Ma intreb daca ultimele date NASA cum ca acest an ar fi cel mai calduros de cand se fac masuratori are menirea sa insulte inteligenta oamenilor care mai si gandesc. Noi am ajuns intr-o faza in care citim sau vedem o stire si o luam ca fiind Biblia in sine. Cineva ne spune ca va fi cald, atunci chiar daca in acel moment am fi inghetati de frig noi ne minunam si credem. Iar cand informatia vine de la o entitate gen NASA atunci farsa devine si mai autentica, iar multimea credula nici nu se va mai gandi sa isi puna intrebari. NASA a iesit in ultima vreme cu informatii curioase, care par a pregati terenul pentru niste ulterioare dezvaluiri despre viata extraterestra. Cele mai recente informatii vin despre un hexagon perfect de nori de pe Saturn, in timp ce banda circulara dinspre polul sud al lui Jupiter a disparut. Hexagonul este atat de perfect incat sfideaza ideea ca ar fi natural, iar marimea depaseste dimensiunea pamantului. Indiferent daca fenomenul este fabricat sau nu de NASA este doar unul dintre lucrurile interesante care ne parvin de la aceasta sursa “sfidator” de credibila.
Si atunci revin ? Voi credeti stirea sau realitatea ? Pentru ca realitatea contrazice stirea in mod transant. Intram azi maine in luna iunie, deci avem aproape jumatate de an din 2010, corect ? Iar ceea ce stim despre anul acesta pana acum e ca atat noi ca si tara, cat si Europa si restul continentelor s-au confruntat cu temperaturi mai scazute decat era normal. Si le luam pe rand. Europa a fost rece tot acest an si in plus a mai venit si vulcanul care se mentine activ contribuind semnificativ la racire. Spuneti-mi o tara macar din Europa care pana in acest moment a avut temperaturi mai mari fata de anul trecut sau acum 2 ani ? Chiar tin foarte bine aminte cum acum 2 ani incepand cu luna aprilie si apoi toata vara in Frankfurt era cald si frumos, mai cald decat in Romania chiar. Cat despre Germania anul acesta pana la aceasta ora stim bine cu ce temperaturi joase s-a confruntat. Sau ati vazut ce viscol si zapada a fost la Barcelona, zona care din principiu este calduroasa si nu are parte de zapada ? Dar pe Europa nici nu trebuie sa cautam prea departe, ajunge sa ne uitam la noi in ograda, comparativ cu alti ani. Pentru ca oamenii uita repede si daca ne-am gandi in urma am vedea diferenta. Eu daca raportez la Timisoara, stiu cum erau primaverile aici acum 3-5 ani si cum sunt acum, iar temperaturile sunt in mod evident mai scazute, iar cand e cald nu mai tine acea caldura, mereu fluctueaza. Mai demult daca se instaura caldura in Timisoara ea era constanta pentru o vreme. Acum daca dupa masa e cald nimic nu mai garanteaza pentru orele sau zilele care vin.
In China in ianuarie au fost cele mai mari zapezi din ultimii 5 ani, si au fost zone ce au vazut zapada pentru prima data, ca sa nu mai spun de frigurile si recordurile din Rusia. In America de Sud la fel, a fost mai rece ca si anul trecut. Dar in ianuarie ne-am confruntat si noi cu cele mai mici temperaturi, tineti minte cum se vorbea cum se va dubla costul la incalzire din aceasta cauza ? Si daca tot ma refer la luna ianuarie atunci daca ati citit in presa straina de pretutindeni ati vazut cum s-au raporat in mod persistent noi si noi recorduri de frig si zapada, inclusiv in toata America. Iar in februarie fauna din Florida era sub amenintare din cauza temperaturilor joase. Recorduri de zapada au fost raportate incepand din Korea de Sud pana in Vermont America, insa toate astea ascunse intre alte stiri pentru a nu periclita imaginea dorita de incalzire globala. Lipsa discutiilor implicand racirea vremii din media e normal sa ridice semne de intrebare scepticilor si nu numai cum ca presa ignora deliberat orice fel de implicare a vremii reci, facand doar propaganda pe vremea calda si incalzirea globala. Apropo de asta, un lucru ciudat de amintit, celebrul “guru” al incalzirii globale Al Gore lipseste cu desavarsire din media de luni bune, ceea ce ridica semne de intrebare daca mai traieste. Avand in vedere ca el a promovat conceptul incalzirii globale si s-a autoproclamat mereu un ecologist convins, lipsa sa de la recentul dezastru ecologic care nu are sfarsit dar nici rezolvare din Golful Mexic pare mai mult decat ciudata. Ar fi trebuit sa fie primul om iesit la rampa sa strige in aceasta cauza, insa nimic. Astfel incat probabilitatea ca el sa nu mai fie in viata alimenteaza tot mai multe voci. Sau poate i se pregateste o clona, cine stie ?
