luni, 26 septembrie 2011

Interviu cu Nigel Farage despre situatia actuala

Nigel Farage revine in stilul sau caracteristic de a spune lucrurilor pe nume - intr-un interviu pe King World News, in momente extrem de fierbinti pe piata cand criza din zona euro domina si cand toate semnalele par a duce catre un nou Lehman Brothers dupa spusele lui James Turk.

Nigel explica tot ce se intampla acum printr-un singur cuvant - PARALIZIE.
"Au pus impreuna  o moneda si o Uniune a unor tari totalmente nepotrivite intre ele. Simpla idee ca Grecia si Germania pot exista impreuna sub aceleasi reguli monetare a fost mereu o gluma proasta din punctul meu de vedere. Insa acum suntem intr-un moment critic in care grecii au fost salvati - de 2 ori; portughezii - o data; irlandezii - o data; acum avem indicatori similari pentru  Italia (a 3-a economie ca marime europeana). Situatia este foarte grava, iar acum cei care cred in aceasta Uniune fac tot posibilul ca aceasta sa se transforme intr-un Uniune a Datoriilor, care implica faptul ca fiecare neamt ce lucreaza sa ia in carca o mare parte din datoriile grecilor. Iar asta cauzeaza in mod nesurprinzator o revolutie democrata. Iar Angela Merkel se afla intr-o pozitie imposibila, pentru ca daca pe de-o parte isi intoarce mana catre UE si salveaza Grecia va innebuni opinia publica germana; pe de alta parte daca spune ca ajunge si s-a saturat iar Germania va reveni la marca va fi vazuta ca o europeanca rea. Iar toti cei care mai cunosc istorie stiu ca germanilor nu le place deloc sa fie numiti europeni rai. Asa ca avem paralizie si suntem asa de aproape de a scapa aceasta situatie complet si iremediabil de sub control. 

Toate aceste pachete de salvare sunt pana la urma neconstitutionale conform Tratatului UE si in fond Germania nu ar avea cum si de ce sa agreeze aceste pachete de salvare a tuturor acestor datorii, fara ca in prealabil sa aiba loc o dezbatere si votare pe tema asta in cadrul Bundestag din Parlamentul German. Deci subiectul e fierbinte in Germania, iar pretul disputat este pierderea democratiei germane in favoarea salvarii altor tari din UE. 

In Finlanda si Olanda deja se simt schimbari majore dinspre public, a favorizarii partidelor similare cu al meu, partide independente ce devin populare in Europa nordica. 

Aceasta propaganda de a salva Grecia prin mai multi bani dati ca si datorie nu e nicidecum o salvare, ci o intemnitare. 
Hai sa ne gandim la asta: intr-o seara ajung in aeroportul grecesc intr-un avion mare un reprezentant al FMI, unul din partea Comisiei Europene, unul de la Banca Centrala Europeana - acestia apoi preiau sarcinile primului ministru grec care devine total submisiv, ei ii vor spune ce sa taxeze, ce sa cheltuie etc. Asta nu e altceva decat submisie totala unei dictaturi, asta din partea unei tari ce a inventat democratia la inceputuri. Nu poti sa tratezi oamenii asa, iar pastrarea Greciei in spatiul UE poate duce la mari revolutii si nu exagerez deloc. 

Variante posibile:
1. Grecia, alaturi de Portugalia si poate chiar Irlanda vor parasi euro; iar asta va duce la ramificatii precum e cazul cu bancile frantuzesti ce au virat sume uriase pentru Grecia si nu se poate exclude o renationalizare a acestora. Asta e varianta cea mai soft.


2. Austria, Germania, Olanda si Finlanda vor spune "ajunge, noi nu mai suntem pregatiti sa continuam cu asta in cadrul UE", se vor retrage si isi vor forma propria moneda. Si desi economic aceasta varianta e una buna pentru ele, politic insa e foarte putin probabil.

3. Continuam sa mergem si sa acordam imprumuturi ca si pana acum, Merkel nu va putea lua o decizie clara, iar evenimentele din piete vor prelua controlul si situatia va fi de asa natura incat nu se va mai putea controla, deja vedem asa ceva pe piete, apoi Italia se va alinia problemelor si atunci s-a cam terminat. 

NU pot sa va spun care din cele 3 variante se va indeplini insa presimt ca piata mondiala la cum se comporta deja astazi duce cumva catre varianta numarul 3. 
Acum situatia pietelor si cea bancara se vede cu ochiul liber, insa momentul in care o tara precum Grecia va fi in default va deveni oarecum dovada ca banci precum cele ce au dat toate acele imprumuturi nu-si vor mai vedea banii inapoi si asta va destabiliza sistemul bancar si increderea ramasa in ele. 
Eu cred ca defaultul Greciei, Portugaliei si posibil ca si al Irlandei este ceva inevitabil, insa apoi cum se va gestiona asta e greu de prezis. Avand in vedere ca sume uriase de la contribuabili s-au turnat in banci pentru a le mentine pe linia de plutire, un astfel de default ar duce la o impovarare si mai mare. Cine va fi capabil si va lua astfel de masuri si cum va reactiona populatia este greu de prezis si sincer nu stiu. Suspectez insa ca la un moment dat vor apare banci nu din acelea "prea mare ca sa pice" ci "prea mare ca sa acorde bani". Cred ca asta nu e imposibil, ca o banca din asta sa iti spuna intr-o zi ca nu iti va mai da nici un ban inapoi. 
Cat despre aur, desi avem acum o corectie mare dupa o crestere parabolica, toti cei care sunt constienti de aceste zile ar trebui sa cumpere aur pentru ca nu stim ce ne asteapta economic. Consider ca partea cea mai grava inca nu a inceput, iar cand ea va incepe ar putea impinge pretul aurului la cote neimaginabile momentan in cifre."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!