miercuri, 12 mai 2010

Impozitarea veniturilor programatorilor va genera pierderi de 12 ori mai mari decat castigurile

Preiau articolul din HotNews deoarece este deosebit de important si arata inca odata cum masurile care ar trebui sa stimuleze economia in criza devin masuri de a distruge intreaga economie ramasa, chiar si cea care inca merge bine.

"Decizia autoritatilor de a anula scutirea de la plata impozitului pe venit a programatorilor va da o lovitura pe termen lung industriei IT locale cu perspectiva abandonarii Romaniei ca locatie pentru firmele straine din domeniu, plecarea specialistilor in strainatate (...) si crearea unor situatii dificile sau chiar a falimentului unor firme autohtone in curs de consolidare, a avertizat marti Alexandru Borcea, presedintele Asociatiei Romane pentru Industria Electronica si Software (ARIES). Mai mult, estimarile grupului IT Asesoft arata ca statul ar urma sa piarda de 12 ori mai mult decat ar castiga prin aplicarea acestei masuri.

"Tinand cont de anvergura si perioada lunga a unui contract din acest domeniu, ne asteptam la pierderi semnificative la multe firme care si-au calculat ofertele si contractele in contextul valabilitatii legii. Aplicarea fara preaviz si fara o consultare prealabila a impozitului pe venit pentru fiecare programator angajat intr-o companie IT (cu PESTE 16%, deoarece taxele marite merg in cascada) va lasa intregul sector IT romanesc cu un deficit care nu va putea fi absorbit peste noapte. Cresterea costurilor peste noapte cu procente de 20% sau mai mult, la nivel de companie, va avea consecinte extrem de grave asupra industriei", a mai mentionat presedintele ARIES, asociatie care, potrivit datelor de pe site-ul propriu, are in prezent 360 de firme membre.

Alexandru Borcea a mai amintit ca masura scutirii de la plata impozitului pe venit a programatorilor IT impreuna cu programul de promovare a exportului si cota unica de impozitare, a atras in ultimul deceniu numeroase investitii straine si a asigurat dezvoltarea industriei autohtone de IT si a exportului din domeniu, de la aproximativ 30 milioane dolari in anul 2000, la peste 600 milioane euro in 2009. 



Asesoft: Statul ar pierde de 12 ori mai mult decat ar castiga din impozitarea veniturilor din IT.

Conform estimarilor Asesoft, Romania ar putea castiga din impozitarea veniturilor programatorilor IT mai putin de 10 milioane de euro pe an.

"Spre comparatie, estimam ca Romania va pierde, in acelasi timp, intre 120 si 150 de milioane de euro anual. Pierderile reprezinta fonduri europene neatrase, precum si sume de bani pe care firmele romanesti si, in special, statul roman, vor fi obligate sa le plateasca in afara tarii. Romania ar trebui sa aiba o gandire strategica in acest moment, pentru ca masuri insuficient elaborate sa nu conduca la pierderi foarte mari pe termen mediu si lung. Uneori, pentru a pastra un avantaj important, precum sunt programatorii romani, chiar este bine sa ne imprumutam. Altfel, pierderea este rapida, puternica si greu de recuperat", a mai spus Ghita.

La randul sau, directorul general al TotalSoft si presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), Liviu Dragan, a declarat ca eliminarea de catre Guvern a scutirii de la plata impozitului pe venit acordat programatorilor din domeniul IT ar putea determina producatorii straini de aplicatii informatice sa plece din Romania.


  • Update: Varujan Pambuccian, despre motivele pentru care sustine mentinerea scutirii impozitului pe veniturile programatorilor

Deputatul Varujan Pambuccian, fost sef al Comisiei pentru IT&C a Camerei Deputatilor, a declarat pentru HotNews.ro ca sustine mentinerea scutirii impozitului pe veniturile programatorilor, aratand si motivele in acest sens.

"Sustin mentinerea scutirii de impozitul pe veniturile programatorilor pentru ca:
  1. Este una dintre cele mai rentabile investitii facute de statul roman vreodata. La fiecare leu pe care nu il ia din impozitul pe salariul programatorului, statul primeste citeva sute de lei din contributii la asigurari sociale si impozitul pe profit al companiilor.
  2. Pentru ca este singurul domeniu in care ne diferentiem net ca tara in interiorul zonei euro-antlantice. Este singura specializare certa de tara, ceea ce aduce investitii straine si siguranta.
  3. Pentru ca am investit foarte mult in scolarizarea programatorilor si mi se pare ciudat ca UE sa rezolve problema deficitului de programatori pe seama industriei noastre. Nu cred ca este intamplator faptul ca aceasta masura este ceruta de Comisa Eurpoeana si nu este ceruta de FMI. Ca sa facem o diferenta intre subventii si investitii, v-am dat exemplul industriei IT ca investitie. Va dau exemplul agriculturii ca subventie, domeniu in care cheltuielile anuale sunt de 3 miliarde euro ca sa revina la buget anual 45 milioane euro. Si va intreb, daca ati avea banii dvs si ati avea doua fonduri de investitii, unul in care la fiecare leu vi s-ar returna citeva sute si unul in care ati investi 3.000 lei ca sa vi se returneze  45 lei, unde ati pune banii?", a spus Pambuccian.

Guvernul s-a angajat, prin memorandumul suplimentar de intelegere convenit cu FMI si UE, sa extinda baza de impunere pentru impozitul pe venit pentru a include si tichetele de masa, veniturile din castigurile de capital, inclusiv dobanzile la depozitele bancare, si platile compensatorii, precum si eliminarea scutirilor de la impozitul pe venit acordate programatorilor din domeniul IT."

Mai cititi si:
FMI - Guvernatorul Romaniei 
Solutii de criza - Dinu Patriciu  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!