Si revenind, presa a fost axata pe promovarea conexiunii intre temperaturi calde extreme si incalzire globala in defavoarea raportarii temperaturilor joase extreme si o potentiala racire globala. Oare suportam noi mai usor sa stim ca se incalzeste, decat ca vine un trend mai glaciar ? In orice caz e un aspect de rumegat.
Intradevar daca vrei sa gasesti stirile despre vremea rece in acest moment de pe glob ai de cautat ceva vreme, pentru ca aceste stiri sunt amestecate foarte bine si mai greu de accesat pe primele pagini. Insa cautand gasesti, si vedem ca revenind mai in zilele acestea avem stiri din America de genul:
- Noile valuri de zapada ar putea creea recorduri in Utah (24 mai)
- S-ar putea sa ne redeschidem pentru schi ?
- Pana la 10 inchi de zapada in Sierra Nevada
- Mai multa zapada abundenta pentru Montana (23 mai)
- Nordul Californiei cel mai rece de o jumatate de secol
- Zapada in centrul Idaho (22 mai)
- Mai mult de 2 picioare de zapada in Wyoming – In mijlocul lui mai ?
- 140 de recorduri la temperaturi scazute in America pe 8 mai
- Cea mai mare ninsoare din ultimii 8 de ani in Duluth
Insa toate astea sunt ignorate. In schimb pe intalnirea din 18 mai din Chicago pe tema schimbarilor climatice s-a batut apa de moara pe ideea ca pamantul fierbe datorita emisiilor de carbon in atmosfera. Nimic mai convenabil pentru a cheltuii averile unor state pe programe care nu ajuta pe nimeni. Mai mult decat atat, sub aripa acestui brand creeat de incalzire globala se poate manipula populatia in a accepta o guvernare globala prin pierderea suveranitatii natiunilor prin organizatii gen Natiunile Unite ajungand la moartea democratiei, care de altfel tot o forma de demagogie este.
Si hai sa mai vedem niste stiri:
- Cea mai rece iarna in Marea Britanie – Inghetand in Mai (12 mai)
- Nivel record de rece in Paris ( 11 mai)
- Zapada in insorita Spanie – Cel mai rece Mai de cand exista inregistrari (6 mai)
- Zapada in sudul Frantei (5 mai)
- Din nou ? Inca o furtuna de zapada in Alberta (5 mai)
Si sa nu credeti ca din Africa nu avem:
- 4 gorile au murit datorita conditiilor extreme de temperatura – in Rwanda, Karisimbi area (16-17 mai)
Si astazi avem cat de cat habar despre efectul vulcanilor asupra racirii climei. Mereu sunt vulcani activi in acelasi timp in diferite locuri de pe Terra, insa eruptia celui islandez a fost ceva mai mare si mai de efect se pare. Insa acest vulcan continua sa erupa, si dupa cum stim deja ar putea sa o faca in continuare chiar ani buni. Insa lucrurile se complica atunci cand pana si presedintele islandez avertizeaza Europa ca sa fie pregatita de Katla, vulcanul fata de care cel momentan activ e mic copil. Katla erupe cam odata la un secol, ultima data fiind in 1918. Deci este in perioada in care ar putea s-o faca din nou, mai ales ca fratele mai mic de sub el a pregatit terenul, iar cutremurele din zona se repeta periodic ajutand la un astfel de scenariu.
Si ca sa fie treaba si mai frumoasa Vanuatu si-a intensificat activitatea in ultimele saptamani. Vulcanologii avertizeaza ca ceva mai grandios s-ar putea produce in orice moment. O activitate marita poate arunca un tsunami urias asupra Australiei, un tsunami mai mare decat cel din Sumatra din 2006, cel mai mare inregistrat vreodata ulterior eruptiei vreunui vulcan.
Si atunci intreb eu, unde este acea caldura de care vorbesc distinsii de la NASA si alaturi de ei credibila presa ? O vedeti, o simtiti undeva ? Dar hai sa acordam o minima credibilitate si sa vedem, poate in a doua jumatate a anului vor avea mai multa dreptate. Pana atunci eu stiu ca mi-este mai frig ca de obicei si ca nu vad urma de incalzire globala.
P.S. Si cand sa inchei acest articol citesc atat de cutremurul din Acre Brazilia de 6.5 grade, cat si de eruptia vulcanului din Costa Rica. In ce momente traim. Daca nu cade un avion, erupe un vulcan, daca nu erupe un vulcan avem un cutremur major si mai nou toate la un loc.
Mai cititi si:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!