marți, 22 mai 2012

Cum Grecia paraseste zona EURO in 8 pasi incredibili de simpli

Varianta pentru "dummies" despre cum va iesi Grecia din zona Euro (traducere text de Jefferies' Sean Darby din Business Insider)

1. Autoritatile declara "forta majora" si default la datoriile lor externe.
2. Imediat dupa asta toate depozitele bancare existente vor fi inghetate. Se declara o vacanta bancara in care se vor putea retrage bani doar in sume limitate de la sistemele bancare domestice.
3. Controale asupra capitalului vor fi impuse si o mare parte a bancilor vor fi nationalizate sau preluate de guvern. Transferurile de bani catre exterior vor fi restrictionate.
4. O noua moneda va fi anuntata si toate depozitele bancare vor fi renominate in noua moneda, la o rata de devalorizare sa spunem de aproximativ 50-60% (sau o rata suficienta astfel incat sa aduca tara in mod teoretic intr-un surplus de moneda curenta).
5. Noua moneda va fi pusa in circulatie.
6. Toate datoriile existente si cererile vor fi redenominate in noua moenda: atat in sectorul guvernamental, cat si in cel privat. Salariile, pensiile si beneficiile vor fi platite in noua moneda.
7. Vechea moneda va fi eliminata inafara granitelor tarii.
8. Toate preturile locale vor fi afisate in noua moneda. Nu vor exista referinte la vechea moneda sau la alte valute precum dolarul american in interiorul economiei.

Interesant de simplu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!