miercuri, 26 mai 2010

Dialoguri pe tema globalizarii


Daca tot suntem la filmulete astazi va invit sa vedeti care este viziunea de la Londra referitoare la globalizare.
In material se prezinta cum trecem intr-o noua era in care prin globalizare se transfera bani de la state mai bogate catre cele cu probleme, facand astfel sa se estompeze nationalismul si facand jocul murdar al bancilor in care acestea sunt ca un casino in care intra banii, dar nu-i mai vede nimeni in economie. Globalizarea trebuia sa insemne o economie eficienta a pietelor deschise. Insa in realitate nu avem deloc o piata deschisa, cei mai multi oameni nu au acces la capital, in America numarul celor ce traiesc in mod exclusiv din bonuri de masa este intr-o crestere alarmanta, iar sistemul stimuleaza lenea si somajul. Cum sa concurezi in America de exemplu tu ca individ din clasa medie cu o persoana care nu are loc de munca insa are facilitati de la stat mult mai mari decat tine ? Pentru ce ai mai munci in asemenea circumstante ? Aceasta globalizare nu stimuleaza nici munca si nici realizarile personale sau nationale, dimpotriva le impovareaza, iar cei care sunt realmente castigati din asta sunt doar bancile si puterea guvernamentala.
Suntem de altfel in a doua etapa a unei crize financiare, care insa de data asta se va extinde pe urmatorii 15-20 ani. 

Saskia Sassin (Londra) de la Universitatea Columbia admite ca mereu au existat diferite crize financiare inca din 1918, unele mai mari altele mai mici. Insa ea vede o diferenta intre acele crize si cea actuala prin extragerea tot mai pregnanta a banilor de la contribuabili pentru a face mecanismele statului de la varf sa functioneze. In al doilea rand astazi guvernele sunt toate indatorate bancilor. Pachetul de salvare al Greciei, sau caruta de bani pe care alte state membre si ele cu probleme au fost nevoite sa o livreze Greciei nu va ajunge nici macar in apropierea tarii, ci va dispare in achitarea datoriilor si a dobanzilor catre banci. Si toate astea pentru ce ? Pentru ca guvernul grec sa poata sa faca si mai multe imprumuturi. Astfel noi am ajuns ca dupa 30 de ani sa avem un avantaj tehnologic enorm, mult belsug, transformarea unui numar imens de populatie in India si China in clasa de mijloc. Insa toate astea prin costul indatorarii si impovararii statelor dezvoltate. Ea sustine ca puternicul are tendinta sa abuzeze de propriai putere. 

Rodnay Shakespeare (Londra)de la Global Justice Movement spune ca in loc ca lucrurile sa se intoarca la un echilibru asistam la o criza fundamentala, iar pentru asta putem lua chiar ultimul exemplu. Chiar daca Grecia va fi salvata, deficitul sau din GDP va fi de 150 %  devenind de neplatit. Pasul urmator va fi ca Grecia sa iasa sau sa fie aruncata din zona Euro, declansand astfel o reactie in lant a celorlalte state care se afla in situatii similare. Si vorbim aici doar la nivel de guverne, nu vorbim de autoritati locale, zone restranse, sau orase. Vorbim de un fenomen guvernamental extins care atinge atat o mare parte din tarile europene, cat si toate statele din America. Oameni ca Obama sunt totalmente controlati de institutiile financiare, iar sistemul bancar ar trebui sa se opreasca odata sa tot fabrice noi bani si sa lase lumea sa se descurce cu ce are, iar natiunile ar trebui sa se descurce cu propriile sisteme monetare in primul rand. 

Razeen Sally (Paris) de la European Centre for Int’l Political Economy sustine globalizarea amintind de castigul enorm avut de state precum China, India si Brazilia sub toate aspectele, astfel ca din punct de vedere al proportiilor, tarile in dezvoltare au beneficiat cel mai mult, insa sustine ca si Europa alaturi de Stale Unite au beneficiat de asta. El vede esecurile strict in randul politicilor guvernamentale. Politicile monetare au permis sa se creeze acele baloane prin scurgerea banilor pretutindeni. 

Replica lui Saskia referitor la Brazilia de exemplu este ca in acea tara exista o activitate extrem de puternica si palpabila de manufactura si minerit, acolo se creeaza ceva palpabil. In plus in Sao Paolo, capitala economica a Braziliei, 80 % din locuitori (procentul clasei de mijloc) sunt proprietari pe casele lor si au bani la purtator, nu sunt in esenta indatorati si economia este mult mai putin finantata comparativ cu state precum Marea Britanie sau America. Daca ne uitam din punct de vedere economico-financiar America si-a ranit singura propria populatie si statele sale.
Insa si in statele care au cunoscut un boom economic, am asistat la o diferentiere ale claselor si foarte multe revolte au avut loc din cauza asta din partea populatiei sarace lasate la limita subzistentei. Toate acestea nu demonstreaza altceva decat esecul guvernelor nationale, una dupa alta. 

Tarile dezvoltate au predicat mereu ca trebuie sa ai grija ce finantezi, insa tot ele au fost cele care nu si-au ascultat propriile scripturi. 

Aveti materialul mai jos:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!