luni, 29 noiembrie 2010

America nu are incredere in nimeni. Un nou scandal Wikileaks

Nu ca asta ar fi o noutatea pentru tara care ovationeaza pacea in declaratii dar in spate detine o masinarie militara infiltrata peste tot in lume gata vesnic de razboi, insa noile documente gasite de cei de la Wikileaks confirma inca odata asta. David Leigh, jurnalist investigator pentru The Guardian's spune ca multe dintre documentele care vor mai fi dezvaluite pot trece drept rusinoase pentru americani, insa vor face o selectie responsabila in ceea ce priveste documentele care le vor publica si cele care nu. Intre timp aflam ca in acestea tara noastra este bine reprezentata printr-un numar mare de schimburi informationale de la Bucuresti la Washington si invers, mai ales la finele anului 2009 adica in perioada alegerilor.

Mai jos aveti cateva din informatiile publicate duminica de saptamanalul Der Spiegel, in care aflam astfel si poreclele haioase date liderilor europeni gen: Merkel (teflon), Sarkozy (imparatul gol), Putin (alpha male).

Despre Angela Merkel: "Se teme de riscuri şi rareori se arată creativă ", se arată într-un document transmis de ambasada americană la Berlin în data de 24 martie 2009, care adaugă că Merkel este considerată "tenace atunci când se află în dificultate" şi este "metodică, raţională şi pragmatică".

Diplomaţii americani au însă o atitudine dură faţă de ministrul german de Externe, vicecancelarul Guido Westerwelle, liderul liberalilor din FDP. Conform Der Spiegel, acesta este considerat incompetent şi antiamerican, iar personalitatea sa "exuberantă" îl transformă într-o persoană imprevizibilă.

Liderul CSU, aripa bavareză a partidului CDU, Horst Seehofer, este criticat pentru lacune grave. "Nu are mare lucru de spus în ceea ce priveşte politica internaţională şi pare să ignore fapte de bază", afirmă diplomaţii americani, adăugând că acesta s-a declarat surprins să afle că jumătate dintre cei 40.000 de militari încă staţionaţi în Germania se află în Bavaria, landul pe care îl conduce din 2008.

Ministrul Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, personalitate în plină ascensiune a CSU, este unul dintre puţinii politicieni agreaţi de diplomaţii americani. "Este un prieten apropiat şi declarat al Statelor Unite", care aduce "un pic de strălucire în guvernul german". El le-a dezvăluit diplomaţilor americani că Westerwelle "a fost un obstacol mai mare decât opoziţia în calea sporirii efectivelor germane în Afganistan" şi s-a plâns şi de Merkel, pe care o consideră "incapabilă să aplice propria politică economică".

Infonews


Americanii il vad pe Nicolas Sarkozy drept un om "suspicios si autoritar", din cauza modului dur pe care il adopta presedintele francez cu colaboratorii sai.

In ceea ce-l priveste pe premierul italian Silvio Berlusconi, un diplomat american de rang inalt l-a descris drept "iresponsabil, vanitos si ineficient in calitate de lider european moderat".
O alta telegrama il descrie drept "slab din punct de vedere fizic si politic" si afirma ca obiceiurile sale de a face petreceri pana dimineata il impiedica sa se recupereze.

Presedintele afgan Hamid Karzai este "extrem de influentabil" si inclinat sa se lase convins de teorii ale complotului.

Liderul libian Muammar Kadhafi: "Depinde aproape obsesiv de un nucleu dur de oameni de incredere" si nu stie sa calatoreasca fara o infirmiera ucraineana bine dotata fizic. De asemenea, liderului libian ii este teama sa survoleze apele si sa urce in cladiri cu etaj.

Presedintele rus Dmitri Medvedev: "Este Robin al lui Batman jucat de Putin", potrivit ambasadei Statelor Unite la Moscova, care face aluzie la tanarul camarad al eroului de benzi desenate.
Americanii subliniaza ca, de fapt, premierul Vladimir Putin este cel care detine puterea in Rusia. Presedintele rus este calificat, de asemenea, drept sters si "ezitant".
De altfel, premierul rus Vladmir Putin este considerat "masculul dominant" ("alpha-male").
ProTv








Mai cititi si:
Scandalul WikiLeaks - cea mai "cantitativa" scurgere de informatii secrete
Ce ramane in urma razboiului cu Irak

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti punctul de vedere! E al tau si nimeni nu ti-l poate contesta!