutorat, pentru ca ne simtim la fel de mici. Sarbatoarea Nationala este pe locul al doilea, eroii nationali sunt cei ce castiga ceva,(sportivii) pentru ca noi insine niciodata nu credem ca vom castiga ceva. Trebuie sa ne reflectam in triumful altora, pentru ca al nostru este foarte absent. Admiram mediocritatea prin intermediul programelor de televiziune nefaste si in mod deschis tolerante cu fracasul: telenovele, "Danseaza pentru orice vis, naivo!", - este industria scuzei, a stupiditatii.

 Nu ne dam seama, ca in loc de-a cauta noi piete si a sprijini pe cea interna, asteptam pasivi sa vina China sa ne striveasca in mai putin de 25 de ani. China va fi o putere mondiala si in Mexic nu va mai fi de lucru pentru copiii nostri, dar, suntem un popor de "imitatii" care nu cream nimic original. Fixati-va cum suntem noi mexicanii: "Vindem titei si cumparam benzina scumpa!", dar, "Traiasca Suveranitatea!". Saraci si batjocoriti, dar, "foarte suverani!"

In urma acestui mesaj... sincer, m-am gandit sa caut responsabilul... nu pentru a-l pedepsi ci pentru a-i cere responsabilitati! Da! A-i pretinde ca sa-si imbunatateasca comportamentul si sa nu insinueze ca "La Virgen"(Fecioara Maria), ii vorbeste... M-am decis sa caut responsabilul pentru care Mexicul este "calcat in picioare". Si sunt sigur ca-l voi gasi in seara aceasta, cand ma voi privi in oglinda... "Acolo va fi!" Nu este nevoie sa-l caut in alta parte... am sa fiu exigent, am sa-l rog daca va fi necesar, sa ma ajute sa fac un Mexic mai bun!
Multumesc!