marți, 13 decembrie 2011

Cele 2 Europe

Presedintele Frantei a declarat astazi intr-un interviu pentru Le Monde ca de acum exista doua Europe. Intr-una se afla Franta, in cealalta Marea Britanie.

Nicolas Sarkozy a fost destul de clar in gandirea sa pe doua Europe:
Reporter: La Bruxelles, saptamana trecuta, ati pus Marea Britanie in afara Europei. 

Sarkozy: Nu vad lucrurile asa. Noi am facut totul, eu si cancelarul Angela Merkel, pentru ca Marea Britanie sa fie parte din acord. Insa acum sunt clar doua Europe: cea care vrea mai multa solidaritate printre membrii sai si organizare si cea care s-a atasat la logica pietelor.
Liderii europeni nu au reusit vineri sa ajunga la un acord privind o modificare a Tratatului UE pentru toate cele 27 de state membre in ideea de a reforma zona euro. Astfel, noul pact pentru consolidarea disciplinei bugetare va fi adoptat numai de cele 17 tari ale zonei euro si de cele voluntare, respectiv din Europa de Est, precum Polonia. Marea Britanie a fost cea care a refuzat si a impus "conditii inacceptabile", dupa cum a declarat Nicolas Sarkozy, citat de AFP.
"Interesul Marii Britanii nu era protejat". Declaratia ii apartine premierul britanic David Cameron care a si-a justificat astfel  refuzul de modificare a tratatului UE. Britanicul vorbeste despre o "decizie dificila, dar buna".

"Daca nu poti obtine siguranta in interiorul tratatului, este mai bine sa ramai in afara", a apreciat premierul in cadrul unei conferinte de presa la incheierea primei zile a summitului de la Bruxelles.

Londra a amenintat de mai multe ori ca isi va exercita dreptul de veto. Marea Britanie a cerut mai multe concesii din partea partenerilor sai, care au fost considerate excesive.

Principala conditie britanica, potrivit unor diplomati: obtinerea posibilitatii de a bloca legile UE privind supravegherea financiara paneuropeana, in cazul in care Londra considera ca "interesul sau national era amenintat".  Concret, chiar daca un text era votat cu majoritate, Marea Britanie ar fi putut cere sa fie examinat la nivelul cel mai inalt, cel al sefilor de stat si de Guvern (Consiliul European), unde ar fi trebuit sa obtina sprijin unanim. Londra ar fi avut astfel de facto un drept de veto.

Cererea a fost insa considerata inacceptabila pentru ca asta ar fi insemnat excluderea City din Londra, principala piata financiara europeana, dintr-o parte a supravegherii paneuropene.
Sursa
Pe aceeasi tema:

Marea Britanie a facut primul pas in afara UE. Refuzul lui Cameron de a se alinia celorlalte state membre a socat Londra 

Englezii isi sustin premierul: “Euro va pica.Trebuie sa iesim din UE” Ce si-au zis Sarkozy si Cameron

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!