miercuri, 24 august 2011

Centrale nucleare si cutremure - investitii si taieri de bugete facute fara cap sau cu buna stiinta ?

Se aloca muuuulti bani pe salvarea bancilor, se aloca pentru marile companii, se aloca pentru arme si razboi, se aloca pentru campanii electorale si pe multe altele - dar putem rezuma ca se aloca bani in beneficiul unui numar mic de oameni pe spatele celor multi. Taierile se pot face de oriunde altundeva daca ele nu afecteaza buzunarele celor puternici.
Problema apare cand nu mai exista nici un discernamant atunci cand aloci sau tai fonduri. Exemplu recent se refera la centrala nucleara din Virginia, care a ramas fara curent in urma cutremurului de aseara de 5.8 grade la NV de Richmond. Aceasta centrala nu mai are senzori de cutremur inca din anii 90 cand s-a taiat bugetul pentru asa ceva, iar de atunci nu s-au mai gasit cica fonduri pentru asta. In schimb s-a dorit construirea unui al 3-lea reactor tot in acel complex nuclear compus actualmente din 2 reactoare.

Si ghiciti ce ? Asemeni articolului scris dupa Japonia despre centrale nucleare construite pe falii tectonice, asa si aceasta centrala se afla tot intr-o zona vazuta ca fiind pe locul 7 ca si risc seismic. Centrala ramasa fara curent a trecut pe sisteme de racire diesel si bine-nteles ca primele informatii de acolo sunt copii la indigo cu cele de oriunde de pe glob in astfel de situatii, si anume "totul e ok, nu sunt motive de ingrijorare". Totusi 9 centrale nucleare din Statele Unite (Virginia, Maryland, Pennsylvania si New Jersey) au fost clasate ieri ca fiind "unusual events" adica cel mai slab nivel de risc pe o scara de 4.

Revenind la centrala fara curent - The North Anna - ea e situata cel mai aproape de epicentrul cutremurului si a fost clasificata ca localizare pe o falie tectonica, a 7-a ca risc sa fie afectata de un cutremur. Comisia de regularizare claseaza centrala ca avand risc de afectare in caz de cutremur, insa ne linisteste ca sansele sunt de doar 1 la 22,727. Cu acest risc minor conform acestei comisii centrala a suferit taieri de fonduri in anii 90' prin care toate seismografele au fost eliminate de acolo. Si cu toate astea in februarie conducerea de acolo a confirmat hotararea de a construi un al 3-lea reactor acolo (poate ca sa scada raportul de 1 la 22,727?).
Ca si o completare tehnica, centrala North Anna a fost construita sa reziste la cutremure de 5.9-6.1. Cata precizie nu-i asa ? Mai ales cu aceste noi cutremure care tot cresc in amplitudine aceasta centrala se poate socoti fericita ca a scapat la mustata. De data asta ...

Cand vezi atatea lucruri puse cap la cap te ingrozesti cu adevarat de cine e lumea aceasta condusa si ce fel de decizii stupide, ridicole, handicapate sau cu buna stiinta se iau pe spinarea noastra.

Mai cititi si:
Video (la cald) despre cutremurele din SUA
Seism in SUA - Zborurile de pe aeroportul JFK din New York inregistreaza intarzieri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!