vineri, 24 februarie 2012

Peste 200.000 de companii au intrat in faliment in ultimii ani. Vezi care sunt anii cu cele mai multe falimente.

Criza a mai batut un cui la radacina economiei romanesti, tara noastra intrand adanc in zodia falimentelor.
Din nefericire, numarul falimentelor a explodat in ultimii ani, de cand criza a ajuns si pe plaiurile noastre. Iar cand spunem ca a explodat nu exageram deloc.
Practic, numarul companiilor care au intrat in falimentat a crescut exponential in ultimii cincisprezece ani.
Econtext va arata cate firme din Romania au intrat in faliment incepand din 1995 si pana in 2010. Datele provin de la Ministerul Finantelor.
Reamintim, cand o companie are probleme si nu-si mai poate achita la timp datoriile, ea sau creditorii pot sa-i ceara insolventa. Din insolventa sunt doua iesiri: fie prin faliment, fie prin reorganizarea judiciara a companiei.

Falimente
Revenind, evolutia falimentelor in Romania a avut o traiectorie sinuoasa. In anii postdecembristi, numarul acestora a fost destul de scazut, dat fiind faptul ca si numarul companiilor era destul de redus.
Totusi, falimentele si numarul companiilor nu au evoluat simetric. Numarul falimentelor a urcat gradual, pana in anii 2001 – 2002, dupa care a intrat pe o panta descendenta. Pana in anul 2007. In schimb, numarul companiilor a urcat gradual.
15 ani de falimente
Astfel, va vine sa credeti sau nu, dar in anul 1995 au intrat in faliment doar 448 de companii. Am putea-o numi perioada romantica a corporatismului romanesc in comparatie cu anii urmatori.
In 2010, numarul firmelor care au intrat in faliment s-a ridicat la 38.175! De 85 de ori mai mult decat in 1995! Practic, din 1995 si pana in 2010, numarul companiilor care au intrat in faliment a crescut de 85 de ori.
In total, peste 200.000 de companii au intrat in faliment in cei 15 ani din intervalul mentionat.

Dar iata cate companii au intrat in faliment in fiecare an din perioada 1995 – 2010:

 

Sursa: Econtext
P.S. Trist dar adevarat, graficul reflecta in mod direct sabotajul economic existent pt piata romaneasca.