Ofer o perspectiva interesanta cu acest articol despre modul in care te poti salva de la un cutremur, deoarece demonteaza toate lucrurile cunoscute de noi pana acum.
Intregul concept de supravietuire in caz de cutremur se bazeaza pe existenta triunghiurilor vietii, titlu adoptat si folosit de catre Doug Copp, seful echipelor de salvare si manager al dezastrelor in cadrul ARTI (American Rescue Team International), cea mai experimentata echipa de salvare din lume. Doug a intrat in 875 de cladiri colapsate, a lucrat in echipe de salvare din 60 de tari si a infiintat la randul sau echipe de salvare, a fost expert UN in caz de dezastre si a participat la toate dezastrele majore din lume incepand cu 1985, cu exceptia celor simultane.
Prima cladire in care Doug a intrat dupa un cutremur a fost a unei scoli din Mexico City in 1985. "Fiecare copil era sub banca sa. Fiecare copil a fost strivit pana la os. Acestia puteau supravietui doar ghemuindu-se langa banca pe aleea dintre banci. Arata obscen, inutil si ma intrebam de ce copii nu se afla intre mese. Pe acea vreme inca nu stiam ca li s-a spus tuturor sa se adaposteasca sub ceva."
Informatiile de mai jos iti pot salva viata. Indiferent ca te afli intr-o zona expusa cutremurelor sau nu, in vremurile in care activitatile seismice sunt in crestere, iar oamenii calatoresc foarte mult, nu se stie niciodata cand vei avea nevoie sa te folosesti de aceste informatii vitale, atat pentru tine cat si pentru cei dragi.
Pe baza "Triunghiului Vietii" s-au facut mai multe documentare incepand cu anul 2004 (cautati "Triangle of Life"), acestea avand rolul de a furniza informatiile corecte despre ce e de facut in caz de cutremur, demontand rand pe rand vechile indemnuri spuse de atatea ori pe la televizor si peste tot, indemnuri care dupa cum vom afla nu fac altceva decat sa asigure moartea sigura a persoanelor care apeleaza la ele.
Experimentele facute in conditiile identice cu ale unui cutremur, facute de echipele lui Doug au demonstrat ce anume te salveaza si ce anume te omoara in caz de cutremur. In toate aceste experimente cat si la fata locului in cazul dezastrelor deja consumate s-a demonstrat aparatia triunghiurilor vieti care salveaza viata oamenilor pana la un procent de chiar 100 % in unele cazuri.
1) Toti cei care se ascund sub diferite obiecte atunci cand cladirile se prabusesc vor fi striviti de moarte - de fiecare data, fara exceptie. Oamenii ce se baga sub diferite obiecte, cum ar fi birouri sau masini, sunt intotdeauna striviti.
2) Pisicile, cainii si copii mici in mod natural au tendinta sa se inghemuiasca in pozitie fetala. Ar trebui sa faceti la fel la un cutremur. Este un instinct natural de salvare si de supravietuire. Puteti supravietui intr-un spatiu foarte mic. Puneti-va langa un obiect, langa sofa, langa un obiect voluminos ce se va comprima putin, lasand in urma un spatiu gol langa el. Aceste spatii sunt triunghiurile vietii.
3) Cladirile din lemn sunt cele mai sigure tipuri de constructie in cazul cutremurelor. Motivul este simplu: lemnul este flexibil si se misca impreuna cu forta cutremurului. Daca o cladire din lemn se prabuseste se creeaza mari spatii de supravietuire. Totodata aceste cladiri sunt mai putin concentrate, deci greutate de strivire mai mica. Cladirile de caramida se vor sparge in caramizi individuale. caramizile cauzeaza multiple rani insa strivesc mai putin corpul fata de bucatile de ciment.
4) Daca te afli in pat in timpul noptii si se produce un cutremur, doar rostogolestete din pat. Un spatiu sigur va exista langa pat undeva. Hotelurile ar putea sa asigure o rata mult mai mare de supravietuire, doar prin plasarea unui semn pe fiecare usa spunand ocupantilor sa se ghemuiasca pe jos langa capatul patului in cazul unui cutremur.
5) Daca apare un cutremur in timp ce te uiti la televizor si nu ai posibilitatea sa iesi usor pe usa sau geam, atunci intinde-te pe jos langa sofa sau un scaun mare si gemuieste-te in pozitia fetala.
6) Oricine se adaposteste sub tocul usii in timpul unui cutremur si cand cladirea se prabuseste - va muri. Cum ? Daca stai sub usa si tocul usii pica in fata sau in spate vei fi strivit de tavanul de deasupra. daca tocul se misca in lateral vei fi taiat in 2. In ambele cazuri esti omorat.
7) Nu mergeti niciodata pe scari. Scarile ofera momente diferite de frecventa (ele se balanseaza separat de restul cladirii). Scarile si conexele se lovesc continuu intre ele pana cand va avea loc o cedare structurala a acestora. Oamenii ce sunt prinsi pe scari inainte ca acestea sa cada sunt ciopartiti de bucatile acestora. Mutilarile facute astfel sunt oribile. Chiar in cazul in care cladirea nu colapseaza, stati departe de scari. Acestea sunt cele mai predispuse parti ale cladirii in a fi afectate. Chiar daca ele nu s-au prabusit in cazul cutremurului, ele pot sa colapseze ulterior datorita supraincarcarii cu oamenii ce vor sa iasa panicati. Acestea ar trebui intotdeauna verificate pentru siguranta, chiar daca restul cladirii nu e afectata.
8) Stati aproape de peretii exteriori sau chiar pe fata exterioara a acestora daca e posibil - este mult mai bine sa fii inafara unei cladiri decat in interiorul ei. Cu cat va aflati mai in interior cu atat pericolul de a se bloca ruta de scapare e mai mare.
9) Oamenii prinsi in interiorul vehiculelor sunt striviti cand drumul cedeaza si afecteaza masinile, e exact ce s-a inamplat pe Nimitz Freeway. Victimele cutremurului din San Francisco au stat toate in masini. Ele au fost ucise. Ar fi putut supravietui iesind afara si intinzandu-se langa masini. Toate masinile strivite au avut spatii de salvare create de cate 3 picioare inaltime, imediat langa ele, cu exceptia masinilor ce au avut coloane picate direct peste ele.
10) Am remarcat in timp ce patrundeam in cladiri prabusite ale unor publicatii de ziar si alte birouri cu multa hartie, ca hartia nu se compacteaza. Spatii mari se creaza in jurul unor mormane mari de hartie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!